Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
26 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 saatte okudu
Şarap ve Aşk İkliminde Bir Gezinti: Ömer Hayyam’ın Dünyası
Bu eser, Hayyam’ın düşünce dünyasını ve yaşam felsefesini yansıtan dörtlüklerden oluşuyor. Kitap, içki ve aşk gibi temalar etrafında dönüyor ve Hayyam’ın bu dünyadaki zevkleri ve yaşamın geçiciliğini kutladığı bir bakış açısını sunuyor. Kitabın Özeti ve Ana Fikri: Hayyam, bu eserinde, dini dogmaların ötesinde bir yaşamı savunur. Haram ve helal kavramlarını sorgulayarak, sevgiliyle içilen şarabın helal, sevgilisiz içilen suyun ise haram olduğunu dile getirir. Aşk ve şarap, onun için bu dünyadaki cenneti temsil ederken, iki yüzlü dincilerin zilleti ise cehennemi simgeler. Hayyam’a göre, dünyada âşıkların çoğu cehennemlik olarak görülse de, asıl önemli olan şeyin sevgi ve mutluluk olduğunu vurgular. Kitabın İçeriği: Kitapta yer alan dörtlükler, Hayyam’ın yaşamı boyunca edindiği bilgelik ve deneyimleri yansıtır. Örneğin, şu dörtlükler Hayyam’ın düşüncelerini özetler: Kim demiş haramı helâli bilmez Hayyam? Ben ki asla haramla helâli karıştırmam. Ey sevgili! Helâldir seninle içtiğim şarap, Oysa bana sensiz içtiğim su bile haram!.. Bu dizelerde Hayyam, aşkın ve şarabın, insanın iç dünyasını zenginleştiren ve hayatı anlamlı kılan unsurlar olduğunu ifade eder. “Çek Şarabı, Sev Güzeli”, Ömer Hayyam’ın düşünce dünyasına bir pencere açar ve okuyucuya, yaşamın tadını çıkarmak ve anın kıymetini bilmek gibi evrensel mesajlar sunar. Hayyam’ın dörtlükleri, yüzyıllar sonra bile güncelliğini koruyarak, insanın içsel dünyasına dair derin bir kavrayış sağlar. Keyifli okumalar
Çek Şarabı, Sev Güzeli
Çek Şarabı, Sev Güzeli
-
Ömer Hayyam
Ömer Hayyam
Çek Şarabı, Sev Güzeli
Çek Şarabı, Sev GüzeliÖmer Hayyam · Akdeniz Kitabevi · 2004301 okunma
Işık en çok sevinç veren şeydir; o bütün iyi, sağlıklı şeylerin simgesi olagelmiştir. Bütün dinlerde ışık, kurtuluşu; karanlıksa belayı, kargışı simgeler. Hürmüz en saf ışıkta yerleşmiştir; Ehrimen bengi gecede barınır. Dante'nin cenneti Londra'daki Vauxhall'a çok benzer. Çünkü orada bütün kutsanmış ruhlar ışık noktaları olarak görünür, birlikte düzenli figürler oluştururlar.
Reklam
110 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Esere geçmeden önce yazar hakkında bilgi vermem gerekirse
Albert Camus
Albert Camus
7 Kasım 1913' te Fransız sömürgesi Cezayir' de doğmuştur. Babası o daha küçükken I. Dünya Savaşı'nda ölmüştür. Annesi, büyükannesi, kardeşleri ve felçli dayısı ile küçük bir evde yoksulluk içinde yaşamıştır. Bu Camus' nün hayatındaki ilk zorlu mücadelesidir.
Yabancı
YabancıAlbert Camus · Can Yayınları · 2021111,7bin okunma
Dünyada iki tür insan vardır: yaşayanlar ve yaşayanları seyredip eleştirenler. Seyretmek ölümü, katılmak ise yaşamı simgeler.
Sayfa 161Kitabı okudu
MÖ 4000 lerde büyük bir küpten kamışla bira içerlermiş.
