Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Rumeli Hisarı Kaleiçi Mahallesi
*ÜÇ YÜZ YILLIK MAHALLENİN YOK OLUŞU* Babası II. Murad'ın vefatından sonra ikinci kez tahta geçen genç Padişah Fatih Sultan Mehmed'in artık tek hedefi vardı: Konstantinopolis'i fethetmek... Bu amaç uğruna başkent Edirne'de uzun süreli hazırlıklara girişen Sultan Mehmed, şehre Karadeniz tarafından girebilecek yardımlara engel
Sayfa 146Kitabı okudu
Boğazkesen (Rumeli) Hisarı 15 Nisan -31 Ağustos arasında dört buçuk ayda tamamlandı.
Reklam
Sultan Orhan Gazi
SULTAN ORHAN GAZİ Ömrü fetihten fetihe koşmakla geçen büyük idareci Osmanlı Devleti gibi üç kıtaya hükmedecek muhteşem bir imparatorluğun temelini atan Osman Gazi, beka âlemine gitme vaktinin geldiğini anlayınca, Gazi oğlu Orhan'ı çağırmış ve ona şöyle vasiyet etmişti: "Oğlum, İstanbul'u aç, gülzar eyle. Öldükten sonra beni
Vatan Nasıl Satılır?...
Ahmet Vefik Paşa, Robert Kolejinin arsasını, Amerikalı protestan misyonerlere satmıştı. Sonraki zamanlarda Paşa öldüğünde, Eyüp Sultan’a gömülmeyi vasiyet ettiği ortaya çıkınca, vatan aşığı Sultan II.Abdülhamid Han buna izin vermedi. Vasiyeti iletenlere dedi ki: “Protestanlara arsa satan adam, kıyamete kadar onların çan sesini dinlesin.” Böylece sattığı arsanın hemen önündeki Rumeli Hisarı Kayalar mezarlığına gömüldü.
Robert Kolej'in kurucusu Amerikalı Misyoner Cyrus Hamlin'in koleji kuruş sebebini ilk öğrencilerinden P.M. Ma-teef şöyle anlatıyor: "Dr. Hamlin, Müslümanlık nereden İstanbul'a gir-mişse, Hristiyanlığın da oradan İstanbul'a girmesi için Rumeli Hisarı'nın en yüksek kalesi üzerinde bir kolej aç-mak" istiyordu. Bu arzusuna kısa zamanda nail oldu."
256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Gökhan Çelik // Fatih - Zaman-ı Veladet
Merhaba Sevgili Kitapseverler Bugün sizlere “Kurt Gecesi- İmparatoryum” ve “Şehzade- Hükümdarlık Satrancı” kitaplarını okuduğum yazar Gökhan Çelik’ in bir kitabıyla daha geldim: “ Fatih - Zaman-ı Veladet ”… Bu kitapta da , Fatih Sultan Mehmed' in şehzadelik dönemi ile İstanbul’un Fethi arası olaylar, gerçeğin ışığında bir kurgu ile
Fatih Zaman-ı Veladet
Fatih Zaman-ı VeladetGökhan Çelik · Yediveren Yayınları · 202215 okunma
Reklam
Ne zaman Sait Faik'i okusam, İstanbul, Adalar her yer erguvana bürünür, erguvan kokardı. Sait Faik, bana İstanbul'u öğreten yazardı. Henüz babamın tayini ile İstanbul'a yeni gelmiş yeniyetme bir liseliyken, daha İstanbul'u tam tanımamışken, Sait Faik sanki elimden tutar, Beyoğlu'ndan Burgazada' ya, Rumeli Hisarı'ndan Edirnekapı' ya bir bir dolaştırırdı beni. "Kumkapı" nın "Beleş Plaj"ının girişi hâlâ ezberimdedir. İstanbul'un her yokuşu denize inerdi. Ben İstanbul'a geldiğimde "Hristaki Pasajı" çoktan "Çiçek Pasajı" olmuştu.
Sayfa 61 - Kırmızı Kedi YayınlarıKitabı okudu
Rumeli Hisarı'ndaki bir antikacının vitrininde, on dokuzuncu yüzyıldan kalma bazı ibrikler var. Zamanında defolu sayıldıkları için pazarlanamamışlar. Defoları, veremli işçilerin soluklarıyla birlikte cuma üfledikleri kan damlaları. İbrikler bugün antika fiyatında.
Sayfa 40 - Metis Yayınları, Onuncu Basım, Aralık 2020
Hisarʼdan Şehitlikʼe
"Zorlara dağlar dayanmaz!" işte, azmin demir lehçesinden kurtulmuş bu kısa ve şedit söz, Rumeli Hisarı'nda aks-i sadâ halinde duyuluyor.
