Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
624 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Ekrem Akurgal Anadolu Uygarlıkları'nda, Anadolu'nun M.Ö.2500 - M.S. 395 tarihleri arasında var olmuş uygarlıklarını ayrıntılı bir biçimde ele alarak, bu kadim uygarlıkların Bizans, Selçuk, Osmanlı kültürlerine etkisini ve Osmanlı üzerinden devraldığımız bu kadim mirasın bizlere bıraktıklarını, bu mirasa ülkemiz ve daha ötesi tüm insanlık
Anadolu Uygarlıkları
Anadolu UygarlıklarıEkrem Akurgal · Phoenix Yayınları · 201472 okunma
273 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
Spekülatif kurgunun sınırlarını zorlayan öyküler, gerçeklikle hayalin iç içe geçtiği bir dünyada bizi bekler. Gizemli lunaparkların kapılarını aralayarak zamanın ötesine geçen kızlar, modanın acımasız yüzünü gösteren hologramlar, ve isimsiz karakterlerin yaşam sinyallerini ölçen gizemli küreler… Bu öyküler, bilinmeyenin çekiciliğiyle okuyucuyu
Gezegenin Etrafındaki Kadınlar
Gezegenin Etrafındaki KadınlarKolektif · Kitap Cumhuriyeti · 20242 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Bilge Hükümdar: Ulug Beg
Bilge Hükümdar: Ulug Beg            ༄ ༄ ༄ Orta Çağ’da İslâm dünyasında hükümdar ve bilim adamı vasfını en iyi yaşayanlardan biri Muhammed Turagay, dedesi Timur'un kurduğu Timur Devletinin entelektüel bir kişiliğiyle ‘Uluğ Beg’ diye anıldı. Orta Çağ İslam dünyasının ön asya coğrafyasının Türk-Moğol devlet esasları, askerî teşkilat
Uluğ Beg
Uluğ BegWilhelm Barthold · Kronik Kitap · 202324 okunma
488 syf.
10/10 puan verdi
Fuzûlî, dünyadaki güzelliklerin aslında ilahi güzelliğin bir yansıması olduğunu ve bir kişiye duyulan aşkın gerçekte o kişide bulunan ilahi unsur olduğunu kabul ederek, Kur’an ve sünneti, peygamber gibi yaşamayı amaçlayan tasavvuf doktrininin temsilcisi olmuştur. Eserlerinde Kur’an, sünnet, hadis ve kıssalara fazlaca yer veren Fuzûlî’de aşk ise, alelade bir eğlencenin ötesinde, bütün benliğini feda ettiği ilahi bir tutkudur. Şiirlerinde görülen aşk tipleri, gerçek muhatap olan Allah’ı arayan “Mecnûn”lardır. Fuzûlî, insanlığı yücelten iman ve salih ameli gaye edinen şiirler peşindedir. Ancak buna çalışırken de kuru ve yavan bir didaktikliğe düşmemiştir. "Leylâ vü Mecnûn" mesnevisi, her ne kadar, bireysel hayatla ilgili olan aşkı konu edinse de hayatın her safhasına tesir eden dinin etkisindedir. Hem Fuzûlî’nin almış olduğu eğitim ve yetişme tarzı hem de dönemin sosyal ve kültürel şartları, böyle bir eserin ortaya çıkmasında, çok önemli etkenler konumundadır. Zira bu eser XIII. asırdan itibaren tevhid, aşk ve marifet kavramları üzerinde şekillenmeye başlayan İslami edebiyatın olgun bir sentezi konumundadır. Eserin kökenine dair bulgular henüz netleşmemiştir. Şimdilik VII. yüzyıla kadar götürülmekle birlikte İslâm öncesi hatta M.Ö 4000’lere, Sümer ve Asur kaynaklarına dayandırıldığı da görülmektedir. Arap, Fars ve Türk edebiyatı sahasında farklı şairler tarafından kaleme alınan Leylâ vü Mecnûn eserini zirveye çıkaran Fuzûlî, minyatür, opera, piyes ve sinema gibi çeşitli sanatlara kaynaklık etmiştir.
Fuzuli
Fuzuli
Leylâ vü Mecnun
Leylâ vü MecnunFuzuli · Dergah Yayınları · 20171,931 okunma
600 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Başlarken : İran’a kısa bir bakış Ali Şeriati için 1979 İran Devrimi’ne giden yolda Humeyni kadar önemli bir kişi olduğu söylenebilir. Onun fikirleri ve söylemlerinin çoğu Humeyni tarafından örtülü bir şekilde kabul ve takip edilmiştir. Ali Şeriati’nin hayat hikayesini tek taraflı okuyamayız. Onun politik ve devrimci söylemlerinin temelinde
Ali Şeriati (Bir Müslüman Ütopistin Siyasi Biyografisi)
Ali Şeriati (Bir Müslüman Ütopistin Siyasi Biyografisi)Ali Rahnema · Kapı Yayınları · 200618 okunma
187 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın takdim bölümünde de belirtildiği gibi Türk İslam Sentezi, Türk Milli Kültürü'nün bir bakıma özü niteliğindedir. Eser üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm olan "İslamiyet Öncesi Devre Umumî Bir Bakış" adlı bölümde İslamiyet'ten önceki Türk toplulukları hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölüm olan "İslami-Türk Devletleri" adlı bölümde İslamiyet sonrası dönem ele alınarak kurulan devletler, yapılan savaşlar ve dönemin önemli şahsiyetleri anlatılmıştır. "Türk-İslam Sentezi" adlı üçüncü bölümde ise İslamiyet öncesi ve sonrası dönem ele alınarak bizi biz yapan unsurların birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğu vurgulanmıştır. Kısacası kitap Türklük gurur ve şuuru, İslam ahlak ve fazileti çerçevesinde yazılarak İslam'ın Türk'ün bedeni için biçilmiş bir elbise gibi onun bedenine ve hayatına oturduğunu aydınlatıcı bir biçimde göstermiştir.
