Kasım 2020
Orijinal Dil:
Portekizce
Orijinal Ülke:
Brezilya

zor bir deneme oldu ama umarım hakkını verebilmişimdir.
·328 syf.·
2025 303. kitabı
Kitap yalnızca bir kayıp eşin arayışı değil, aynı zamanda içsel bir özgürleşme hikâyesi. Romanın merkezinde ünlü bir yazarın eşinin (Esther) kaybolmasıyla başlayan bir yolculuk var. Bu yolculuk dışarıdan bakıldığında fiziksel bir arayış gibi görünse de aslında derinlerde, ruhun sınırlarını aşmaya çalışan bir içsel yürüyüşe dönüşüyor. Coelho, aşkı bir sahiplik ya da karşılıklı bağlılık olarak değil, insanın kendi iç yolculuğunda dönüştürücü bir unsur olarak anlatıyor. Roman boyunca kahraman, Esther’in nereye gittiğini değil, onun neden gittiğini anlamaya çabalıyor. Bu da okuru sürekli şu soruyla baş başa bırakıyor: “Gerçek sevgi, ötekinin özgürlüğünü kabul edebilmek midir, yoksa onun varlığına tutunmak mıdır?” Zâhir, Coelho’nun tipik felsefi üslubunu taşıyor. Ancak bu kez, mistik öğretilerle gündelik hayat arasında daha somut bir köprü kurmuş. Kazak bozkırları, göçebeler, Tengri inancı gibi unsurlar, kahramanın yolculuğunu evrensel bir arayışa dönüştürüyor. Kitap bazen ağır felsefi tartışmalara girse de, Coelho’nun yalın anlatımı sayesinde okur kendi içsel sorularına kolayca çekiliyor. Bu yönüyle Zâhir, yalnızca bir aşk hikâyesi değil; özgürlük, inanç, sadakat ve kendini tanıma üzerine bir roman. Bitirdiğinizde, “benim zâhirim nedir?” diye sormaktan kendinizi alamıyorsunuz. Esther, romanda sadece kaybolan bir eş değil; aslında kahramanın “ayna”sı. Onun kayboluşu, erkeğin kendi boşluğunu fark etmesi için bir kırılma noktası. Esther’i ilginç kılan, sadece terk eden ya da kaçan biri olması değil, aksine kendi sesini bulmaya çalışan bir kadın oluşu. Bağımsızlık Arayışı: Esther, kocasının gölgesinde yaşamayı reddediyor. Onun için evlilik, yalnızca “eş olma” rolüne sıkışmak değil; dünyayı kendi gözleriyle görmek, kendi yolunu çizmek anlamına geliyor. Bu yüzden gidişi bir
2022 31. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2022 19:41
İsmini kitap boyunca bilmediğimiz ünlü, başarılı ve zengin bir yazarın, savaş muhabirliği yapan karısı Esther bir gün ansızın ortadan kaybolur. Esther kaçırılmış mıdır, öldürülmüş müdür, yoksa kocasını mı terk etmiştir? Çok sevdiği karısını bulmak için yanıp tutuşan yazar, Esther'in en son birlikte görüldüğü Kazak genci Mikhail'le birlikte Fransa'dan İspanya'ya, Hırvatistan'dan Orta Asya steplerine uzanan bir yolculukta bulur kendini. Okuması ağır ve benim için ilerlemeyen bir kitap oldu. Sakız gibi uzatılan anlatımla kitap beni içine çekmedi. Konusunun ilgi çekici oluşuna ve Paulo Coelho'nun daha önce okuyup beğendiğim Simyacı eserinin güzelliğine aldanarak okuma isteğimin oluştuğu bu eserde iyi bir tat almadım. Benim her ne kadar tavsiye edeceğim bir kitap olmasa da mistik romanlar okumayı sevenler tercih edebilirler.
Puan vermedi·328 syf.·
2022 43. kitabı
Evli bir çift .. Karısına olan aşkını, karısı gittikten sonra anlayan ve çocukluğundan gelen travmalarla bu süre içerisinde yüzleşip , karısını aramaya koyulduğunda ilginç olaylar, deneyimler yaşayan bir adamın hikayesi diyebilirim . İki kadın karakter vardı biri Marie diğeri Esther , ikisine de çok üzüldüğümü belirtmekle birlikte Odun erkeklerin köklerinin kazanmasını yok olmasını temenni eder , ve onların bu kitabı okumasını öneririm yok olmadan önce son çıkış olabilir ..
