Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ensest (Yasakevi) Korkusu
"Yasakseviden kaçınmada hepsinden yaygın, hepsinden katı, uygar toplumlar için de alabildiğine ilginç bir önlemle, erkekle kayınvalidesi arasındaki görüşüp konuşmada karşılaşılır. İlgili önlem Avustralya'nın tamamında görüldüğü gibi, Melanezya ile Polinezya halklarında ve Afrika'nın totemizm ve grup akrabalıklarının izlerine rastlanan topluluklarında da karşımıza çıkar."
"Kültürümüzde totemizm var mıdır?" diye sorulacak olursa, cevabım: "Hem de çok" biçiminde olacaktır. Kendini bir devlete yada partiye adayan, tek gerçek ve doğru değer olarak bu devletin ya da partinin amaçlarını benimseyen, bu devleti ya da partiyi kendi grubunun kutsal sembolü olarak gören bir kişi, gerçekte totemist bir tutum içindedir. İlkel toplumların ve klanların totemist dinlerinden hiç de farkı olmayan bu inanç ve düşünce biçimi, o kişiye çok akılcı ve doğal bir davranışmış gibi gelecektir. Faşizm ve Stalinizm gibi sistemlerin milyonlarca insanı nasıl olup da kendilerine çekebildiklerini anlamak için, bu insanların davranışlarındaki totemci ve dinsel öğeye dikkat etmek gerekir.
Sayfa 58 - Arıtan Yayınevi Kasım 1996 pdf
Reklam
Ensest Korkusu
"Eksik olan dinsel ve toplumsal kurumların yerini Avustralya yerlilerinde totemizm sistemi almıştır. Avustralya kabileleri küçük küçük gruplara ya da klanlara ayrılmıştır ve bunların her biri kendi toteminin ismini taşımaktadır."
·
Puan vermedi
Sigmund Freud
Sigmund Freud
Totem ve Tabu
Totem ve Tabu
Totem ve Tabu, Avustralya yerlileri üzerine odaklanmaktadır. Totemizm sistemi ile ilgili olarak ilkel insanların dinsel, toplumsal ve ahlaksal olguların yerine nasıl totemizm sistemini kurdukları ve tabuları ürettikleri Freud tarafından ele alınmıştır. Freud, totemizmi Oedipus Kompleksi ile açıklamaya çalışırken, totem ve ensest
Totem ve Tabu
Totem ve TabuSigmund Freud · Say Yayınları · 20166bin okunma
Kitabin özeti..
Psikanalist Sigmund Freud’un 1913 yılında yayınlanan ""Totem und Tabu"", adlı eseri Türkçeye, Alman Klasikleri başlığı altında, Totem ve Tabu adıyla çevrilmiştir. Avustralya yerlileri üzerine yazılan bu kitapta, ilkel insanların dinsel, toplumsal ve ahlaksal olguların yerine nasıl totemizm sistemini kurdukları ve tabuları ürettikleri gösterilir. Freud, totemizmi Oedipus Kompleksi ‘yle açıklamaya çalışır. Bu kitapla totem ve ensest yasağının kökenine inmeyi amaçlar. Totemik sistemlerin Oedipus şartları altında geliştiğini düşünür. Ruhi tarafın çocukta ve ilk totemik gelişmelerde aynı olduğunu gözlemler ve ilkellerin düşünceleri ile bazı sinir hastaları üzerindeki gözlemlerinde aynı sonuca ulaştığını iddia etmektedir. Freud, bilinçdışı fikirlerin ilkel insanlardan zamanımıza kadar geldiğini belirtmiştir. Totemizm sistemi kısaca şöyledir: Avustralya kabileleri, birtakım daha küçük gruplara, klanlara bölünmekte, ve bu klanların her biri kendi toteminin adını taşımaktadır. Genellikle, bu tehlikeli ve korkulan bir hayvan, daha seyrek olarak da bir bitki ya da bir doğa gücü olup, grubun bütünüyle özel bir ilişki içinde bulunur. Totem, ilk önce grubun atasıdır, sonra da onun koruyucu ruhu iyilik yapıcısıdır, ona kehanetlerini bildirir .Bunun için, aynı toteme sahip olan kimseler totemlerini öldürmemek,etini yemekten, ya da ondan herhangi bir şekilde yararlanmaktan kaçınmak gibi kutsal bir yükümlülük altında bulunurlar ve bu yükümlülüğün her türlü ihlali otomatik olarak cezalandırılmalarına yol açar. Wikipedia
kendi dini­ni de aklileştiren aydınlanma kalıntısı pozitivist anlayış, yaban düşünce, ya da totemizm gibi ilkel dinî biçimler kar­şısında huzursuzluk duyar ve bunları bizim bildiğimiz in­sanlıktan ayrı bir düzleme aktarmak ister.
Reklam
Totemizm "ilkel"lerin garip bir batıl inancı değil, temel mantık örneklerinden biridir. Totemizm düşünmedir.
Totemizm erkek kafasını değil, kadın kafasının bir yaratısıdır
Sayfa 156 - FreudKitabı okudu
Totemizm dinsel bir gereksiniminden değil, insanların sıradan ve günlük gereksinimlerinden doğmuştur
Sayfa 147 - FreudKitabı okudu
Hinduizm'in kutsal metinlerinden Vedalar'a göre inek ve insan aynı anda Ganj nehrinden çıkmışlardır. İnek tanrıları değil ataları temsil eder. Böylece ileri totemizm anlayışının bir gereği olarak inek eti haram kılınmıştır.
Reklam
_Din, yaygın bir tür ruh hastalığıdır; saplantı nevrozudur, çarpıtılmış masallardır, gerçeğin inkarı sonucu oluşan toz pembe yanılsamalar sistemidir, uydurmadır, hurafedir, putperestliktir. Bu putlar ise kendi fantezilerimizdir. Dine karşı olan şeye hakikat denir. Tanrı ise abartılmış bir baba figürüdür. _Din, ırkın karakteridir _Uygarlığı
Arkeolojik araştırmaların kanıtladığı gibi, dinsel betimlemeler ancak 40 ya da 50 bin yıldan beri vardır. İnsan, çok kez yırtıcı hayvanların kaba gücüne karşı koyamadığı ve kendi yaşamı avdaki talihine bağlı olduğu için, yabanıl hayvanlara olağanüstü nitelikler yakıştırmaya koyuldu. Hayvanlarla kendisinin ortak atalardan geldiğini, hayvanın etini ve derisini feda ederek, kendisini yaşattığını düşünüyordu. Klanın atalarını ve koruyucu ruhlarını bazı hayvanlarda görme olayı, totemizm adını aldı. İnsanlar yalnızca hayvanları değil, otları, ağaçları da totem, yani klanların ataları ve koruyucuları olarak görmeye başladılar daha sonra. İnsanın ilk dini budur.
Herşeyden önce totemizm, akrabalık bağıyla birbirine bağlanan en küçük toplumsal yapı olan klanın dinidir. Daha ötede totemizm klanın tanrılaştırılmasından başka birşey değildir.
En eski ve önemli tabu yasakları, iki temel totemizm yasası­dır: totem hayvanı öldürmemek ve totem klanın karşı cinsten üyeleriyle cinsel ilişkiden kaçınmak. O halde en eski ve en güçlü insan arzuları bunlar olmalı.
212 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.