Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
Geçti bu demde cihândan pir-î Mimârân Sinan.
Sayfa 171 - Genç TimaşKitabı okudu
Edirnekapı'daki caminin tek minaresinin arkasından tepsi gibi kıpkırmızı güneş batarken, Üsküdar'daki caminin minareleri arasından ay doğar.
Sayfa 134Kitabı okudu
Reklam
Van gölünde yüzen ilk Türk gemisi onaltıncı asırda Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Büyük sanatkâr o zaman yeniçeri ocağında dülgerlikteki hünerleri ile tanınmış basit bir neferdi.
Mimar Sinan'ın en büyük eseri ise, 86 yaşında yaptığı ve 'ustalık eserim' diye takdim ettiği, Edirne'deki Selimiye Camiidir. (1575)
Sayfa 298Kitabı okudu
224 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
RAYLI SİSTEMİ MİMAR SİNAN'IN BULDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?
Mimar Sinan'ın hayatını, yaptığı işleri anlatan biyografi tarzında yazılmış bir kitap. Mimar Sinan kültürümüz için oldukça önemli bir yerdedir. Zekası ve yaptığı işler insanı hayrete düşürüyor. Mimar Sinan'ın deyimiyle "kıyamete kadar yıkılmayacak" şekilde yapılmış camiler, türbeler insanı mest ediyor. Bugün bile geçirdiği depremlerden sonra nerdeyse hasar olmamış camileri oluşturan Mimar Sinan'ın hayatı açık ve akıcı bir dille anlatılmış. 1530'lu yıllarda hiçbir teknoloji olmadan Cami'nin dört bir yanından imamın sesi duyulması, ısıtma sistemlerinde bugün kullanılan yöntemleri ilk kez onun kullanması çok etkileyici... Özellikle 6 Şubat depreminden sonra raylı sistemin öneminin artmasıyla birlikte bunu da ilk kez bulan tasarlayan kişinin Mimar Sinan olması bizim için o kadar önemli ki.. Tabi bunu da Japonya'ya batılı ülkelere kaptırmışız orası ayrı bir konu. Kitabın asıl konusu Mimar Sinan'ın neden kafatasının çalınmasıyla başlamaktadır. Yaptığı işler, geride bıraktığı 400 eser aslında bu sorunun cevabını bizlere veriyor... Yaptığı camilerle Avrupalı ülkelere psikolojik bir baskı yapan, Ayasofya'yı güçlendiren, hayatını 3 bölüme ayıran, yaptığı eserlerde çalışacak işçiler çalışan işçilerin ırklarını, dillerini bile ona göre seçen Mimar Sinan'ın muhakkak okumalısınız.
Tek Kişilik Ordu - Mimar Sinan
Tek Kişilik Ordu - Mimar SinanMustafa Güldağı · Lopus Yayınları · 06 okunma
88 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
#mimarsinan #tarihişahsiyetler #tarihiroman
Tarihe eserleriyle nam salmış Türk dünyasının en önemli isimlerinden biri : Mimar Sinan. #destekyayınları çok güzel bir eser ortaya koymuş. Okuyucuyu yormayan , bilgilendiren , düşündüren ve araştırmaya sevk eden bu eser hem genç okurlar için hem de yetişkinler için kitaplıkta bulunması gereken kitaplardan biri diyebilirim.
Yaptığın İşi Gönlünde Hissedersen Irmaklar Çağlar İçinde - Mimar Sinan
Yaptığın İşi Gönlünde Hissedersen Irmaklar Çağlar İçinde - Mimar SinanTuğba Sarıünal · Destek Yayınları · 2021368 okunma
Reklam
Sinan daha önce yapılanı taklit etmediği, pek çok yeni yol ve yöntem bulup uyguladığı için büyüktür. O taklit etmedi, sürekli taklit edildi (gününüzde inşa edilen hemen hemen tüm camiler Sinan taklididir). O taklit etmeyen, taklit edilen olduğu için "Koca Sinan "dır.
"Halbuki Sinan'ın kullandığı aletler, yeni mimarların kullandığı aletlerin yanında son derece"ilkel"; keser, testere, çekiç, şakul, gönye, terazi... Ama yaptığı binalar mükemmel, muhteşem, mübarek... Çünkü eserlerinde İMANINI ve YÜREĞİNİ katmış.."
Sinan mermere yürek katan mimardır... Bunu estetik bir anlayış içinde öylesine büyük bir ustalıkla başarmıştır ki, genç yaşta vefat eden Şehzade Mehmed'in ruhuna ithaf amacıyla yaptırılan Şehzade Camii'nde hüzün, Süleymaniye Camii'nde kudret, Selimiye Camii'nde azamet vardır.
Reklam
Taşları konuşturan Mimar, Sinan:
Üsküdar'da, güzelliğini Yahya Kemal'den tanıdığımız Eski Valde Cami-i Mimar Sinan'ın son eserlerindendir... Burası hâlâ Türk İstanbul'un en güzel köşelerindendir.
Sayfa 139
Çok defa düşünürüm: Bâki ile Mimar Sinan dost oldular mı? Süleymaniye' nin yapıldığı yıllarda Bâki yirmi beş otuz yaşlarında genç bir molla idi. Bir yıl kadar Süleyman binalarının inşaatına nezaret etmişti.
Sayfa 138
Osmanlı Mimarisi
Bosna'yı ve Mostar'ı temsil eden , son harpte kasıtlı olarak yıkılıp ardından tamir edilen meşhur Mostar Köprüsü en tipik örneklerdendir. Köprü, Mimar Sinan ekolünü , yani merkezi Osmanlı mimarisini temsil etmektedir.
Mimar Sinan’ın dehası
Kanuni Sultan Süleyman Han’ın kızı, kıymetlisi, “Mihrimah Sultan” Birgün Mimar Sinan’ı çağırıp, iki Camii siparişi verir. Mimarbaşı Sinan, günlerce düşünür, öyle bir şey yapmalıdır ki adıyla, yeriyle, mimarisiyle, akustiğiyle orijinal ve bu yüce gönüllü cömert kadının şanına lâyık eserler olsun. Ve 7 Yıllık emeğin sonunda Ümraniye’de “Mihrimah Sultan” Camii’ni tamamlar. Tam 14 yıl sonra bir Camii daha inşaa eder “Mihrimah Sultan” adına, Edirnekapı Surları’nın yanına... Hayretlere düşüren olaysa şudur. Yılda bir kez Mihrimah Sultan’ın Doğum Günü olan 21 Mart günü, Edirnekapı’daki Camii’nin minaresinden Güneş batarken, Üsküdar’daki Camii’nin minareleri arasından Ay doğar. Şehrin Doğu cephesinde Mihr(Güneş) tam Batı’sında Mah(Ay) olarak düşünülüp hayata geçirilmiş ve Mihrimah olmuştur. Mihrimah isminin anlamı Güneş ve Ay’dır. Bir Rivayete göre Mihrimah Sultan bu eserlerde ilk okunan ezan ile son okunan ezanın kendi camilerinden yankılanmasını istemiştir.
62 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.