Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Değerler öğrenilmesi gereken kavramlardır. İnsan, mutluluğunda etkin rol oynayan değerleri, sosyal öğrenme metoduylasonradan kazanır. Toplumsal anlamda öğrendiği erdemlervasıtasıyla mutluluğa ulaşır.
İhtiyaçlar, bireyin dürtüleriyle hissettiği fiziksel, sosyal ve psikolojik gereksinim ve eksiklikleri ifade eder. Bireyin, bedenen ve ruhen sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi ve yaşadığı topluma faydalı olabilmesi adına temel ihtiyaçlarını belli bir oranda karşılaması gerekir. Beslenme, barınma, güvenlik, öğrenme vb. sıralayabileceğimiz temel ihtiyaçlar, bireyin içgüdüsel olarak hissettiği fiziksel, sosyal ve psikolojik gereksinim ve eksiklikleri ifade eder.
Reklam
Dijital ve sosyal medya kullanımındaki artışa bağlı olarak bireyler için depresyon, dikkat dağınıklığı ve öğrenme bozukluğu, anksiyete, siber zorbalık, uyku bozukluğu ve miyop, davranış sorunları, yasa dışı madde kullanımı, fiziksel ve zihinsel durum bozuklukları yaşama ihtimali artarken bu kişiler mahremiyet ve mahremiyetin tehlikeye atılması gibi durumlarla da karşı karşıya kalmaktadırlar.
Çocuk Gelişim Alanları ve Temel Kavramları
1. Fiziksel Gelişim > Fiziksel gelişim, çocuğun vücut yapılarının büyüme ve değişme süreçlerini kapsar. Bedensel büyüme ve motor becerilerinin gelişimiyle ilgilenmektedir. 2. Zihinsel Gelişim > Zihinsel gelişim, çocuğun bilişsel becerilerini ve zihinsel süreçlerini kapsar. çocuğun düşünme, problem çözme, dil gelişimi, hafıza dikkat, soyut düşünme gibi yeteneklerini içermektedir. 3. Duygusal ve Sosyal Gelişim > Duygusal gelişim, çocuğun duygularını anlama, ifade etme ve yönetme süreçlerini içermekle birlikte çocuğun duygusal farkındalığının artması, duygularını anlaması ve yönetömesi, başkalarıyla empati kurma ve sağlıklı ilişkiler geliştirmesiyle ilgilidir. 4. Dil Gelişimi > Dil gelişimi, çocuğun dil becerilerinin oluştuğu ve geliştiği alandır. 5. Bilişsel Gelişim > Bilişsel gelişim, çocuğun düşünme anlama, öğrenme ve problem çözme süreçlerini kapsar.
En geniş anlamda sağlıklılık ancak çevremizle ve kendimizle uyum içinde olduğumuz değişiklikler karşısında dengemizi koruduğumuz iç güçlerimizi sağlıklı ve iyi bir hayat için geliştirdiğimiz ve gereğinde harekete geçirdiğimiz takdirde mümkündür . Durumu her an lehimize çevirmek imkanına sahip olduğumuz bu sonsuz yarışta tökezlemek veya kaybetmek
Erken dönemdeki bilişsel gelişimi, yaşıtlarına göre daha erken gelişim dönemeçlerine ulaşmaları, çabuk öğrenme, çevreyi iyi gözlemleme, hafızanın kuvvetli olması, diğer yaşıtlarına göre daha derin ve geniş bir bilgi birikimine sahip olmak, soyut kavramları erken kavramak şeklinde özetlenebilir. Erken motor beceriler, yürüme, denge gerektiren becerilerin yaşıtlarına göre daha erken olması, sağ sol kavramlarının erken farkına varması, zor yapbozlara merak, mekanik aletlere merak (bilgisayar, televizyon gibi aletlerin içini merak etmesi), ileri düzey resim ve aşırı enerjiye sahip olmadır. Küçük yaşta gelişen sosyal beceriler de başka bir açıdan üstün zekalı ve yetenekli çocukların göstergesi olarak görülebilir. Buna göre, erken yaşlarda bu çocuklar empati becerisine sahiptir. Yaşıtlarına göre diğer insanların ihtiyaçlarına ve duygularına karşı daha duyarlıdır. Küçük yaşta kuralları kavrayabilir ve kurallı oyunlar oynayabilir. Arkadaşlık kavramının farkına daha erken yaşta varır, ancak arkadaş edinmesi her zaman için o kadar kolay değildir. Duygusal özellikleri erken yaştaki duyarlılıkları ile hemen göz önüne çıkar. Benlik kavramının erken gelişmesi, kendisinin farkında olması, eleştirilere karşı aşırı duyarlı ve hassas olması, sorumluluk sahibi olması ve duygusal anlamda çözüm arayışla rina girerek, çözüm üretemediği zamanlarda hayal kırıklığına uğraması, duygusal hassasiyetlerini hemen gözler önüne serer.
