Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Günaha dalan kimse; tek başına gecenin karanlığında yürüyen bir kör gibidir. İşlenmiş olan günahlar nedeniyle kalpteki karanlık o kadar güçlenir ki bu gözde dahi belli olur, nitekim daha da güçlenerek yüze yansır. Nihayet yüzde, herkesin gördüğü bir nursuzluk ve karartı belirir.
İnsan söylediği sözün mahkûmu olur, söylemediği sözün ise hakimidir.
Reklam
"Sen akıllı bir adamsın, dostum John; iyi mantık yürütürsün ve nekān gözüpektir, ama çok fazla önyargılısın. Gözlerinin görmesine ya da kulaklarının duymasına izin vermiyorsun ve günlük yaşamınin dışında olan şeylerin senin için değeri yok. Anlayamayacağın, ama yine de var olan şeyler olduğunu düşünmüyor musun; bazı insanların görebildiği,
Sayfa 217 - Dr. Seward'ın Günlüğü - 26 EylülKitabı okuyor
Zaman ahir sermayesidir
Onun için, elindeki sermaye ile hazine kazanabilen bir kimse, onu bir çamur yığınıyla değiştirse ne kadar zarar ederse, ömür sermayesini zikir ve fikir yerine boş konuşmalarla sarf eden bir kimse de öyle zarar eder. Bu gerçeğin farkında olan mümin, tefekkür etmek için susar, ibret almak için bakar ve zikretmek için konuşur. Çünkü onun zamanı ahiret sermayesidir.
Sayfa 31
Konuşmanın kısımları *
Susmaya devam etmenin faziletine bir şey delalet eder. Şöyle ki; Konuşma dört kısımdır. Bir kısmı katıksız zararlı, başka bir kısmı katıksız faydalı, diğer bir kısmı hem zararlı, hem faydalı, dördüncü bir kısmı ise, ne zararlı, ne de faydalıdır. Katıksız zarar olan kısma gelince; bu kısımda mutlaka susmak gerekir. Çünkü onun faydası, zararını karşılayamaz. İçinde ne fayda, ne de zarar olan konuşmaya gelince; bu fuzuli konuşmadır. Zamanın heba edilmesi de zararın ta kendisidir. Bu bakımdan elimizde dördüncü bir kısım kalıyor. O halde konuşmanın dörtte üçü düştü, dörtte biri kaldı.Bu dörtte birin içinde de tehlike vardır, zira bu kısım içine riyanın inceliklerinden olan yapmacıklık, nefsi temize çıkarmak ve fuzuli konuşmak gibi günah olan şeyler karışır. Öyle bir şekilde karışır ki, idrak edilmesi pek güçtür. Bu nedenle insanoğlu böyle bir konuşma ile kendisini tehlikeye atmış olur. Bu gerçekler göz önünde tutulursa, Allah Resulü [s.a.v]'in, مَنْ صَمَتَ نَجَا "Susan kurtulur" sözündeki hikmet iyice anlaşılır. Gıybet, koğuculuk ve yalancılık hakkındaki konuşmayı erteleyelim. Çünkü bu husustaki konuşma oldukça uzun-dur. O âfetler yirmi tanedir. Bunları bil ve Allah (c.c)'ın inayetiyle irşat ol.
Sayfa 27
Okuduğu kitapları büyük bir dikkatle okur ve bundan dolayı o dilin sahibi millet hakkında birçok görüş ve düşünce edinir.
Reklam
Bazen dilin yetmediğini hissettiğin anlar olur ; derin sevgide , yoğun öfkede , nefrette duada. Dilin yetmediği yoğun anlar olur.
Dersin: “Dua öner!” Elin başka söyler, dilin başka söyler. Dua sana n’eyler?
Kendini yenmeyen ve Kendi hatalarını bilmeyen başkalarına nasihat edemez. Sen şimdi susmazsan ve şimdi yenmezsen nefsini ne söylediğinin tesiri olur ne de sözün gönle dokunur. Zira evvela gönlündeki kusuru bilmek ve onu tamir etmek gerekir. Gözüm görmez Lakin göstermek istersin, kulağın duymaz Ama dinletmek istersin, dilin konuşmaz Lakin konuşturmak istersin işte Tam da bunun gibidir. Evvela gönlünden O'ndan gayrı ne varsa çıkarıp atacaksın ki dinleyenin gönlüne işlesin sözlerin. Sözün hâlin gibi hâlin sözün gibi olsun oğul. Yoksa Zindanda kalıpta hürriyetten bahsetmek gibi olur bu hâl.
Sayfa 146Kitabı okudu
Gıybet
Yaratılıştan gelen bir şey ile kişiyi ondan dolayı kötülemek, yaratanı kötülemek demektir, zira bir sanatı kötüleyen, sanatçıyı kötülemiş olur.
Sayfa 174 - Çelik YayıneviKitabı okudu
Reklam
"Dilin ilerlemesi, genişlemesi de ancak akılla, akla dayanacak bilgi ile olur; beğeni, yani zevk gibi gönle doğuveren anlaşılmaz güçlerle değil."
Sayfa 212 - Yapı Kredi Yayınları, 18. BaskıKitabı okudu
Gayb Bilgisi Nedir?
“…Gaybın perdeli oluşunun bir başka hikmeti, insanların korku ve ümit arasında bir dengede bulunmalarını sağlamaktır. Çünkü, insan ancak bu iki hali dengede tutmakla, istikametli bir hayat yaşayabilir. Yaptığı ibadetlerle cenneti kazanacağını gören bir mü’min, gurura düşebilir. Günahlar içinde ömür geçiren birisi, birisi akıbetinin cehennem olduğunu görse, “nasıl olsa battık” deyip, bütünüyle günahlara dalabilir. Halbuki gaybın perdeli oluşu, birinci kişiyi gururdan, ikinci kişiyi de ümitsizlikten kurtarır. Zira, ibadet içinde ömür geçiren birisi gurura düşse, büyük zarara uğrayacağı gibi, günahlara dalan birisinin, samimi bir tevbeyle hayatının son gününde bile olsa kurtulması mümkündür”
Gıybet
Gıybeti dinleyen, gıybetçilerden biri olur ~Muhammed (a.s)
Gıybet
Kim kardeşinin gıyabında onun haysiyetini korur ve müdafaa ederse, o kimseyi kıyamet gününde ateşten azat etmek Allah'a hak olur. Hz.Muhammed (s.a.v)
Sayfa 166 - Çelik YayıneviKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.