2016 8. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2016 23:23
Bazı yazarlar insanın üstüne yapışır,insan bir süre onların tesirinde kalır demişti bir arkadaş :) Öyle oldu gerçekten Simyacı kadar olmasa da etkileyici bir kitaptı. Yazar anladığım kadarıyla eserlerinde genelde aynı tema üzerinde duruyor gerçek sevgiyi bularak barış içinde yaşayabileceklerini bunu başarabilmeleri için sadece yapmaları gereken içsel bir yolculuğa çıkmak ve geçmişe dönerek hatalarından ders çıkarmak böylece şimdiki hayatlarına yön verebilmek.. Aniden ortadan kaybolan karısını bulmak için manevi yolculuğa çıkan bir adamın aslında bu yolculukta kendini bulması ve kendisine daima ilham kaynağı olan Zahir'ine ulaşmak için bozkırlara kadar uzanan bu yolculukta sonucu öğrenebilmek için sabrederek okumanız gereken bir eser ..
Sevmedim...
2025 11. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2025 10:12
Kitap hakkında çok şey söyleyemeyeceğim. Son çeyreği göz atarak sadece öykü nasıl gelişiyor, nasıl bitiyor diye merak ettim... Sovyetlerin İkinci Dünya Savaşı'nda Alman Faşizmine karşı verdiği mücadeleyi bile küçümseyen bir yaklaşım var. Milyona yakın kayıp vermiş bir halka haksızlık... Tamamen ideolojik bir yaklaşım ki bir edebiyatçı bu hale düşmemeli dedim.. Gereksiz uzatmalar da cabasıydı... Sevmedim, beğenmedim kitabı..
Aşk, bir hastalık!
2024 105. kitabı
Paulo Coelho Antiago Yolu'nda filizlenip Paris sokaklarından geçerek Orta Asya'nın bozkırlarına uzanan büyüleyici bir aşk hikâyesi. Aşk vahşi bir güçtür. Zapt etmeye çalışırsak bizi mahveder. Hapsetmeye çalışırsak bizi köle eder. Zahir
1000k
·320 syf.·
2020 59. kitabı
Aslında herkesin içinde kendisine dahi iitiraf edemediği,kabullenemediği bir "Zahiri" vardır diye düşünmeden edemedim kitabı okuyunca. Enteresan bir kurgu ama ınsan ruhunun hissettiklerini bedenindekiler kadar kolay reddedip, kabul edemiyor. Bir çırpıtı silip atamıyor. Bunu her bir satırında an be an yaşıyorsunuz. Belki de yazar sizsiniz, o kendisini, ruhunu anlatmış sizde okurken kendinizi, ve ruhunuzdan kesintileri bulabilirsiniz satır aralarında. .
2021 87. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2021 16:47
Aşkı ve evliliği yeniden sorgulayan bir kitaptı. "Bence o kadın haklıydı," dedim. "Eğer bir hikâyeyi anlatıyorsan o zaman hâlâ ondan kurtulamamışsın demektir." "Benim hikâyemde, aşk belirli bir ölçüye ulaşıncaya kadar büyüyen bir şeydi ve ondan sonra tek sorun onu bir bitki gibi, zaman zaman sulayarak ve ölü yapraklarını temizleyerek canlı tutabilmekti. 'Aşk' aynı zamanda şefkat, güvence, saygınlık, rahatlık ve başarıyla eşanlamlıydı. 'Aşk' gülümsemelere, 'Seni Seviyorum' ya da 'Sen eve gelince kendimi çok mutlu hissediyorum' gibi sözcüklere dönüştürülebilirdi." Okuduklarımdan çıkarttığım, anladığım kadarıyla; "kişi geçmişin omuzlarına bindirdiği yükü ancak ondan kurtularak yani yazarın deyişiyle onu bulup sonra da aynı yollardan geçmiş başkalarıyla sevginin sonsuz enerjisinin içinde kaybolarak bulabilir. ve böylece hem kendini, hem de kendi gibi düşünenleri, bir görünen, var olan, görünmez olmayan, gerçekle yani zahirle buluşturabilir."
