Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
2. yüzyılda yaşamış Cladius Ptolemy'nin sözleriyle perçinler: ''Yıldızların doğasına aşina becerikli bir insan, onların pek çok etkilerinin önüne geçmeye ve bu etkiler gerçekleşmeden önce kendini bunlara hazırlamaya muktedirdir."
Galileo Galilei
Venedik topraklarında eğitim veren, Pisalı bir matematikçiydi. İsmi Galileo Galilei'ydi. Galileo, fikrini spekülatörlerin teleskopu icat ettiği Flandre'den gelen fakir bir Hollandalıdan çalışmıştı, adam İtalya'ya zengin olma rüyalarıyla gelmişti. Ama Galileo mercek üzerinde ayarlamalar yaptı ve aleti oldukça geliştirdi. Teleskopu
Sayfa 328 - Yakamoz KitapKitabı okudu
Reklam
Efsaneye göre Kleopatra'nın baştan çıkaran çekiciliğiyle başarılı olduğunun söylenmesine rağmen, gücü gerçekte insanlara kullanıldıklarını farkettirmeden işlerini yaptırabilmesinden geliyordu. Caesar ve Antony yalnızca onun tehlikeli kardeşleri Ptolemy ve Arsinoe'dan kurtulmasını sağlamakla kalmadı, hem hükümette, hem de askeriyedeki bütün düşmanlarını yok etti. İki adam onun maşası olmuştu. Onun için ateşe girdiler, çirkin ama gerekli işleri yaptılar, bu arada kendisi kardeşlerini ve Mısırlıları öldüren kişi olarak görünmedi. Sonunda iki adam da onun Mısır'ı Roma sömürgesi olarak değil, bağımsız bir müttefik olarak yönetme isteğine razı oldular.Ve bütün bunları onun kendilerini nasıl kullandığını farketmeden yaptılar. Bu en kurnazca ve en güçlü türde iknadır.
Sayfa 294Kitabı okudu
Gezegenler, Güneş ve yıldızların dünyanın etrafında döndüğü inancını alın. Bu görüş, Aristotales'in görüşleri üzerine temelleniyordu ve onun ölümünden sonra da Ptolemy tarafından revize edilmişti. Uzun bir süredir, Dünya'nın Güneş'in etrafında döndüğünü ileri süren başka bir görüş de vardı. Bu görüş antik Greko-Romen dünyasında Pontus'lu Herakliedes ve ortaçağlarda da Nicole Oresme ve Nicolas Cusanus tarafından geliştirilmişti. Bugün kavraması güç gelebilir ama, en bilgili ve bilimsel yönden açık görüşlü insanlar bile bu görüşü, 'Dünya' bin beş yüzyıldır 'hareket ettiği' ve nesnelerin hareketi hakkında Aristotales'in karşı çıkılmamış diğer görüşleriyle çeliştiği için reddediyorlardı. Dünyanın ve gezegenlerin güneşin etrafında döndüğü yolunda Polonyalı bir keşiş olan Kopernik'in 1543'te ileri sürdüğü tez, bu iddia ile baş edemiyordu.
Sayfa 238Kitabı okudu
DELİLLER SÜREKLİ GENİŞLEYEN BİR EVRENDE YAŞIYORUZ Ve Evren'i (Göğü) kuvvetimizle kurduk, muhakkak ki onu genişletmekteyiz . 51-Zariyat Suresi 47 Ayette "Evren, gök" diye çevirdiğimiz kelime Arapça "sema" kelimesidir. Bu kelime aynı Türkçe'deki "gök" kelimesi gibi hem Evren'i, hem Dünya'nın
Daha sonra Batlamyus (Ptolemy, 85-165) Aristo’dan aldığı mirası kullanarak, Eudoks’un ve Hipparkus’un görüşlerinden de yararlanarak astronomik bir model ortaya koydu. Bu modele göre Dünya merkezdeydi. O dönemde bilinen beş gezegen Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn ve onlarla beraber Ay ve Güneş, Dünya’nın etrafında dönüyordu. Yıldızlar ise en dışarıdaki en geniş halkadaydılar. Bu Batlamyus’un kullandığı mirasın sahipleri olan Pisagor’un, Platon’un, Aristo’nun beğeneceği bir modeldi; evren dairelerle ve kürelerle tanımlanıyordu.
Reklam
"Anlatılanlara göre Yahudilerin tarih boyunca en kötü gününe Sanherib kuzeydeki kabileleri egemenliği altına alması ne de Nabukadnezar tarafından Süleyman Tapınağı'nın yıkıldığı gündür. En talihsiz ve acı gün yetmiş bilim adamının II. Ptolemy'nin (MÖ 285-246) emriyle Kutsal Kitap'ın Yunancaya çevrildiği gündür.."
