Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

mâlikeustaoğlu

mâlikeustaoğlu
@sadecebirii_
yaşamla karışık buldum kendimi
29 Ağustos
12 okur puanı
Kasım 2022 tarihinde katıldı
"Duayı Allah'tan istenecekler listesi olarak anlamamalıyız. Kur'an'da 'güzel sözü/duayı Allah'a çıkaran salih ameldir' , denir. Bir açı doyursanız, bir hastanın tedavisine katkıda bulunursanız dualarınız Allah'a yükselebilir."
Sayfa 156Kitabı okudu
Reklam
"Gelecekle ilgili ümitvarız, çünkü Allah'ın yaratma planındaki iyi niyetine, hikmetli planlayışına inanıyoruz. Ama insanların birer aktör olarak rollerini iyi oynamadıkları bir dünyada iyi bir gelecek bekleme hakkımız yok"
Sayfa 106Kitabı okudu
"Başkalarının aşkıyla başlıyor hayatımız Ve devam ediyor başkalarının hınçlarıyla" diyor İsmet Özel. Bizim de hayatımız başkalarının aşkları üzerine mi kurulu ve başkalarının hınçlarından mı alıyor enerjisini? Yoksa kendi bilincimizle kurguladığımız bir gündemimiz var mı; kendi duygularımız, kendi düşüncelerimiz?