Sayfa 79 - İstanbul fetih cemiyeti
İstanbul
Cyrus Hamlin, Fatih'in İstanbul kuşatması planlarken neler yaptığını incelemiş ve sultanın ilk icraat olarak Rumeli Hisarı'nı yaptırdığını tespit etmişti.... İstanbul'u Türklerden geri alabilmek için aynı stratejiyi kullanmaya karar veren Hamlin arkadaşı Rhinelander Robert'e ,şu sözleri söylemişti: "Fatih,İstanbul'u fethetmek için buraya hisar yaptırmıştı.Ben de bu milletin kültürünü fethetmek için buraya okul yaptıracağım ve İstanbul'u Türklerden geri alacağım."... "İstanbul Türklere bırakılamayacak kadar önemli bir şehir"
Sayfa 179 - DemosKitabı okudu
Reklam
Urumelihisarı
Rumeli Hisarı'na oturmuşum; Oturmuşta bir türkü tutturmuşum: 'İstanbul'un mermer taşları; Başıma da konuyor aman martı kuşları;
Orhan Veli Kanık
Orhan Veli Kanık
Osmanlı'da Sokak Hayvanları
Sokak hayvanları denilen kedi ve köpek sorunu günümüzde olduğu gibi geçmişte de içi boş bir batılılaşma serüvenine giren, modern kent arayışlarının başladığı Osmanlı toplumunda yönetici elitlerin ve gayrimüslim tebaanın da en önemli sorunlarından biriydi. Aslında Tanzimat dönemine kadar, Osmanlı Mahallesi köpekleriyle mutlu ve mesut bir hayat yaşıyordu. Bu hayvanlar yaşadığı kentin bir sakini olarak görülürdü. Osmanlı insanı, İslam'ın onu donattığı rahmet elbisesi sayesinde, bu hayvancıklara, "Ağzı var dili yok Allah'ın yarattığı garip mahluklar" vicdanıyla bakardı. Onların beslenmelerine özen gösterilirdi. Mancacılar denilen omuzlarındaki sırıklarda dalak ve ciğer gibi sakatatlar taşıyan kişilere ücretler verilerek köpeklerin her gün düzenli bir şekilde beslenmesini sağlamak için çeşitli Vakıf müesseseleri kurulmuştu. Mesela 1778 tarihli, Rumeli Hisarı civarındaki Hacı Seyyid Mustafa Vakfı sırf bu amaç için kurulan bir hayır kurumuydu.
Sayfa 167Kitabı okudu
“Bir rivayete göre Bizans kralı Konstantin’den bir manda derisi kadar yer istemiş, o muvafakat edince de irice bir mandanın derisi saraçlara ince bir sicim şeklinde kesitirip bir uçtan diğerine Rumeli Hisarı arazisini ölçerek sözünde durmuş. Garip tecellidir ki, asırlar sonra İstanbul’da Hıristiyanların özel mülkü olan yer de yine bu arazidir. Osmanlının son dönemlerinde Hisar çevresindeki bu bölge tamamen Ahmet Vefik Paşa’nın arazisi imiş. Paşa ömrünün sonlarında ciddi biçimde maddi sıkıntılara düşünce papazlar yine kapısını çalıp araziyi kendilerine satması teklifini yinelemişler ve şimdiki Boğaziçi Üniversitesi’nin bulunduğu araziyi, sahilden ta Hisar’ın sırtlarına kadar Robert Kolej’e satmaya razı olmuştur. Papaz ve ruhanî liderlerin bu arazi için ısrarcı davrandıklarını ve “Osmanlılar Bizans’ı ilk defa buradan başlayarak elde ettiler; biz de aynı yerden başlayarak Osmanlı’yı ele geçireceğiz” dedikleri rivayetler arasındadır.”
Sayfa 305Kitabı okudu
Rumeli Hisarı'nın yapımına 3 Nisan 1452'de başlanmış ve II. Mehmet'in (Muhammed) imzası olan bu yapı 12 Ağustos günü tamamlanmıştır. Evliya Çelebi Seyahatname'sinde şu bilgiyi aktarır: "Hisar'ın şekli kufi yazısı ile Arapça Muhammed ismi şeklinde yapılmıştır. Zağanos Paşa kulesi 'M' harfi, Halil Paşa kulesi 'H' harfi, Sarıca Paşa kulesi 'M' harfi ve nihayetteki burç 'D' harfi yerindedir." Fatih Sultan Mehmet'in ilk taşı 3 Nisan günü koyması rastlantı değildir. O gün, Hz. Muhammed'in doğum günüdür. Son taşın konulduğu 12 Ağustos ise Regaip kandilidir. Bu zaman aralığı 132 gün olup, hisarın yapımı özellikle bu zaman diliminde tamamlanmıştır. Çünkü, II. Mehmet imzasını yalnızca taşlarla İstanbul Boğazı'nın kıyısına değil, gün hesabıyla da tarihe atmak düşüncesindedir ve bunu da başarmıştır. Rumeli Hisarı'nın inşasını kapsayan 132, ebced hesabıyla Muhammed kelimesinin sayısıdır!
234 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.