Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Buda ve Sokrates de cehaletin, tüm kötülüklerin nedeni olduğunu söylemişlerdi. Bilgi ise tam tersine; değişimin, hakkaniyetli davranışın ve özgürlüğün yolunu açar.
İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
İnsan adalet için gerçekten savaşmak ve birazcık yaşamak istiyorsa, bunun tek yolu özel yaşama çekilmek ve kamu yaşamından uzak durmaktır.
Reklam
İnsanı anlamanın varoluşçu yolunun örnekleri Batı tarihindeki atalarda, örneğin Sokrates'in diyaloglarında, benliğin bilinçaltı psikolojisi analizlerini yapan Augustine'de, "yüreğin, aklın bilmediği gerekçeleri" yüzünden bir yer bulma mücadelesi veren Pascal'da görülebilir. Fakat özellikle yüz yılı aşkın bir süre önce Kierkegaard'ın zamanında hüküm süren milliyetçiliğe getirdiği şiddetli itirazda, Maritain'in deyişiyle Hegel'in "aklın totaliterliğinden" söz etmesiyle kendini göstermiştir. Kierkegaard'a göre, Hegel'in soyut hakikati gerçeklikle özdeşleştirmesi kandırmacılığa kadar giden bir yanılsamadır. "Hakikat", der Kierkegaard, "birey onu eylemiyle ürettiği zaman var olur." Heidegger ve onu izleyen varoluşçular, insanı yalnızca özne olarak gören -yani yalnızca düşünen bir varlık olarak gerçekliği olan insan olarak gören- rasyonalistlere ve idealistlere şiddetle itiraz etmişlerdir. Fakat insanı hesaplanabilen ve kontrol edilebilen bir nesne olarak ele alma tavrına karşı da aynı şiddetle savaş açmışlardır ve bunun örnekleri bugün Batı dünyasında insanları adeta robotmuş gibi, ucu bucağı olmayan bir endüstriyel ve siyasi kolektivizmin içine sıkıştırarak isimsiz birimler yapmak eğiliminde kendini gösterir.
Eğitim
Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız cehaletin faturasının farkında değilsinizdir.. Sokrates
Sayfa 104 - HayatKitabı okudu
"Gerçeğe sadece hayattan uzaklaşabildiğimiz ölçüde yaklaşabiliriz." der Sokrates.."
Para erdemi getirmez. Ama erdem hem bireysel hem de toplu olarak insanlar için parayı ve beraberinde her şeyi kazandırır.
Reklam
"Zevk, refah, bunlar size göre mutluluk olabilir. Bana göre ise istek duymamak mutluluktur. İşte bu, ilahi zevk ve gerçek saadettir. İhtiyaç ve isteklerin az olması da bu yüce saadete yaklaşmaktır." Sokrates
Sayfa 58 - Destek yayınlarıKitabı okudu
Kendimin bir şey bilmediğimden emin olduğum gibi onların da çok şey bildiğinden emindim.
Sokrates, satılmak için sergilenen lüks mallara bakarak, "Gereksinmediğim ne çok şey var" demişti.
Ben bu insandan daha bilgeyim. Muhtemelen ikimizin de bir şey bildiği yok. Lakin o bilmediği halde bildiğini zannediyor; ben ise bilmediğim gibi, bildiğimi de düşünmüyorum. Bu durumda ben ondan muhtemelen biraz daha bilgeyim çünkü bilmediklerimi bildiğimi sanmıyorum.
Reklam
+ Dost ve düşman kelimelerini kullanırken yaptığımız hatayı düzeltmeliyiz. - Dost görünen ve iyi olduğu düşünülen kişinin dost olduğunu varsaydık
Sokrates'e göre aşk, güzelliğin aracılığıyla çoğalma arzusudur.
Sokrates, Aristo (“Sevmek, keyif almaktır"), Montaigne (*Kendi adıma hayatı severim"), Spinoza ("Aşk bir sevinçtir"), Freud (İnsan sevme sanatını yeteneğini” kaybettiyse hasta demektir) ve hepimiz haklıyız. Mutluluk ne var olmakta, ne sahip olmakta. O, harakette, zevkte ve sevgide.
Güçlü beyinler fikirleri tartışır, vasat beyinler olayları tartışır, zayıf beyinler insanları. (Sokrates)
Sokrates'in yaşamı ve ölümü beni akılcı bir şüpheciliğe davet ediyordu.
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.