Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bipolar bozukluğu olan kişiler hipomanik ve manik episodlar sırasında sık sık sıradışı yaratıcılık patlamaları sergiler. Vincent van Gogh, Paul Gaugin, Jackson Pollock, Mark Twain, Ernest Hemingway, William Faulkner, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann ve Brian Wilson de dahil, en ünlü ressam, yazar ve müzisyenlerimizden bazılarında bu hastalığın olması şaşırtıcı değildir.
Sayfa 131 - Doğan Kitap Çeviren Duygu AkınKitabı okudu
Reklam
Demek istediğim şu, şöyle bir düşününce, önünde sonunda herkes acı çekiyor..
Sayfa 22 - İTHAKİ MODERN
..dinin fazlası da azı kadar kötüydü, belki daha da kötüydü..
Sayfa 11 - İTHAKİ MODERN
JACKSON POLLOCK
"Beni ilgilendiren duygularımı ifade etmek, resmetmek değil." "İlk resmimi yarım bıraktım çünkü tuvalle aramdaki bağ koptu." "Resim yaparken kendimi geliştirmeye çalışmıyorum, resmin kendine ait bir hayatı var."
Kendi oluşturduğumuz algılar da dünyaya ait birer fotoğraf gibi değildir. Hatta Vermeer'in tabloları gibi fotoğraf kalitesinde yapılmış resimler dahi değildir. Daha çok Van Gogh'un veya Monet'in eserlerine benzerler. (Veya çok kötü bir gün geçiriyorsanız, belki de Jackson Pollock eserlerine benzeyebilir.)
Sayfa 404Kitabı okudu
Reklam
Bioplar bozukluğu olan kişiler hipomonik ve manik episodlar arasında sık sık sıra dışı yaratıcılık patlamaları sergiler. Vincent Van Gogh, Paul Gaugin, Jackson Pollock, Mark Twain, Ernest Hemingway, William Faulkner, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann ve Brian Wilson de dahil, en ünlü ressam, yazar ve müzisyenlerimizden bazılarında bu hastalığın olması şaşırtıcı değildir.
Sayfa 128Kitabı okudu
İlerlediğim o mükemmel yol daha önce birine aitti ve onun adımlarının üzerinden gidiyordum; işte bu mükemmeldi benim için. Aynı boyaları bularak bir Pollock tablosunun kopyasını yapmak kadar mükemmeldi yani.
Sayfa 291 - Kdy yayinlariKitabı okudu
Bipolar bozukluğu olan kişiler hipomanik ve manik episodlar sırasında sık sık sıradışı yaratıcılık patlamaları sergiler. Vincent van Gogh, Paul Gaugin, Jackson Pollock, Mark Twain, Ernest Hemingway, William Faulkner, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann ve Brian Wilson de dâhil, en ünlü ressam, yazar ve müzisyenlerimizden bazılarında bu hastalığın olması şaşırtıcı değildir.
Sayfa 128Kitabı okudu
Totalitarizm, SSCB, Frankfurt Okulu;
Frankfurt Okulu düşünürleri arasında totalitarizm kav­ramını ilk kullanan Herbert Marcuse oldu. "Totaliter Devlet Görünümündeki Liberalizme Karşı Mücadele" başlıklı maka­lesi, Marksistlerin faşizm tanımlamasıyla büyük oranda örtüş­mekte, faşizmi çökmekte olan emperyalist-kapitalist yapının bir hastalığı olarak tahlil etmekteydi. Faşizm eleştirisinin Sovyetler Birliği'ni içermesine dönük ilk çarpıcı girişimin sahi­bi olan Horkheimer ise "Otoriter Devlet" başlıklı çalışmasında, Friedrich Pollock'un Sovyetler Birliği'ni de dahil ederek otoriter devletleri tanımlamak için geliştirdiği "devlet kapitalizmi" kav­ ramını kullanıyordu. Horkheimer, aralarında Franz Neumann, Otto Kirchheimer ve A.R.L. Gurland'ın bulunduğu ve faşizmi açıklamak için tekelci kapitalizm kavramını kullanmakta ısrar eden isimlerle bir tartışmaya girdi. Böylece, Frankfurt Okulu ta­rihinde ilk kez, hem de en önemli isimlerinden Horkheimer ta­rafından faşizmle Sovyetler Birliği'ni net biçimde aynı kavramsal çerçevede ele alan bir analiz geliştirilmekteydi. Aynı çalışmada Horkheimer eleştirel güçlerin kaynağı olarak ilgisini bireye yön­lendiriyordu.
