Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Rahman ve Rahim Allah'ın adıyla Alemlerin Rabbi Allah'a hamdolsun. (O) Rahman'dır, Rahim'dir. Din gününün sahibidir. (Ya Rabbi) , Ancak sana kulluk eder, ancak senden yardım isteriz . Bizi doğru yola ilet. Nimet verdiğin kimselerin yoluna. Kendilerine gazabedilmiş olanların ve sapmışların yoluna değil. (Fatiha , 1- 7) Rabbimiz, unutur ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma ! Rabb'imiz bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme ! Rabb'imiz , bize gücümüzün ye tmediği şeyleri yükleme ! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı ı Sen bizim mevlamızsın ! Kafirler toplumuna karşı bize yardım eyle' (Bakara, 286)
Pınar
“O din gününün mâlikidir.” (Fatiha, 4)
Burada insanın hatırına bir soru geliyor. Peki acaba sa­dece bu dünyadaki hayat son bulup insanlar ölünce mi Allah söz sahibidir? Yâni sadece dünya hayatı son bulup âhiret hayatı baş­layınca mı Allah hâkimiyet ve otorite sahibidir? Bundan önce Allah söz sahibi değil mi­dir? Yâni şimdi, şu anda Rabbimiz otorite ve hâkimiyet sahibi değil midir? Bu dünyada sözü geçmiyor mu Al­lah’ın? Allah’ın hâkimiyeti, egemenliği bu dünyada yok da öbür ta­rafta mı başlayacaktır? Acaba Aristo’nun dediği gibi, dünyayı ya­rattı da işi bitti mi hâşâ Allah’ın? Acaba Allah dünya işlerini bilmi­yor da dünyada bizim hayatımızı dü­zenleyecek başka Rablerimiz mi var? Veya dünyayı yarattıktan sonra beğenmeyerek, onun ida­resiyle ilgilenmeyerek onun idaresini bize bı­rakan, nasıl bilirseniz öylece yaşayın, nasıl isterseniz öylece hukuk yapın, canınız nasıl isterse öylece giyinip soyunun, diyen dünyada hiç ses çıkarmayıp hâkimiyetini öbür tarafta gündeme getirecek olan bir Allah mı bu Allah? Hayır hayır, bugün de, yarın da yegâne Mâlik, dün-yada da, âhirette de yegâne söz sahibi, yegâne otorite ve hâkimi­yet sahibi Allah’tır. Hem öyle bir hâkimiyet sahibi ki, mülkünde ortağa asla rızası yoktur O’nun. 
Reklam
Kur’an’da Dua Ayetleri
“Hamd/ en nitelikli övgüler, alemlerin Rabbi Allah’a mahsustur. O, rahmandır ve rahimdir. Din/ ceza gününün yegane sahibidir. (Ey Rabbimiz!) Yalnız sana kulluk eder ve yalnız senden yardım isteriz. Bizi dosdoğru yoluna kavuştur. Gazaba uğramış yada yolundan sapmışların yoluna değil; kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yoluna ilet..”* (amin)
Sayfa 29 - *Fatiha Sûresi, 1/1-7Kitabı okudu
Mâliki yevmid dîn
Mâliki yevmid dîn:6 “(Allah) Din gününün sahibidir.” Sen din gününün; hesap gününün sahibisin ya rabbi! Her şeyi bir hesapla yapansın ya rabbi! Bizi gönderdiğin bu dünya hayatında imtihana tabi tuttuktan sonra ahirete aldığında, o din gününde bize hesabı soracak olan sensin ya rabbi! Hayatımızın her anından, düşündüğümüz her şeyden, ağzımızdan çıkan her kelimeden, her tavrımızdan, her amelimizden, her fiilimizden Kıyamet günü bizi hesaba çekecek olan sensin ya rabbi! Bizi hesabını verenlerden, hesabı kolay olanlardan eyle ya rabbi! Din gününde bizi mahcup eyleme ya rabbi! Din gününü dünyadayken yaşayanlardan eyle ya rabbi! Bizi, hayatı Kıyamet yerindeymiş gibi yaşayıp hesabını doğru yapanlardan eyle ya rabbi! Hesabını ahirete bırakanlardan değil hesabını dünyadayken görenlerden eyle ya rabbi! Bizi hesabını bütünüyle sana teslim edenlerden eyle ya rabbi! Sen mâliki yevmid dînsin ya rabbi! Sen maliksin ya rabbi! Mülkün maliki sensin ya rabbi! Geriye kalan bütün varlık her neye sahip olursa olsun sahip olduğu o şeyler fanidir, geçicidir, emanettir ya rabbi! Bizi, kendini senin mülkünde malik zannedenlerden eyleme ya rabbi! Tam tersine emanetçi olduğunu unutmayanlardan eyle ya rabbi! Bizi, verdiğin emanetleri sadece rızanı, ebedi hayatını kazanmak için harcayanlardan eyle ya rabbi! Hayatının da emanet olduğunu bilenlerden eyle ya rabbi! Bizi hayatını senin yolunda harcayan, sarf eden kullarından eyle ya rabbi! Malik-ül mülk olan, mülkün gerçek sahibi olan bir tek sensin ya rabbi! Dünyanın da ahiretin de sahibi sensin ya rabbi! Sen mâliki yevmid dînsin ya rabbi!
Alemlerin Rabbine hamdolsun. O rahman ve rahimdir. O din gününün sahibidir. Yalnız O'na ibadet eder ve yalnız O'ndan yardım dileriz. Rabbim bizi doğru yola ilet. Nimet verdiklerinin yoluna, gazabına uğrayanların değil. Amin.
Sayfa 363Kitabı okudu
Reklam
Yeri, göğü, yıldızları, ayı yaratan Allah'tır, kıyamet gününün sahibidir ve O ol demedikçe hiçbir şey olmaz.
Fatiha Suresi Anlamı
Hamd(her türlü övgü ), Âlemlerin Rabb'i olan Allah’a mahsustur, O Rahmân ve Rahîm’dir. Din gününün de (hesap ve ceza günün de) sahibidir, (Ey Rabbimiz!) Yalnızca Sana kulluk eder, yalnızca Sen’den yardım dileriz, Bizleri dosdoğru yola ilet, Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna, gazaba uğrayanların ve sapıtmışların yoluna değil.
Sayfa 40 - D.İ.B yayınlarıKitabı okudu
مَالِكِ يَوْمِ الدّٖينِ "O hesap gününün sahibidir"
Reklam
Fâtiha Sûresi
4. Din, yani ceza gününün sahibidir. O da kıyamet günüdür. (Allah tüm günlerin sahibi olduğu halde) kıyamet günü özellikle zikredil miştir. Zira 'Bu gün hüküm kimindir? (buyurulur ve) Allah'ındır (denilir) ...(Mümin: 16) ayetinin deliliyle o gün Allah'tan başka hiç kimsenin açıkça bir hüküm hakkı olmayacaktır."
Sayfa 1 - YasinKitabı okudu
Fatiha: Yarısı Rabbin Yarısı Kulun Birkaç ayetten oluşan Fatiha, yaratanın, yaratılışın ve yaratıkların bütün sırlarını toplayan son derece kapsamlı bir suredir. Baş taraftaki üç ayetle sondaki üç ayeti birbirine bağlayan "kulluk" ayetiyle Fatiha, sayıya gelmez bir varlıklar denklemini beyan etmektedir. Fatiha'daki bu ruhu ve
38 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.