“The Ottoman Turks were about to capture Constantinople, unleashing on Italy a migration of fleeing scholars with bundles of manuscripts containing the ancient wisdom of Euclid, Ptolemy, Plato, and Aristotle.”
Batı 'nın İslam dinine gösterdiği sağlıksız tutum, sık sık kendini şizofrenik bir tepki olarak göstermektedir. Kutsal Roma İmparatoru il. Frederick, İslam dininden tam anlamıyla korkuyordu ve ana vatanı olan Sicilya' daki Müslümanları sis­tematik bir şekilde öldürüyor ya da sınır dışı ediyordu. Yakın Doğu' daki Hıristiyanlar
Sayfa 31 - Koridor Yayıncılık.
Kleopatra, Büyük İskender'in M.Ö. 323'te ölümünden sonra, bu görkemli imparatorluğun bazı bölgelerini tevarüs eden Makedon generallerden biri olan Ptolemy'nin soyundan gelmektedir. Kleopatra, Büyük İskender'in ölümüyle başlayan, M.Ö. 30'da kendi intiharı ve Mısır'ın Roma İmparatorluğu'na dahil edilmesiyle biten Hellenistik dönemin ürünüydü. Arada geçen üç yüz yıl boyunca Yunanlı kadınlar, klasik dönemin boğucu kısıtlamalarından kurtulmuş ve daha özgür evlilik sözleşmeleri ve eğitim im- kanları da dahil olmak üzere statülerinde ilerleme kaydetmişlerdi. Siyasal meselelerde de aktif rol almışlardır. Kleopatra, İskender'den kalan imparatorluğun kontrolü için yapılan hanedan sa- vaşlarında yer almış, en son ve en ünlü Helenistik kraliçeydi. Kleopatra'nın Jül Sezar'la ve ona yapılan suikast sonrasında da veziri Marcus Antonius ile yaşadığı ilişki, trajedilere, aşk romanlarına ve Hollywood'un ucuz filmlerine konu olmuştur. Bu iki erkek onun güzelliğinden çok zekâsından etkilenmişlerdi. Plutarch'ın aktardığına göre Kleopatra on dil biliyor, Sezar'la sabahın erken saatlerinde konuşuyor ve Antonius'un müstehcen Şakalarına aynen cevap veriyordu. Ptolemaios sülalesi içinde o, Mısır dilini konuşan tek kişiydi. Canlı zekasıyla pek çok alanla ilgiliydi -hatta saç modelleri ve kozmetik hakkında risaleler bile yazmıştı.* * Özellikle eski Mısır'da yaşayan Mezopotamyalı kadınlar, aşırı makyaj yapmalarıyla tanınmışlardı. Tarihte ilk kez makyaj, M.Ö. 3000'li yıllara tarihlenen Mezopotamya kaynaklarında geçiyor.
Sayfa 63 - PdfKitabı okudu
Reklam
Hayatta Kalmak İçin Son Sebep
Kleopatra, kendini öldürmek için çeşitli yollar aramayı sürdürürken, Octavius onu başka şekillerde etkileyerek hayatta kalmasını sağlamaya çalışıyordu. Kleopatra’nın çocuklarını gündeme getirerek onu etkilemeye çalıştı. Sezar’dan olan çocuğu Ceasarion, Antonius’un çocukları Alexander, Kleopatra ve Ptolemy hâlâ canlıydı.
Sayfa 148Kitabı okudu
Mısır Yönetimi
Sezar, İskenderiye’nin ileri gelenlerini toplamış ve sonra onların karşısına Ptolemy ve Kleopatra’yı çıkarmıştı. Sezar, Kleopatra ve Ptolemy üzerinde kendi egemenliğini bu şekilde kurmuştu. Mısır’da bu şekilde Roma birliğinin içine dahil edilmiş oldu ve Roma’nın egemenliğini Mısır’da kabul etmiş oldular. Roma hükümeti, kral ve kraliçenin koruyucu olmuştu. Sezar bir kanunname yayınlayarak, Kleopatra ile Ptolemy’nin Mısır’da Roma gücünün temsilcisi olduğunu ilan etmiş ve onlara karşı gelini Roma’ya karşı geleceğini belirtmişti.
lskender'in ölümünden sonra, onun krallığı birden fazla imparatorluğa bölünmüştür. Filistin üzerinde savaşlar olmuştur. O ilk olarak Mısır'ın Ptolemy hükümdarlığının kontrolü altına girmiştir. Ardından Antiochus ,suriyede, ailesinin hükümdarlığında bulunan Seleucid'ler bölgeyi egemenliği altına almıştır
147 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.