Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Eski Türkçe'de "şaman"a ancak "kam" denirdi. "şaman" ve "baksı" terimleri, şüphesiz yabancı kelimelerdir.
Sayfa 68 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Türk kavimleri, şamanlarına genellikle kam (gam, ham-kham-) derler. Altay’dan başlayarak 10’un üzerin­ de şivede kam adı kullanılır. Moğollardaki biçim kami’ dir. Moğollar, Buryatlar ve Kalmuklar erkek şamanlarına bö, böge; Yakutlar —yer yer— oyun; Çuvaşlar yum; Kırgız-Kazaklar bakşı, baksı derler. Yakut ve Altaylılar kadın şaman için Moğol asıllı udugan (utagan, ubahan, ıduan) tâbirini kullanırlar. Yakutçada esas olarak kamla (hamla -khamla-) «kamlık etmek» anlamındadır. Anlaşılan, kamusal işlevsellik sözkonusu olduğunda, Yakut­çada da «kam» deyişi kullanıla gelmiştir.
Reklam
Kamların ancak törenlerde giydikleri bu giysiler cübbe ve külahtır
Kamların ancak törenlerde giydikleri bu giysiler cübbe ve külahtır. Kam'lar için kılıktan sonra en önemli şey davuldur. Ruhların beğenisine sunulması gereken şaman cübbesi, atmış kadar parçadan meydana gelmiş, ana parçası beyaz koyun derisinden yapılmış cekettir. Davullarsa, şamanın ölümünden sonra ormana götürülüp par­çalanır ve bir ağacın dalına asılır.
Sayfa 52 - Üçüncü Baskı: Eylül 1999 - PDF
Şamanistlerin her töreninde kesinlikle ateş bulunur
Şamanistlerin her töreninde kesinlikle ateş bulunur. Şaman dininin törenlerini yapan, ruhlarla ölümlü insanlar arasında aracılık edenlere Türk kavimlerinde “Kam” denir. Kaşgarlı Mahmut'da “kahin” şeklinde çevrilen “kam” sözcüğünün bulunması, 11. yüzyılda kamların müslüman Türkler arasında bile unutulmadığını göstermektedir.
Sayfa 51 - Üçüncü Baskı: Eylül 1999 - PDF
Güç kimde ?
Güç nedir ? Beden mi ? Akıl mı ? Güç kadında dır her zaman. İlk şaman kadın olduğunu unutma. "kham,kam,gam,Shaman" İrade nedir ? Sorgula kendini,tanı,düşün,anla,hisset. 12 kabuk Ego,Kibir, Bencillik, Açgözlülük, Şehvet, Tembellik, Hoşgörüsüzlük, Öfke, Yalan, Hile, sevgisizlik ve İftira bunlardan sıyrılıp gel dünyaya yeniden ve yine.
Biz xoşlamanıq dərsi ki, min məktəb açılsın, Gər min də məarif sözü dünyayə saçılsın, Məktəbdə nə hörmət ki, o samanə qaçılsın? Meyxanədə votqa vurarız, kam alırız biz, Qafqazlılarız, məst olarız, nam alırız biz!
Reklam
eski cahiliyet dinlerine hizmet eden kam (şaman) lar
X. yüzyılda Türk ulusları büyük bir topluluk halinde İslâmiyeti kabul ettikten sonra eski cahiliyet dinlerine hizmet eden kam (şaman) lar, budizm ve manihaizm papasları kendi mesleklerini ortadan kaldırmakta olan yeni dine (İslama) karşı mukavemet göstermek istemişlerse de yeni dinin sağlam yerleşmekte olduğunu görerek bu dinin yarattığı ortama intibak etmeyi daha kârlı bulmuşlardır.
Sayfa 47 - PDF - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları - 1962Kitabı okudu
Bir kültürün anahtarı dilidir oğul. Eğer bir dili yok edersen, o kültürü kilitler, saklar, ortadan kaldırır, böylece halka kendi masallarını, destanlarını, dolayısıyla kimliğini unutturursun. Böylelikle anadilinin yerine koyduğun başka dile ait kültür yavaş yavaş yerleşir ve birkaç yüzyıl sonra halk kendi özünü hatırlamaz. Türkiye'de yapılan budur. Türklerin eskiden şaman, yani kam olduğunu ne biz ne de dünya bilir. Çünkü 600 yıldan fazladır, bize kendi anadilimizle beraber özellikle kültürel kökümüz unutturulmuştur. Biz şimdi mitolojisiz ve kök kültürsüz arada kalmışızdır.
