Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Yaşamını medyatik uygarlığın ötesinde, herkesten uzakta ve gizlice tamamlamış olan Guy Debord XX. yüzyılın ikinci yarısının en önemli şahsiyetlerinden ve kahinlerinden biridir. Gösteriye katılmayı reddeden bir radikaldir!
AyrıntıKitabı okudu
Medya-Siyaset
-Medya dünyasında izleyicileri uzun süre ekrana bağlama şansı olmayan “ağır” konulara ya da konuların uzun uzadıya ve derinlemesine tartışılmasına yer yoktur. -Siyasetin ilgiyi sürekli izleyicilerin üzerine çekebilecek bir izlenirlik ve tüketilebilirlik ölçülerine uyarak görselleşmesi gereklidir. -Neoliberalizmin siyasal alanı daraltması, iktidarın kişiselleşmesi ve görmenin iktidarı ile biçimlenen seyirci demokrasisi koşullarına teslim olan siyasi partiler, program ve fikir temelinden kopmakta, siyasetin içeriği boşalmakta ve seçimler birer gösteri haline dönüşmektedir.
Sayfa 262Kitabı okudu
Reklam
Gösteri ve imaj Çağı
○Medya çağı bir gösteri çağı’dır. Her şeyin eğlenceli bir biçimde sunularak içeriksizleştirildiği, müthiş bir enformasyon bombardımanının insanları parçalara ayırarak tepkisizleştirdiği, hafızanın kaybolduğu, algılama ve muhakeme yeteneğinin azaldığı bir dönemdir.
Emrolunduğun gibi dosdoğru ol
Dosdoğru olmak, dürüstlük, günümüzün en önemli değerlerinden bir tanesi. Dijital kültürün yaygınlaşmasıyla çok kolay yalan söylenir hale geldi. İnsanlar birbirlerini çok kolay kandırabiliyorlar, olmadıkları kılıklarda kendilerini gösterebiliyorlar. Zaten bütün bu sosyal medya teknolojisi insanı olmak istediği kılıklarda sunan bir teşhir alanı. İnsanlar olduklarından daha mutlu, olduklarından daha zengin, olduklarından daha akıllı görünüyorlar. Bu durum hayatlarımızı yöneten gösteri kültürünün önemli bir rüknü olmaya başladı. Böyle bir ortamda hakikat çok kolay kayıplara karışabiliyor. Dosdoğru olmak zorlaşıyor çünkü dosdoğru olmanın da maliyetleri var. Dosdoğru olmak kanınızla, canınızla kayıpları göze alarak yaşayabilmek demek. Ve insanı hakikaten ihtiyarlatabilecek bir şey.
Sayfa 113Kitabı okudu
İskender'in vulgerleşmesinden devam...
Dönemin siyasal sorunlarına ilişkin sunumlar, metinlerin ku­rucu öznesi'nin kişisel/bireysel dramının aksesuvarına dönüş­ türülmüş gibidirler. Aşırı dozda sunulan cinsellik, şiddet, al­kol ve uyuşturucu, sözcük oyunları, dramatik olmak isteyen biçemi yer yer vulgerleştirmektedir. Medya ve gösteri-bağım­lı bir biçem, Madonnavari bir kışkırtıcılık söz konusudur. Ünlü şarkıcı bir parçasında "Are you want to fuck us?" di­ye soruyordu. Tam da Küçük İskender'in tonlamasıdır bu. Madonna ünlü kliplerinde, konserlerinde kiliseyi kızdır­mak için "Like a Virgin"i söylerken orgazm halini oynuyor­sa, Küçük İskender de dergi fotoğrafçılarına çıplak poz vermekten çekinmiyor. Şiire içselleştirilmek istenen sado-mazo­hist ve terörist atmosfer, tam da bu türden medyatik uygula­malar dolayısıyla ironik biçimde melodrama dönüşme tehli­kesi taşıyor.
Sayfa 81 - İşKitabı okudu
... modern yaşam şekli, gösteri yanlısı bir yaşam biçimini öne sürmekte ve bu durum giderek çoğalan şekilde imajların dolaşıma sokulduğu bir gösteri toplumunu ortaya çıkarmaktadır. Nesnelere ve imajlara yüklenen simgesel anlamlarla gösteri, bu büyüye kapılmış kitleler için sahte bir kutsal ya da seküler bir dinî ayin olarak ortaya çıkmaktadır. Büyülenmiş yaşamlarının en mahrem kısımlarını dahi sosyal medya üzerinden görünür kılmaya çalışan kitleler, bu yolla mevcut ya da potansiyel takipçilerini büyülemeye çalışmakta ve bu döngü böylece devam etmektedir. Sosyal medyanın büyüsüne kapılan bireyler, kendi büyülerine kapılacak ve sanal cemaatlerine dâhil olacak bireylere ulaşmak için hayatlarının en mahrem anlarını paylaşmak konusunda, bilinen geleneksel sınırları ortadan kaldırmaktadırlar.
Sayfa 126 - İnsan Yayınları, Mehmet Anık
Reklam
Basım -Yayım Organlarının Kurulması Bu dönemde fundamentalist düşünceyi yayacak basım yayım ağı oluştu. Bir yandan kitap ve gazeteler çıkarılırken diğer yan­dan basım evleri kuruldu. Bu anlamda Moody'nin Colportage As­sociation adlı kuruluşu büyük hizmetler yaptı. John R. Rice'nin Tanrı'nın Kılıcı (The Sword of The Lord) ve Pazar
Hoş olmayan bir yalanı hoş bir gerçeğe tercih etme durumunu hiçbir şey sosyal medya platformu Twitter'dan daha iyi gösteremez. Çirkin, şok edici, korkunç “gerçek” binlerce kez dolaşıma sokulur, ancak daha sonra ortaya çıkan basit düzeltme, yani gerçeğe aykırı olduğunun kanıtı neredeyse hiç dolaşıma sokulmaz. Gösteri aşkı yenilik ve olumsuzluk içinde yuvarlanır; şok edici haberin heyecanını, ifşanın dehşetini sessiz, doğru düzeltmeye tercih eder. Gösteriyi görme arzusu da bir şekilde kendi kendimize bir gösteri olmayı istemekle bağlantılıdır: Başkalarının sergilendiğini gördüğümüz gibi kendimizi sergilemeye çekiliriz. Böylece, sıkılmış, huzursuz, yalnız ve öfke bağımlısı diğerleriyle karşılıklı bir gösteri içinde saatlerimizi geçiririz.
Paylaşmak dendiğinde gösteri toplumu insanının anladığı sofra fotoğraflarının paylaşımı. Şimdi sosyal medya marifetiyle dost ve aile arasında kalması gereken envai çeşit yiyeceklerin olduğu yemek masalarını, ziyafet sofralarını, gidilen restoranların fotoğraflarını ahaliye duyurma yarışındayız.
“Gerçekten sevilmemiş insanlar gerçekten sevemiyor ve bunun telafisi/tedavisi için etrafındakileri başına toplamaya çalışıyor. Yaşadığımız gösteri toplumunda da bunu en kolay sosyal medya yoluyla yapabiliyor.”
78 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.