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"en elzem biliş kendini biliş ve en tatlı geliş kendine hoş geliştir"
Sayfa 172Kitabı okudu
"bu yaşıma kadar öğrendiğim bir şey varsa o da cennete ya da cehenneme gitmek için ölümü beklememizin gerekmediğidir çünkü her insan kendi cennetini de cehennemini de içinde taşır. İçin için cennet bahçelerinde gezinir, Kevser şarabını yudumlar, Aden ikliminin huzurunu içine akıtır veya tam tersi olur. Kendi yüreği zebanisi, odunu, ateşi, koru, közü, cehennemi haline gelir. "
Sayfa 124Kitabı okudu
Reklam
"... insanın çocuk olabilmesi için yaşının başının, boyunun posunun ne olduğu değil, anne babasının kim olduğu önemliymiş, o vakit öğrendim."
"Hayatıma birden ve tümden son vermiyordum fakat yaşadığım kimi anları yokluk darağacında sallandırıyordum."
"Değerlere atıf yapan sembollerin önkabuller üzerinde maymuncuk işlevi gördüğü söylenebilir. Önkabul kapısının yavaşça açılmasını sağlayan bu semboller, bünyeyle uyumlu olmayan mesajların da içeriye girmesini kolaylaştırmaktadır."
Sayfa 108Kitabı okudu
"bizler fotoğrafın sadece bize sunulan kısmıyla yetinirsek, gerçeği ve dolayısıyla ne olup bittiğini, neler olup biteceğini anlamamız mümkün olmayacaktır."
"Anormal bir duruma gösterilen anormal tepki normal bir davranıştır."
Reklam
"Görünen ile görünmeyen, açık seçik olanla bize kapalı olanın arasında bir yerde yer alan, hissedebildiğimiz ama matematiksel olarak ortaya koyamadığımız, söze dökemediğimiz varlık mertebeleri, büyük varlık dairesinin çok önemli bir boyutunu oluşturur. Sanat biraz da bu ara varlık mertebelerini keşfetme gayretidir. "
Sayfa 162Kitabı okudu
"İnsanın anı yaşaması, nefes alıp verdiği her anın kıymetini bilmesi demektir. Bunun için bir odaklanma, dışarıdan gelen uyarılara karşı bir korunak gerekiyor. Bu, insanın kendisini dünyaya kapatması demek değildir. Neyin ne ölçüde hayatına girmesine müsaade edeceğine ilişkin bir tasavvurun olması gerekiyor. Kendimizi korumak adına içimize kapanırsak fosilleşmeye başlarız. Dünyaya açılmak adına kendimize ait bütün sınırları ortadan kaldırırsak bu sefer biz olmaktan çıkarız. Yani bu ikisi arasındaki dengeyi koruyabildiğimiz oranda kendimiz kalabilir ve anı yaşayabiliriz."
Sayfa 118Kitabı okudu
"Aklın da kalbin de hakkını vermekten uzak bir çağda yaşıyoruz. Akıllar karışık, kalpler katı, zihinler bulanık, gözler perdeli, hayaller sığ, ufuklar dar, vicdanlar metruk... Bu yüzden ne kendimizi anlayabiliyoruz ne de varlığı. Özümüzü yitirdiğimiz için kendimize de varlığa da yabancılaşıyoruz. "
"İnsanlara ırklarına, coğrafyalara, dinlerine vs bakarak muamele eden ötekileştirici zihin, insana karşı işlediği bu en temel suçun bedelini kendini hiçbir yerde güvende hissetmeyerek ödemektedir.. İnsanlığın ortak acılarından ders almadıkça aynı acılar yeni bedenlerde tekrar karşımıza çıkacaktır. "
"İbn Hazm'a göre aşk, ruhların çeşitli yaratıklar arasında bölünmüş parçalarının birleştirilmesidir."
"bir masalın iki kahramanıyız. binbir gece peşimizde uğrular kâh ölümü alırız koynumuza kâh dönülmez bir ülkeye gideriz. ya ufuklar dolanır boynumuza ya da vuruluruz, kefen giyeriz. bizi bizden iyi bilirsin rabbim, bir masalı bir gerçeğe ansızın yalnız sen döndürebilirsin rabbim."
Reklam
"Korku kültüründe otorite durumunda olan insan, öğretmen ya da anne baba çocuğun gelişmesini engelleyen bir hapishane yaratır. Böylece topluma uyumlu bir çocuk yetişir. Uygar bir toplum, çocuğun içinde yetiştiği aile ve eğitildiği okul ortamında neyin ödüllendirildiği ile yaşamın neyi ödüllendirdiği arasında sürekli ilişki kurmaya çalışır. "
Sayfa 141Kitabı okudu
Başımıza gelenlerden her zaman biz sorumlu değiliz ama başımıza gelenlerle ne yapacağımız her zaman bizim sorumluluğumuzdadır.
"... kimseye surat asmayacağız, küsmeyeceğiz, beklemeyeceğiz. Derman sendedir, şifa sendedir. Düştüğünde kimse seni kaldırmaz, kimse seni iyileştirmez ancak sen istersen ayağa kalkarsın, sen istersen iyileşirsin. Ötekiler sadece yol gösterir, rehberlik eder ama tüm mesuliyet sana aittir. Biz ancak yaşamış olmanın mesuliyetini olgunca kabul edersek şifa bulabiliriz. İşte tam da bu yüzden kimseye bel bağlamadan, ummadan, beklemeden bir hayat inşa etmeliyiz kendimize. "
"Bu sitem içerisinde başkası için dertlenmek, düşene el uzatıp yardım etmek, kendi malından ve gerekirse canından fedakarlık etmek yok; hatta bu büyük bir zayıflık göstergesi olarak da algılamakta. Kural basit: Yaşamak için dünyayı ve ötekini unut."
"İki ağaç parçasını sürterek ya da çakmak taşlarını birbirine vurarak ateş yakmayı keşfeden insan hâlâ ısınamadı. Kemikten ve çakıl taşından takılar yapmayı akıl etse de bir gün, süslenmeyi başaramadı. Taştan balta, kemikten bıçak, balık kılığından dikiş iğnesi yaptıysa da balta taşa vuruldu, bıçak kemiğe dayandı, iğne deliğinden cehennem seyredildi. Yün dokundu önce, iki bin yıl sonra keteni, ardından pamuğu keşfetti. Dolabını açtığında hâlâ üzerine giyecek bir şey bulamıyor... Ve tekerleği buldu bir gün insan. En önemli keşfi olarak tanımladı onu. Fakat gitmek istediği yere gidemiyor hâlâ.."