Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bütün güç Tanrı'dan gelir, bunu kabul ediyorum, ama tüm hastalıklar da ondan geliyor; bu durumda doktor çağırmamız yasaktır anlamına mı geliyor bu?
Rousseau'dan...
Yürümeden hiçbir şey yapmam, benim çalışma odam kırlardır. Masa, kağıtlar ve kitaplardan oluşan bir manzara beni daraltır. Çalışma araç gereçleri bezginlik verir bana, yazı yazmak için masaya oturursam yazacak bir şey bulamam ve bir düşüncem olması gereği de beni tamamen düşüncesiz bırakır.
Sayfa 53
Reklam
ROUSSEAU, JEAN-JACQUES
Devlet bir özgürlük rüyası gibi çıkar ortaya ama insanı köle haline getirir:"Herkes özgürlüğünü güvence alma umuduyla koşa koşa zincirlerine yöneldi." (Discourse,99)
ROUSSEAU, JEAN-JACQUES
Uygarlığın tuzakları insanı doğuştan içinde taşıdığı başkaları için duyulan merhametten koparır. Bunun sonucunda, medeni erdemlerin ayak oyunlarından daha az etkilenmiş olanlar, doğal hale daha yakınlardır ve daha merhametli insanlardır.
Bu sözler sana, küçük adam!
Newton'dan tek bildiğin şey, onun "bir elmanın ağaçtan yere düşmesini" gördüğü ve Rousseau'dan da tek bildiğin şey onun "doğaya dönüşü istediği". Darwin'den yalnızca var oluş savaşını işittin; ama senin maymundan türediğini duymazdan geldin ve durmadan alıntı yaptığın Goethe'nin Faust'undan ne kadar anladın biliyor musun, bir kedi matematikten ne kadar anlıyorsa işte o kadar.
Sayfa 91 - Cem YayıneviKitabı okudu
"Her türlü güç Tanrı'dan gelir,kabul.Ama bütün hastalıklar da ondan gelir.Böyledir diye,hekim çağırmak yasak mı olmalı? "
Reklam
Çocuk Edebiyatı
Çocuk edebiyatının ne sınırları belli ne mahiyeti. Çocuk edebiyatı, çocuklar için yazılan kitapların bütününü kucaklıyor ama çocuk, büyükler için yazılan kitapları da okur. Yaşla baş arasında kesin bir münasebet kurmak mümkün değil. Çocuklar için kitap yazanlar, çocuk psikolojisinin gelişme dönemlerini bilirler mi? Kaldı ki böyle bir psikoloji, çağımızdaki bütün çabalara rağmen, ilmî bir mahiyet kazanabilmiş midir? Rousseau'dan Binet'ye, Piaget'ye kadar konu üzerinde kafa yoran büyük araştırıcılar, çocuk ruhunu istenildiği kadar aydınlatabildiler mi? Mesele yalnız psikolojiyi de ilgilendirmez, çocuğun yaşadığı sosyal çevreyi de tanımak zorundayız. Bir kelimeyle tarihî miras, dil gibi müesseseler de dikkate alınmalıdır.
Sayfa 376 - İletişim Yayınları, 3. BaskıKitabı okudu
Manon Roland
Yeniden Plutarkhos'u okuyor, Voltaire ve Rousseau'dan alintilar yapiyor, hizmetçilere kendisine 'yurttaş' diye seslenmelerini emrediyordu.
Sayfa 56
635 öğeden 616 ile 630 arasındakiler gösteriliyor.