Türk İslam Sentezi
Türk İslam Senteziİbrahim Kafesoğlu · Ötüken Neşriyat · 201492 okunma
Reklam
504 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
33 saatte okudu
Tasavvufi halk edebiyatımızın ilk büyük ismi, Pir-i Türkistan Hoca Ahmed-i Yesevî. Yazmalar, asırlar önceye dayandığı için hem dil, hem de içerik bakımından değişikliğe uğramış olma ihtimali yüksektir. Eser, harika hazırlanmış, titizlikle ele alınmış ve yedi bölümden meydana getirilmiştir. Ne yazık ki kültürel kopukluklar yüzünden dili ağır gelmektedir ve okuyup anlayacak insan sayısı bir hayli azdır. Pir-i Türkistan ön Türkçe, Arapça ve Farsça'nın sentezi bir dil kullanıyor. Münazaranın Türk edebiyatındaki ilk örneği de, cennet-cehennem çekişmesi ile Pir-i Türkistan'a aittir. Eseri okursanız, bir Yesevî dervişi olan Yunus Emre'nin, Hoca Ahmed-i Yesevî'den ne kadar derin izler taşıdığını görürsünüz. 'Miskin Hâce Ahmed' hitabının etkisinde kalıp kendisine 'miskin Yunus' demesinden; 'bana sen gereksin sen' şiirinin etkisinde kalıp, aynı muhteva ile 'bana seni gerek seni' şiirini yazmasına kadar, ömürleri denk gelmemiş olsa dahi maneviyatta bir usta-çırak ilişkisi olduğu apaçık göze çarpıyor.
Divan-ı Hikmet'ten Seçmeler
Divan-ı Hikmet'ten SeçmelerAhmed Yesevi · Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları · 198318 okunma
80 syf.
5/10 puan verdi
Dönemin şartlarını ve o dönemde dünya genelinde attığı düşünülürse o zamanki aydınların milliyetçilik fikri etkisi altında kalmalarını yadırgamıyorum. Dönemin önemli eserlerinden olan bu kitabın birçok insanı etkilediği aşikar. Tüm bunlara rağmen artık böylesine bir eser bu dönemde okunacak gibi değil. Türk-İslam sentezi milliyetçilik ve "Vatanını sevmeyen Allah'ını sevemez" düşüncesi mevcut durumda pek insana işlemiyor. Şehadet kavramının vatana bu kadar bağlanması da hoşuma gitmedi. Kitaptaki aşk da bana kendini önemsetemedi. Tüm bunları düşünce eseri pek beğenemedim.
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201821,4bin okunma
454 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Türk Milli Kültürü
Türk Millî Kültürü, Ibrahim Kafesoğlu'nun avidevi bir eseridir. Türk İslam Sentezi adlı eseri ile inşa ettiği fikriyatın ilmî temellerini oluşturan en önemli eserlerinden biridir. İslam öncesi Türk kültürü hakkında hâlâ aşılamamış eşsiz bir çalışma olan bu eserde, o dönem ile İslam sonrası Türk kültürü arasındaki devamlılığı ortaya koymak hâkim fikir gibi durmaktadır.
Türk Milli Kültürü
Türk Milli Kültürüİbrahim Kafesoğlu · Ötüken Neşriyat · 1997786 okunma
187 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Türk İslam Sentezinin Temelleri
Yazıldıktan sonra sadece Türk siyasi hayatında etkili olmakla kalmamış, Türk tarih yazıcılığına da şekil vermiş bir kitap. Hem tarih hem de siyaset alanında büyük etkisi olan Türk-İslam sentezinin temellerini anlamak için kolay okunan güzel bir eser.
Türk İslam Sentezi
Türk İslam Senteziİbrahim Kafesoğlu · Ötüken Neşriyat · 201492 okunma
Reklam
191 syf.
9/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
Türkçülüğün Esasları - Ziya Gökalp
Yazarımız, Türk ve Müslüman kalarak Batılı olmayı mümkün görüyor. Bunu da şöyle temellendiriyor: "kültür/hars" ile "uygarlık/medeniyet" farklı şeylerdir. Ona göre bir kültür dairesinin içinde olmakla, bir uygarlık dairesinin içinde olmak tamamen ayrıdır. Bundan dolayı, gündelik hayatta üç terbiye tipinin olduğunu savunuyor:
Türkçülüğün Esasları
Türkçülüğün EsaslarıZiya Gökalp · Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Yayınları · 20196bin okunma
250 syf.
·
Puan vermedi
·
3 saatte okudu
Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak - Ziya Gökalp
Yazarımız, Türk ve Müslüman kalarak Batılı olmayı mümkün görüyor. Bunu da şöyle temellendiriyor: "kültür/hars" ile "uygarlık/medeniyet" farklı şeylerdir. Ona göre bir kültür dairesinin içinde olmakla, bir uygarlık dairesinin içinde olmak tamamen ayrıdır. Bundan dolayı, gündelik hayatta üç terbiye tipinin olduğunu savunuyor:
Türkleşmek, İslâmlaşmak, Muâsırlaşmak
Türkleşmek, İslâmlaşmak, MuâsırlaşmakZiya Gökalp · Kültür Bakanlığı Yayınları Devlet Kİtapları · 19763,040 okunma
54 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.