Sosyal bir ortamda içki içildiğinde kadehlerin tokuşturulması, kadehlerin bir tek ortak kap biçiminde yeniden birleştirilmesini simgeler. Bunlar,kökleri çok eskilere dayanan geleneklerdir.
Dinsel simgeler insan yaşamına bir anlam vermektedir.
Sayfa 88
Reklam
Bir çocuğun yaptığı bir noel resmi de iyi bilinen mum ağacını gösteriyor (en üstte). Yeşil kalan ağaç , kış gündönümü şenliği simgesiyle "yeni yıl"ın(Hıristiyanlığın yeniçağının) Mesih'le birleşimidir. Haç , ortaçağın İtalyan freskindeki gibi çoğunlukla ağaç olarak görülür; Mesih iman ağacında çarmıha geriliyor (solda). Hıristiyan törenlerinde mumlar, İsveç'in Santa lucia şenliklerinde olduğu gibi, tanrısal ışığı simgeler (üstte)
Sayfa 79
Para, tıpkı bayrak gibi tıpkı milli marş gibi bir ülkenin gücünü itibarını bağımsızlığını simgeler. Paranın itibarı milletin itibarıdır.
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
- 2012 yılından
Seviliyorsunuz
Dünyada iki tür insan vardır: yaşayanlar ve yaşayanları seyredip eleştirenler. Seyretmek ölümü, katılmak ise yaşamı simgeler. Sorumluluğunu üstlenen kişi özgürdür. Özgür insan daha az korkar, onun için sevebilir.,
Bilinçdışı simgeler, korkunç doğaötesi imalar Bir zamanlar ben olan o insanı diriltmeye çalışıyorlar bende...
Reklam
Dünyada iki tür insan vardır: yaşayanlar ve yaşayanları seyredip eleştirenler. Seyretmek ölümü, katılmak ise yaşamı simgeler.
Sayfa 161Kitabı okudu
Dört Yapraklı Yonca
Dört yapraklı yonca figürünün birinci yaprağı ümidi, ikinci yaprağı imanı, üçüncü yaprağı aşkı ve dördüncü yaprağı ise şansı simgeler. Çiçek diline bakıldığı zaman doğrudan şans getirdiği anlamı çıkarılır. Bu sayede ünlenen dört yapraklı yoncalar oldukça popülerdir.🍀
Dünyada iki tür insan vardır: yaşayanlar ve yaşayanları seyredip eleştirenler. Seyretmek ölümü , katılmak ise yaşamı simgeler.
Simurg, ismi var ama cismi yok bir efsanevi kuş. Bizim daha ziyade "anka" veya "zümrüdüanka" diye bildiğimiz bu kuşa verilen "sî-murg" ismi Farsça'dır ve "otuz kuş" demektir. Otuz ayrı kuşun rengini veya özelliğini taşıdığı için böyle isim- lendirildiği söylenir. Yani simurg aynı anda hem otuz kuştur, hem tek bir kuştur. Bu sebeple tasavvufta "kesrette vahdet" (çoklukta birlik) anlayışını temsil eder. Simurgun Kafdağı'nda yaşadığı rivayetinden hareketle "istiğna" sembolü olarak kul- lanıldığı da görülür. Kafdağı "kanaat"tir aslında. Kafdağı'nda, kanaatin sonsuz ikliminde yaşayan sîmurgun istiğnası, yani dünyaya yahut dünyalığa ihtiyaç duymayıp iltifat etmemesi, örnek alınacak büyüklüktedir. Nihayet sîmurg görünmeyen, bî-vücut bir kuş olmak hasebiyle insanın ruhunu, âdemiye- tini, bedenine üflenen ilahi nefhayı simgeler. Buna, yine bir kuş olarak çağrıştırdığı "yükselme, yeryüzünün fevkine çıkma" manalarını da ekleyelim.
Dünyada iki tür insan vardır: yaşayanlar ve yaşayanları seyredip eleştirenler. Seyretmek ölümü, katılmak ise yaşamı simgeler
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.