Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Aşk'a uçarsan kanatların yanar!" demiş Şirazi. "Aşk'a uçamazsan kanat neye yarar?" demiş ona Mevlana. "Aşk'ı bulduktan sonra kanadı kim ne yapar?" diye karşılık vermiş Yunus Emre.
Hz.Mevlanâ ne demiş : "Suya düşen değil, sudan çıkamayan boğulur..."
Reklam
NUR RİSALELERİNDE İTİKADİ MESELELER
ÖLÜLERİN TASARRUFU "Özellikle, Allah adamı Hz. Abdülkadir, Gavs-ı A'zam, "ol" der "olur" dairesinin kutbu..."(1) "Hazret-i Mevlânâ (Halid-i Bağdadi) (K.S.) Hindistan'dan Tarik-ı Nakşîyi (Nakşi tarikatını) getirdiği vakit, Bağdat dairesi, Şah-ı Geylânî'nin (K.S.) ba'delmemat (ölümünden
Sayfa 477Kitabı okudu
Hz. Celaleddin Rumi' ye sormuşlar, "O kadar okursun, o kadar yazarsın, ne bilirsin?" diye. Mevlana "Haddimi bilirim" demiş.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî hazretleri kavga eden iki köpek görüp talebelerine demiş ki: Bakın ne güzel bir hikmet, bir ibret cereyan ediyor. Bakmasını bilmezseniz iki köpek dövüşüyor. Ama o, şöyle bir bakış atıyor yanındakilere; biri beyaz biri siyah iki köpek bunlar. Hangisi bu maçı kazanacak, bilmiyoruz. Diyelim; beyaz köpek pozitifi temsil etsin kalp olsun, siyah köpek de nefis. Kalp ile nefis kavga ediyor. Hangisi kazanır? Sahibi hangisini iyi beslediyse... Yani sahibi nefsini çok beslediyse ki o haramla beslenir; savaşı o kazanır, Allah göstermesin. Kalbi kuvvetlendirdiyse de savaşı o kazanır. İş sendedir. Sevmekle, anmakla, istikameti muhafaza etmekle kalp beslenir. Harama tenezzül etmekle nefis azar, beslenir.
Sayfa 13 - Babıali Kültür YayıncılığıKitabı okudu
Hz. Mevlana insanın kendini arayışını ne güzel ifade etmiş, “Neyi arıyorsan o'sun!" demiş. En çok uzağında olduğumuz kendimiz değil miyiz? Ne zordur insanın kendini tanıması, kendini bilmesi. Çıktığımız uzun ve ince hayat yolunda rastladığımız her insan, karşılaştığımız her sıkıntı bize bizi anlatan bir işarettir esasında. Hayat yolculuğu bir bakıma insanın kendini bulma, kendini tanıma serüveni değil midir?
Sayfa 95
Reklam
Ne güzel demiş Mevlana "her şeye canını sıkma ey gönül, ne bu dertler kalıcı, ne de bu ömür"
Sayfa 155Kitabı okudu
Sana bazan “sensin” bazan da “benim” derim. Ne demiş olsam da ben parlak bir güneşim.
Ne güzel demiş Mevlâna, "Aynalar türlü türlüdür. Yüzünü görmek isteyen cama, özünü görmek isteyen cana bakar," diye...
Sayfa 17
Hz. Mevlana ne güzel demiş...
“Kardeşim sen düşünceden ibaretsin. Geriye kalan et ve kemiksin. Gül düşünür, gülistan olursun. Diken düşünür, dikenlik olursun.”
Reklam
“Biraz dönersen başın dönmeye başlar, evi dönüyor sanırsın. Hâlbuki dönen sensindir. Herkesin hareketi, görüşü bulunduğu makama göredir. Herkes âleme kendi görüş dairesinden bakar.”demiş Mevlana Celaleddin Rumî. Doğru. Herkes kendi yaşamından mesul. Öyle zamanlar olur ki bir girdaba karışmış gibi savrulur ruhun. Hayat kontrolünden çıkmıştır sanki. Ne yapacağını bilememek daha da endişelendiririr. Çekip çıkaracak biri yoktur. Gerek de yoktur zaten. Bu senin hayatın, senin döngün ve savrulan da sensin. Hayata karşı durup, etrafını saran hatta sarsan o girdaptan sıyrılıp çıkmak öylece durup bakmayı gerektirir bazen. Ne olduğuna, neler döndüğüne… Sonra ne hissettiğine…”
Sayfa 163 - İnkılâp KitabeviKitabı okudu
Denge!" dedim. "Ne demiş Mevlâna? 'Şu dünyada her şey zıddı ile kaimdir. Dünya bir denge üzerine kurulu ve her şey zıddıyla orantılı bir denge içinde, ama onu bile orantısız hale getiren biziz. İçinde küçük bir noktadan ibaret olduğumuz evren bile zıtlık dengesi üzerine kurulu. Bir yandan genişlerken, diğer yandan yerçekimi kuvveti sayesinde yaşıyoruz. Sevgi, nefret, iyilik, kötülük, güzel, çirkin hepsi birbirinin zıddı ve biri sayesinde diğerinin varlığından haberdarız. Hangisini beslersek onun karşılığını fazlasıyla alırız. Sevginin yokluğu nefreti doğurur. İyiliğin yokluğu, kötülüğün başlangıcıdır. Yani olay biz insanlarda bitiyor aslında. Benlik tuzağı çok çetrefilli ve zor! Ne kaybediyorsak benlikten kaybediyoruz.
Sayfa 123Kitabı okudu
Samsun’a çıkışından Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin zafer kazanmış muhteşem hizmetinin sonuna kadar ki tarih devrinin günleri ve olaylarına bakınız: Bir MİLLİ BİRLİK çatısını ne meharetle örmüştür... Bir yanında Mutki Aşîreti Reisi Hacı Musa Bey, öte yanında Dersim Koçkiri oymağı Başbuğu Diyap Ağa, önünde arkasında Hacıbektaş Şeyhi
Sayfa 45 - Kazancı KitapKitabı okudu
Nefsin mayası biliniz ki, küfürdür. Nefs buna memurdur. Şimdi hemen telaş etmeyelim hepimizin nefsi var diye... Mevlâna'nın gayet güzel bir inceliği var... Yanına bir papaz gelmiş, kendisini Avrupaî bir (reverans)la selâmlamış... Mevlâna da ona mukâbele etmiş... Hemen sormuşlar: "- Bu hareketlerin mânası ne?" Demiş ki: "- Benim küfrüm bâtınımda; ezilmiş, hapsedilmiş bir küfür. İmanım zahirimde... Onun da küfrü zahirinde ve iman istidadı bâtınında... İkimiz de birbirimizin bâtınını selâmladık." Yani: "Hepimiz bir küfre malikiz... Elverir ki, onu ezmiş olalım. O, bende gizli olan küfrü selâmladı, ben de onda gizli fakat hakiki olan imanı..."
Sayfa 116 - Büyük Doğu YayınlarıKitabı okudu
872 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.