// İngiliz'lerin emriyle, Osmanlı Devleti Savunma Bakanı Cemal Paşa'nın ve Genelkurmay Başkanı Cevat Paşa'nın görevlerini bırakması üzerine, Osmanlı Devleti Sadrazamı Ali Rıza Paşa'ya çekilen telgrafın son cümlelerinden alıntı.// 22.01.1920 (...) Durumun aşamaları hakkında bir iki saate kadar siz sadrazam hazretlerinin yanıtınızı istirham ederiz. İstanbul'la haberleşme İngilizler tarafından yasaklanırsa, ulusal bağımsızlık uğruna ulusal ve dini savaş ilan etmek yolunda ilerleyeceğiz! Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Temsil Heyeti adına Mustafa Kemal
Sayfa 248 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okuyor
“Osmanlı Devleti ömrünü uzatabilmek için topraklarını kaybede kaybede yaşama yolunu seçmişti.Türkiye Cumhuriyeti’nin kaybedecek toprağı kalmamıştı.Eğer bundan fazlasını kaybederse devlet olarak varlığının izahı pek kolay olmayacaktı.Toprak feda edemediği için kültürel değerlerini feda etti.Müslümanlığını pazara çıkardı.”
Sayfa 67 - Tam İstiklal YayıncılıkKitabı okuyor
Reklam
Kutlu Fetih Istanbul
Neden İstanbul? Osmanlı'nın cihan devleti olmasının önündeki en büyük engeldi İstanbul. İki kıtada toprakları bulunan Osmanlı'nın, toprak bütünlüğünü sağlaması gerekiyordu. Diğer taraftan Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.)  övgüsüne mazhar olmak istenmişti.
Bu kayboluş, rüzgârın önünde sürükleniş, Osmanlı Devleti'nin son dönemdeki yazgısına ne kadar da benziyordu.
Sayfa 11
Kanun-i Esasi
Yapılan anayasa, Osmanlı tarihi boyunca hiçbir teokratik niteliği olmayan Saltanat’a bir dinsel Hilafet niteliği katarak ve bu iki niteliği kendinde birleştiren devlet başkanına kanun-üstü kutsallık katarak bir din-devleti olma yolunun yasal temelini atmış oluyordu…Bu “saltanat-hilafet” bileşimi yüzünden 1920’ de Mustafa Kemal bir devlet haini sayılacaktı.
Sayfa 92
Lozan
“(….)Osmanlı devleti tarihinde emsali bulunmayan bir siyasî zafer eseridi.r”
Sayfa 124 - Remzi Kitabevi, 1987Kitabı okuyor
Reklam
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.