2024 46. kitabı
Paulo Coelho, romanlarında her zaman insanın içsel yolculuğuna, özgürlüğe ve hayatın anlamına dair derin sorular sormayı sever. Zahir de tam olarak böyle bir kitap. Coelho’nun sade ama etkileyici üslubuyla kaleme aldığı bu roman, sadece bir hikâye anlatmıyor, aynı zamanda okuru kendi hayatını sorgulamaya davet ediyor. Aşk, bağlılık, özgürlük ve kader gibi kavramları işlerken, satır aralarında hepimize dokunan bir şeyler bulmak mümkün. Yazar, karakterlerini sıradan insanlar gibi gösterse de onların yaşadığı içsel değişimler, aslında hepimizin içinde bir yerlerde hissettiği sorgulamalara çok benziyor. Coelho’nun diğer kitaplarında da sıkça gördüğümüz gibi, Zahirde de bir arayış var: Kimi zaman kaybolan birini, kimi zaman ise kaybolan kendimizi bulmaya çalışıyoruz. Onun romanları, yolculukları sadece fiziksel bir hareket olarak değil, ruhsal bir keşif olarak da ele almasıyla bilinir. Eğer hayatın anlamı üzerine düşünmeyi, özgürlüğün ve aşkın gerçekten ne ifade ettiğini sorgulamayı seviyorsanız, Zahir sizi içine çekip uzun süre etkisinde bırakacak bir kitap. Coelho, yine basit görünen ama derinlikli bir hikâyeyle bize kendi yolculuğumuzu hatırlatıyor.
Senin Zahir'in kim?
2021 3. kitabı
Zahir; bir kez dokunduktan ya da gördükten sonra asla unutulamayan ve giderek bizi deliliğe götürecek kadar tüm düşüncelerimizi dolduran. Kaybolan karısını bulmak için yola çıkan yazarın, Fransa'dan Orta Asya steplerine uzanan, kendi içsel yolculuğuna devam eden ve kendini keşfetmesini sağlayan yolculuğu anlatılıyor. Kitapta düşündüren, yol gösteren ve belki kendimizi bulmamızı sağlayan birçok cümle var. Kitap, olay örgüsü bakımından fazla sürükleyici değil. Giriş gelişme uzun, sonuç çok kısa tutulmuş, kitabın sonu beklentimi karşılamadı.

Paulo CoelhoYazar · 41 kitap
Paulo Coelho yazarlığa başlamadan önce ülkesinde tanınan bir şarkı sözü yazarıydı. Bir süre gazetecilik de yapan Paulo Coelho, 1986 yılında Hıristiyanların Batı Avrupa'dan başlayıp İspanya'da Santiago de Compestela kentinde sona eren geleneksel hac yolculuğunu yaptı. Bu deneyimini Hac (özgün adı: "The Pilgrimage") adlı kitabında anlattı. 1988 yılında yayınlanan romanı Simyacı, Coelho'yu en çok okunan çağdaş yazarlardan biri yaptı. 42 ülkede yayınlanan, 26 dile çevrilen Simyacı, benzersiz bir başarıya ulaştı ve bu kitap sayesinde Gabriel Garcia Marquez'den sonra en çok okunan Latin Amerikalı yazar oldu. Paulo Coelho'nun kurduğu Paulo Coelho Enstitüsü, ülkesindeki yoksul çocuk ve yaşlılara yardım etmektedir. Coelho, UNESCO'nun Kültürlerarası Diyaloglar programında danışman olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu'nu düzenleyen Schwab Vakfı'nın yönetim kurulundadır. Paulo Coelho pek çok saygın ödülün sahibi oldu; bunlar arasında Dünya Ekonomik Formu'nun verdiği Crystal Award ve Fransız Légion d'Honneur nişanı da vardır. Yazar 2002 yılında Brezilya Edebiyat Akademisi'ne kabul edildi. Coelho, ayrıca pek çok saygın basın kuruluşu için haftalık köşe yazıları yazmaktadır. Paulo Coelho Rio de Janerio'da yaşamaktadır. Elif adlı romanı, Portekizce'den sonra ilk olarak Türkçeye çevrildi ve Mart 2011'de yayınlandı. Romanda, yazar ve yetenekli bir keman virtüözü, sıradışı genç bir Türk kızı Hilal'in Sibirya'yı baştan başa geçecekleri bir yolculuk sırasında, kendileri, birbirleri ve varoluşları ile yüzleşmeleri anlatılmaktadır. Kitabın tanıtımı için açtığı yarışmayı Aleph by Raif Kurt videosuyla, Türk sanatçı Raif Kurt kazanmıştır. Türkçe'ye "Okçu'nun Yolu" (The Archer) adıyla çevrilen son kitabını 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda altın madalya kazanarak tarihi bir başarıya imza atan milli okçumuz Mete Gazoz'a adadı.