Destek YayıneviKitabı okudu
Reklam
Vergi sisteminin modernizasyonu sırasında Batı'dan (Fransa'dan) aktarılmasının,, tıpkı orjinal bir vergi sisteminin inşası kadar güç bir iş olduğunun artık farkındayız. Unutmayalım ki Fransız Mali sisteminin temelinde bütçe hakkının yol açtığı Fransız İhtilali ve doğurduğu insan (mükellef) hakları vardır. Nitekim AB vasıtalı vergiler
Sayfa 60 - Maliye BakanlığıKitabı okudu
Ülkemizde İktisat Bilimi'ni öğrenme süreci, bugün bile henüz tamamlanabilmiş değildir. Zira İktisat, sosyal, ancak bir tecrübi bilimdir. Türkiye'nin, henüz kalkınan bir ekonomi olduğuna göre; iktisadi alanda yeterince deneyim ve birikime sahip bulunmaması nedeniyle öğrenme sürecini tamamladığı iddia edilemez. Bir ülkede İktisat Bilimi ve piyasa ekonomisi paralel bir gelişme gösterirler.
Sayfa 13 - Maliye BakanlığıKitabı okudu
Üniversite, hem öğrenme için kaynaklara hem de sosyal rollerin bazı yetkilerinin tanınması konusunda haklara sahiptir. Böylece hem mezuna hem de onu arayana çöpçatanlik eder. Her bir okul derecesi, sahip olduğu etiketi devamlı surette tüketicinin maruz kaldığı müfredat üzerine yıkmaktadır.
Yapılan birçok çalışma; öğrenme, düşünceler ve meditasyonun beyinde ve DNA'mızda yapısal değişikliklere neden olduğunu göstermiştir. Örneğin piyano çalan, matematik öğrenen veya meditasyon yapan kişilerin ilgili beyin bölgelerinde kalınlaşmalar saptanmıştır. Yeni bir dil öğrenmek, Alzheimer hastalığında bir ilaç gibi işe yarar. Bu durum her öğrenmede beyinde yeni akson adı verilen kabloların ortaya çıkması ve boşlukların beyin hücreleri ile doldurulması sonucu meydana gelir. Bunun tersine kötü hatıralar, travmalar ise stres hormonları aracılığı ile beyne ve vücuda zarar verir. Ancak bu hasarlanma psikoterapi veya sağlıklı sosyal ortamlar ve uyarımlarla geriye dönebilir.
Reklam
«Başa Çıkma Biçimleri Öğrenme, mizaç faktörleri ve koşullanma sonucu olarak ve temel ihtiyaçların karşılanmamasından kaynaklanan kronik yoksunluğa, bireysel ve uyum bozucu bir "cevap" olabilir. Başa çıkma biçimleri, gelişim psikopatolojisi açısından hastalık habercisi de olabilirler. Başa çıkma biçimleri daha sonra antisosyal veya narsistik özellikler gibi kişilik sorunları için kristalleşme noktaları olabilirler veya madde kullanımı, sosyal fobi veya yaygın endişenin habercisi olabilirler.»
Sayfa 32
Eğitim önerisi artık sadece profesyonel eğitimcilerin değil, ırkçıların, din okullarını destekleyicilerinin ve sosyal bölücülükten çıkar sağlayanların inisiyatifine geçmektedir. Her şeyden önce okullarda kullanımı kısıtlanmış eğitim hakları, sosyal ilerlemenin kanıtlanmış bilgiye değil, sözle edinilen öğrenme soyağacına bağlı olduğu bir toplumda yaşamaya devam etmek isteyen herkesin elindedir.
"CASEL tarafından geliştirilen modele göre sosyal duygusal öğrenme(SDÖ) hem duygusal hem sosyal hem de zihinsel gelişimi teşvik eden temel kazanım. *Öz farkındalık becerisi *Duygu yönetim becerisi *Sosyal farkındalık becerisi *Sosyal ilişki becerisi *Karat verme becerisi"
Sayfa 113 - Doğan Kitap
Birçok çocuk, duygu dünyasında yaşadığı olumsuzluklar nedeniyle "davranış bozuklukları" sergiler. Ya anne babasıyla çatışır ya kardeşiyle anlaşamaz ya da okulda öğrenme problemleri yaşar. Bu çocuklardan kimisine hiperaktif davranış bozukluğu, kimisine dikkat dağınıklığı etiketi yapıştırılarak tedavi için çaba harcanır. Halbuki çocuk, kendini iyi hissetmediği sürece sosyal yaşamda da sağlıklı ilişkiler geliştiremez... anne babası ile uyum içinde olamaz... kardeşi ile anlaşamaz. Eğer çocuk, duygu dünyasında bir iyilik hali yaşıyorsa yemesi düzenlidir, uykusu kalitelidir, fizyolojik gelişimi yerindedir. Bunun aksine, çocuk iç dünyasında huzursuzluklar yaşıyorsa, yeme bozukluğu görülür, uyku düzeni oluşturamaz, ebeveyniyle uyumlu davranışlar sergileyemez...
Gerçek Çocuğu Yetiştirirken Rol Model Olmak
-Mükemmel bir uygulayıcıyı model almak, öğrenmenin on numara yoludur. Sosyal bir varlık olan insan oğlu ve kızı, inanılır ve güvenilir modellere ihtiyaç duyar. Eğitim yoluyla alınan mesajlar ve değerler dışında, en etkili kişisel dönüşüm araçlarından biri, örnek olmanın yarattığı değerdir. Buna psikolojide “modelleri taklit etme yoluyla öğrenme” denir.
Sayfa 77 - HayykitapKitabı okudu
570 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.