Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kendine saygı, kişinin kendine bakışı ve kendine yönelik yargısıdır. Fakat bize bağlı olmaktan çok uzak olan bu bakış açısı başkalarının bakışına fazlasıyla bağlıdır. Eğer başkaları bize değer verir ve bizi severse, o zaman biz de kendimizi daha çok ve daha iyi severiz. Başkasının bakışı bize "değer verir." Elbette kişinin kendisine karşı koşulsuz bir sevgi payı vardır. Bu kendimiz, esasen çocukluktan beri tanığı olduğumuz sevgiden beslenir ve dışsal yıkım teşebbüslerine karşı etkili bir siper oluşturur. Eğer kendimizi çok seviyorsak narsizmimiz bizi korur, tepki göstermemizi sağlar. İnsanın kendine olan saygısının tek bileşeni bu benlik sevgisi değildir. Haysiyet, kendine güvenme, yani harekete geçme, yapma, "atılım gösterme" yeteneğine de dayanır. Bu çok daha somut bir veçhedir, çünkü bizim eylemlerimize bağlıdır.
'Biz bütün milletleri severiz, bütün ırkları, kavimleri ama bu topraklarda yaşadıkları ve bu kültürü pay ettikleri için en çok kendi milletimizi severiz..'
Osman Pamukoğlu
Osman Pamukoğlu
Reklam
"Bize duymak istediklerimizi söyleyen kitapları severiz."
Genelde bize keder veren bir nesnedeki bir özelliğin bize genelde aynı yoğunlukta sevinç veren başka bir nesneye benzediğini hayal edersek, bu başka nesneden de aynı şekilde nefret ederiz ve aynı zamanda onu severiz.
Sayfa 169 - KabalcıKitabı okuyor
Eğer bir şeyin zihnimize genelde sevinç ve keder veren başka bir nesneye benzer bir özellik taşıdığını hayal edersek, bu başka nesnedeki benzer özellikten dolayı o şeyi de severiz ya da ondan nefret ederiz; hatta bu benzerlik bizim yaşadığımız bu duyguların etkin nedeni olmasa bile.
Sayfa 169 - KabalcıKitabı okuyor
Duygularımızı yalnız ölümün uyandırdığına dikkat ettiniz mi? Bizden yeni ayrılmış dostlarımızı ne kadar severiz, değil mi? Ağızları toprakla dolup hiç konuşmaz olmuş hocalarımıza ne kadar hayranızdır! Saygı o zaman çok doğal olarak gelir, belki de tüm yaşamaları boyunca bizden bekledikleri o saygı.
Reklam
Büyük Payda
Sonra sabah olur Evlerden çıkarız Herkesten yapılmış binlerce herkes Birden korkarız Yalnızlığımız ortada bırakmıştır bizi Bu kadar insanı nasıl severiz! Önümüzde her hayalden bir şekilde hareli yol Alın çizgilerimizde çeki taşı gibi bir gelecek İlk sokakta kayboluyoruz.
Büyük Payda
Biz ayrı ayrı iyi insanlarız Biz yalnızken herkesi severiz. Gecemiz büyüktür, güzeldir Dünya, evimizde ışır Toprak merhametimizdir Rüzgâr annemizin memesi Bahçeler sevgilimizin soluğu Gökyüzü hayal evimizdir.
Oğuz Atay, Batı-Doğu...
Osmanlı-Türk yazarlarının Avrupa’yla karşılaşmalarının tarihi kadar eski olan, akıl-duygu karşıtlığıyla eşleştirilmiş bu Batı-Doğu karşıtlığı, bir yanda soğuk bir Batı, bir yanda sıcak bir Doğu tahayyül etme ihtiyacı Atay'da ironiyle kırılarak da olsa varlığını sürdürür. Batılının incelemekle, değerlendirmekle yetinen bakışında apaçık bir duygusuzluk seziyordur Atay. Günlük'teki ünlü cümleler şunlar: "Amerikalı, Avrupalı kendi dışındaki kültürleri sadece inceler, bizim samimiyetimiz ve sıcaklığımızla benimsemez. Bu soğuk ve mesafeli bir davranıştır... Bir Afrikalıyı, bir Hintliyi, bir Çinliyi, bir Rus'u, bir Türk'ü hissedemez içinde. Her şeyi bir anatomi masasına yatırır, kusurları ortaya koyar, sahip olabilecekleri alır - mülkiyet duygusu. Edebiyatta bile çıkarına bakar. Bir Puşkin'i anlayamaz. Dostoyevski'ye, Tolstoy'a yaklaştığı gibi yaklaşamaz. Biz Steinbeck'in pamuk ve şeftali toplayan işçileriyle birlikte acı çekeriz, Hamlet'in meselesine katılırız. Palto bizi derinden sarar. BATILI DEĞERLENDİRİR, BİZ SEVERİZ."
Sayfa 58 - Metis Yayınları, 1. Basım, Mart 2008Kitabı okudu
Bir Ayet Göklerde ve yerde ne varsa O'nundur, itaat da daima ve yalnız O'na yapılır. Allah'tan başkasından mı korkuyorsunuz? (Nahl, 16/52) Bir Hadis Resûlullah (s.a.s.), 'Kim mirasçısına ait olan malı, kendi malından daha çok sever?' diye sordu. 'Ey Allah'ın Resûlü! Hepimiz kendi malımızı daha çok severiz.' dediler. Hz. Peygamber de 'O halde bilin ki kişinin malı, Allah yolunda harcadığı, mirasçısının malı ise Allah yolunda harcamayıp bıraktığıdır.' buyurdu. (Buhârî, "Rikâk", 12) Bir Dua Rabbim! Bana hikmet ver ve beni iyiler arasına kat. (Şu'arâ, 26/83)
Reklam
Hepimiz sınır koymayı severiz ama başkalarının koyduğu sınırları duymaktan hoşlanmayız.
Akıl vermeyi hepimiz severiz, ama sadece bilmeye değmeyecek şeyleri öğretmeyi becerebiliriz.
Neyse biraz papatya toplar, bir kedi severiz. Bir parkta oturur bir çay içeriz belki, dilimizi susturur içimizi dinleriz :)
Alfred de Musset
"Ben ve delilik! Biz birbirimizi o kadar severiz ki, aramızda hiç kavga gürültü çıkmaz, ben onun her dediğini yaparım, o da benim."
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.