Sayfa 357 - EverestKitabı okudu
472 syf.
10/10 puan verdi
Tabiat Dörtlemesi-Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları
Ateş! Tabiat dörtlemesinin son kitabı.Fakat ben seriye yönelik genel bir yorum yapmak istiyorum. Bir kitap düşünün her sayfası alıntı dolu,olay örgüsü sizi zaten almış götürmüş ve aynı zamanda her sayfası ders niteliğinde olan.Herkese tavsiye ettiğim tek kelimeyle muhteşem bir kitap. Su,Toprak,Hava ve Ateş romanlarından oluşan “Tabiat Dörtlemesi” serisini 2008’de ilk romanı Su’yu yazmaya başlayarak 2022’de Ateş romanıyla bitiriyor. Yazar araştırma yaparak değerli uzmanlardan da destek alarak tam bir şaheser yaratmış bu zaman içerisinde.Bir romandan daha fazlası da diyebilirim. Bu şaheserleri okuduğunuzda nasıl bir emekle karşılaştığınızı çok iyi anlıyorsunuz.Buket Uzuner roman yazmanın hakkını vermiş nadir yazarlardan benim için.Kendisine sonsuz teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum. Kitap çevre sorunu,iklim krizi,Türk kam kültürü(Şaman) ve kadın hakları gibi konularda harmanlanmış bir yapı. Gazeteci Defne Kaman,Umay Nine,Ayperi,Ümit Kaman,Semahat…Sizi o kadar güzel yaşadım ki bu seride keşke sizinle tanışma imkanım da olsaydı. Umay nine keşke benim ninem,Defne Kaman keşke benim ablam olsaydın.Sizi çok özleyeceğim!Hoşçakalın! Doğaya,insana(kadın-erkek),hayvana saygılı daha adil bir dünyada buluşmak dileğiyle.
Ateş
AteşBuket Uzuner · Everest Yayınları · 2023672 okunma
İlk Araplar Türk hakanını şaman ayinleri yaptırarak Kam'ların kehânetlerine göre memleketi idare eden kimseler gibi tasvir ederler. Emevi halifesi Hişam'ın (724-743) gönderdiği elçi huzuruna girdiğinde Hakan iğerlerini tamirle meşgul oluyormuş. Elçi buna İslâmiyeti kabul eylemesini halifesi namından teklif ettiğinde. Hakan ordusunun hirfet ile değil harp ile geçinen insanlardan mürekkep olduğunu ve İslâmiyeti kabul ederek halife ile muhadenette yaşamak yoluna girişemiyeceğini bildirmiş imiş.
Sayfa 51 - muhadenet: dostluk, samimiyet
Reklam
Türklerin Şamanizm'den İslam'a Geçişleri
Celaleddin Vatandaş'ın sözlerini özetleyecek olursak diyor ki: Türkler İslam'a girmeden önce birçok din değiştirmişlerdir. Bunların en önemlisi de Şamanizm'dir. Şöyle ki; Şamanizm'in en önemli özelliklerinden birisi olan ve Şaman ismi verilip Türklerin Kam dediği kişiyle ilgilidir. Türklerin bakış açısıyla Kam'lar Tanrı ile insanlar arasında aracılık yapan, korkuyla karşılık bir saygı duyulan, gaipten haber veren, toplumsal bir konumda hüküm verebilen, tanrıya adaklar kurbanlar sunulmasını sağlayan ve ayinleri yöneten bazen insanüstü güçlere sahip olduğuna inanılan, zaman ve mekan sınırlarını aşabilen kişidir. Türkler İslam'a girdiklerinde Şamanizm'de ki bu Şaman (Kam) inancını terk etmeleri gerekirken bu inançlarını bazı değişikliklere uğratarak derviş, baba, ata, şeyh, sofi, mürşid, veli gibi isimlerle aynen devam ettirmişlerdir.
Sayfa 37 - Pınar YayınlarıKitabı okudu
240 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.