Reklam
1945'ten sonra pek çok sanatçı somut tasvirden uzaklaştı. Bazı sanatçılar bir Jackson Pollock'ın dekoratif sanata çalan soyut ekspresyonizmini bile yeterince radikal bulmuyordu. İllüzyonist resimden uzaklaşmak istiyor; kolayca tüketilebilen, tinsel-anlatımcı bir içeriğe sahip her tür sanatı gerçeklere tekabül etmediği gerekçesiyle reddediyorlardı. Renk dalgalarıyla duygulanıp mest olmak bile gericilik gibi geliyordu onlara. Öncüleri Rus avangard ressam Kazimir Maleviç'ti. 1950'li yıllarda sanatçılar Maleviç'in en ünlii tablosu Beyaz Zemin Üzerine Siyah Kare' den yola çıkıyorlardı. Hedefleri saf sanat eseriydi: Suret yok, içerik yok, simge yok, resmin dışındaki dünyayla ilişki yok. Resimleri, üretilmiş bir nesne olarak maddi bir süreçti ve sadece kendini temsil ediyordu. Pencere ya da ayna işlevi görmeyi reddeden eserin yüzeyi kendini dış dünyaya kapatmış, şeffaflığını yitirmişti.
Tarihsel yönetimin genel fikri, artık yeterince aşina olunan şu aforizma ile özetlenebilir: Kurumlar imal edilmezler, yetişirler. “Devletler, insanların ihtiyaçları için vücut bulmazlar ve insanların tasarlamasına göre değil, yukarıdaki kozmik güç tarafından yönetilirler. Yasalar keşfedilirler, oluşturulmazlar… geleceği hazırlayan güç, geçmişi yapan gücün aynısıdır.
Sayfa 172Kitabı okudu
Amerikalı psikanalist George Pollock, erkeklerin genellikle babalarının ölüm yıldönümünde; kadınların ise, babaları öldüğünde anneleri kaç yaşındaysa o yaşa geldikleri zaman hastalandıklarını belirtir.
Ormanda Oyalanmak
Bir metin, okura bir okuma zamanını nasıl dayatır? Mimarlıkta ve figüratif sanatlarda olanları gözden geçirirsek bunu daha iyi anlayacağız. ...Bir filmde söylem zamanı ile öykü zamanı her zaman çakışmaz. Buna karşın müzikte üç zaman arasında kusursuz bir çakışma vardır... Bu zaman sanatları yalnızca bir "yeniden okuma" zamanına izin verir. ...Bunun aksine resim ve mimarlık gibi mekan sanatlarının zamanla hiçbir ilişkileri yokmuş gibi görünmektedir... Bununla birlikte, görsel bir yapıt da "bir çevresini dolaşma zamanı' gerektirir. Yapılarının karmaşıklığı nedeniyle, onları değerlendirebilmemiz için heykeltraştık ve mimarlık yapıtları asgari bir süreyi gerektirir ve dayatırlar. .. Bazı resimler çoğul bir okuma gerektirirler. Örneğin, Jackson Pollock'un bir yapıtını düşünelim. Burada ilk bakışta, tuval hızlı bir göz atmaya elverişlidir...ancak ikinci bir incelemede, biçim verme sürecinin devinimsiz izini yorumlayıp, keşfetmek söz konusudur.
Bipolar bozukluğu olan kişiler hipomanik ve manik episodlar sırasında sık sık sıradışı yaratıcılık patlamaları sergiler. Vincent van Gogh, Paul Gaugin, Jackson Pollock, Mark L Twain, Ernest Hemingway William Faulkner, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann ve ünlü ressam, yazar ve müzisyenlerimizden bazılarıda bu hastalğın olması șaşırtıcı değildir.
Sayfa 134Kitabı okudu
207 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.