Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ahmet Haşim'in o çok ünlü makalesinde, harikulade yazılmış "Müslüman Saati" adlı makalesinde olduğu gibi, fecrin ilk ışıklarıyla uyanan, vakti bereketlendiren, vakti kıymetlendiren insanlar olmazsak 7/24 hep telaş üzere yaşayacağız. Sabrı lügatlerimizden çıkaracağız ve acele etmeyi bir erdem zannedeceğiz.
MÜSLÜMAN SAATİ
Eskiden kendimize göre yaşayışımız, düşünüşümüz, giyinişimiz ve kendimize göre dinden, ırktan ve gelenekten hayat alan bir zevkimiz olduğu gibi, bu hayat tarzına göre de "saat"lerimiz ve "gün"lerimiz vardı. Müslüman gününün başlangıcını şafağın parıltıları ve sonunu akşamın ışıkları tayin ederdi.
Sayfa 11 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Reklam
Halbuki fecir saati, Müslüman için rüyasız bir uykunun nihayeti ve yıkanma, ibadet, neşe ve ümidin başlangıcıdır. Müslüman yüzü, kuş sesleri ve çiçek kokuları gibi fecrin en güzel tecellilerindendir.
Sayfa 116Kitabı okudu
Ahmet Haşim - Müslüman Saati
"İstanbul'u yenileştiren ve yerlisini şaşırtan istilâların en gizlisi ve en tesirlisi yabancı saatlerin hayatımıza girişi oldu. 'Saat'ten kastımız, zamanı ölçen âlet değil, fakat bizzat zamandır. Eskiden kendimize göre yaşayışımız, düşünüşümüz, giyinişimiz ve kendimize göre, dinden, ırktan ve ananeden hayat alan bir zevkimiz olduğu gibi, bu hayat üslubuna göre de 'saat'lerimiz ve 'gün'lerimiz vardı."
MÜSLÜMAN SAATİ
Çölde yolunu şaşıranlar gibi biz şimdi zaman içinde kaybolmuş kimseleriz.
Sayfa 117 - CanKitabı okudu
"...Artık geç uyanıyoruz. Çünkü hayatımıza sokulan yeni ve fena günün eşiğinde çömelmiş, kin, arzu, hırs ve haset sürülerinin bizi ateş saçan gözlerle beklediğini biliyoruz. Artık fecri yalnız kümeslerimizdeki dargın ve mağrur horozlara bıraktık. Şimdi müslüman evindeki saat, başka bir alemin vakitlerini gösterir gibi, bizim için gece olan saatleri gündüz ve gündüz olan saatleri gece renginde gösteriyor. Çölde yolunu şaşıranlar gibi biz şimdi zaman içinde kaybolmuş kimseleriz." Müslüman Saati Ahmet Haşim
büşra

büşra

@harficer
·
07 Eylül 2023 14:21
"Saati kurtaranlar günü, günü kurtaranlar ömrü, ömrü kurtaranlar da insanlığı kurtaracak."
Sayfa 11 - Hüküm Kitap | MukaddimeKitabı okudu
Reklam
Ahmet Haşim/Müslüman Saati
Bu kez alıntı değilde tam metni paylaşalım. İstifadeli olması temennimle.
Ahmet Haşim, ‘Müslüman Saati’ adlı denemesiyle teşhisi çok önceden koymuştu. Yabancı saatlerin hayatımıza girişini bir ‘istila’ olarak tanımlayan Haşim, “‘Saat’ten kastımız, zamanı ölçen alet değil, fakat bizzat zamandır.
Eskiden kendimize göre yaşayışımız, düşünüşümüz, giyinişimiz ve kendimize göre, dinden, ırktan ve ananeden hayat alan bir zevkimiz olduğu gibi, bu üslub-ı hayata göre de “saat”lerimiz ve gün”lerimiz vardı. Müslüman gününün başlangıcını şafağın parıltıları ve nihayetini akşamın ziyaları tayin eder.  |Müslüman'ın Saati , Ahmet Haşim
Ahmet Hâşim'in "Müslüman Saati" makalesinde söylediği gibi, fecri kaybetmekle beraber yönünü şaşırmış, çölde kaybolmuş kimseler gibiyiz. Günlük hayatın içinde hatırladığımız anlar azalmaya başladı.
Sayfa 229
Reklam
Yabancı saati düşkünlüğünden evvel bu iklimde, iki ucu gecelerin karanlığıyla simsiyah olan ve sırtı muhtelif vakitlerin kırmızı, sarı ve lacivert ateşleriyle yol yol boyalı, büyük bir canavar halinde, bir gece yarısından diğer bir gece yarısına kadar uzanan yirmi dört saatlik "gün" tanınmazdı. Işıkta başlayıp ışıkta biten, on iki saatlik, kısa, hafif, yaşanması kolay bir günümüz vardı. Müslüman'ın mesut olduğu günler işte bu günlerdi, şerefli günlerin olaylarını bu saatlerle ölçtüler. Gerçi astronomi hesaplarına göre bu "saat" ilkel ve hatalı bir saatti, fakat bu saat hatıraların kutsal saatiydi.
Frankfurt'u gördükten sonra Ahmet Hâşim'in Avrupa şehirleri hakkındaki kanaati kesinlik kazanır: “Hayatında büyük bir Avrupa şehri gören bir adam, kendini, sonradan göreceği bütün büyük Avrupa şehirlerini evvelden görmüş sayabilir: Bu şehirler o kadar birbirinin eşidir." Hâşim'in ironik üslübu, bu hükmün bir hayranlık mı, yoksa istihza ifadesi mi olduğunu kolayca ele vermez. Fakat yazarımız bir konuda kesin konuşur: "Almanya pembe ve büyük bir elmadır. Fakat içi kurtludur." Ahmed Hâşim'in gözüyle Avrupa, biçimi özün yerine ikame edebilmiş yeni yaşam tarzının habercisidir. O yüzden Hâşim ünlü "Müslüman Saati" denemesinde Avrupa'dan gelen saatlerin dahi vakit tasavvurumuzu kökten değiştirdiğini söyler ve bundan şikâyet eder. Bu etkinin önüne geçmek artık mümkün görünmemektedir. Avrupa, İslâm dünyasının önünde yeni bir kimlikle durmaktadır.
Aslında fethi Batılılar gibi bir 'düşüş' (sukût) olarak idrak etmemizin temelinde daha başka kültürel kopuşlar da rol oynamaktadır. Ahmet Haşim'in "Müslüman saati" adlı denemesinde vurgulandığı gibi, bugün nasıl "fecir vakti", günün başlangıcı değil de, kullandığımız alafranga saate göre, gecenin çoğu zaman farkına bile varamadığımız 'gayr-ı muayyen', yani belirsiz bir noktası ise, İstanbul'un fethinin milâdî tarihle karşılığı olan 1453 de o kadar bize yabancı bir iklimin endişe ve telakkilerini yansıtmaktadır.
201 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.