Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Günlerden Hıdırellez
Hıdırellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür. Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır. Hıdırellez'in UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesine alınması amacıyla 2017 yılında listeye alınmıştır. Kuran'da, 65. ayette "Derken kullarımızdan bir kul buldular ki, biz ona katımızdan bir rahmet vermiş, kendisine tarafımızdan bir ilim öğretmiştik." denilerek gönderme yapılan Hızır'dan söz edilir. En yaygın gelenek, her yıl 5 Mayısı 6 Mayısa bağlayan gecede dilekler bir kağıda gerçekleşmiş gibi niyet edilerek yazılır. tercihen resmide çizilebilir ve gül ağacına asılır ya da gül dibine gömülür. Yapacak olan herkese tüm dileklerinin gerçekleşmesini dilerim . Kalbinizden geçen tüm güzellikler sizinle olsun.
Gazali'den!..
~•~ Gazzâlî’nin kitapları birçok Batı diline çevrilmiştir. Eyyühe’l Veled adlı kitabı Unesco tarafından 1951’de Fransızca’ya, İngilizce’ye ve İspanyolca’ya tercüme edilmiş ve bunun gibi birçok kitabı da çeşitli dillere çevrilerek basılmıştır. ~•~
Sayfa 134Kitabı okudu
Reklam
"Nedendi bütün bunlar? Neydi şu Ortadoğu'nun kaderi? Babil'den bu yana tarih biriktiren her şeyin hoyrat tetikler vasıtasıyla yok edilip yıkıldığı, bebelerin canlarına susamış çatışmaların gitgide şiddetlendiği bu coğrafyanın kaderini kim belirliyordu? Sin Ammar'ın-tabi eğer burada bulunduysa- bıraktığı sembol ve şifre bile şu anda bir tankın paletleri altında yahut bir top güllesinin infilakı neticesinde toza döndürülmek üzere olabilirdi. UNESCO neredeydi? Halep'te yaşanan tarih katliamı acaba bir Avrupa şehrinde, söz gelimi Paris'te yahut Londra'da yaşansaydı böyle sessiz kalınır mıydı? Bosna'da olanlar Berlin'de olsaydı, Şam'ın başına gelenler, Prag'ın başına gelseydi dünya ayağa kalkmaz mıydı?"
Sayfa 381Kitabı okudu
Boğazköy (Hattuşa) ören yeri; Çorum ilinin 82km güneybatısında yer almakta olup, Ankara'ya uzaklığı ise 208 km'dir. Hitit Devleti'nin eski çekirdek bölgesinin merkezinde bulunmaktadır. Şehir, kuzeye doğru açık olup diğer tüm kısımları, surla çevrilidir. Bu kalıntılarla Hitit Devleti arasında ilk kez bağ kuran kişi, SAYCE'tır. Bu zamana kadar, Hititlerin merkezinin Suriye olduğu sanılmaktaydı. Burada, MÖ3000'den itibaren yerleşim görülmektedir. UNESCO tarafından 1986 yılında, Dünya Mirasları listesine dahil edilmiştir.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86. sırada, bir başka ölçekle yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategoride..
Sayfa 46 - Mundi KitapKitabı okudu
Mevlâna yüzlerce yıldır bir iki sûfî dışında, bilinmeyen biriydi. UNESCO, 2007 yılını Mevlâna yılı ilan edince olanlar oldu. o da Atatürk gibi oldu şu an maalesef. Herkes çıkıp kendi Mevlâna’sını yaratıyor. istediğini koy içine. Kuantumcu, NLPci, dansçı bir adam oldu şu an kendisi. Elif Şafak da iyi sıvadı sağ olsun.
Sayfa 167 - İz Bırakan Kalemler (İBK) Yayınevi, 1. Baskı, Ekim 2023Kitabı okudu
Reklam
Ümumdünya Kitab Günü
Ümumdünya Kitab və Müəlliflik Hüququ Günü — 1995-ci ildə UNESCO tərəfindən təsdiq edilmişdir. Həmin gün dünya ədəbiyyatında simvolik tarixdir. 23 aprel - Vilyam Şekspir, Migel de Servantes və İnka Qarsilaso dela Veqa kimi bir sıra görkəmli ədiblərin vəfat etdiyi gündür.
Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü veya Uluslararası Kitap Günü olarak da bilinen Dünya Kitap Günü, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından okuma, yayınlama ve telif hakkını teşvik etmek amacıyla düzenlenen yıllık bir etkinliktir. Dünya Kitap Günü ilk olarak 23 Nisan 1995'te kutlanmaya başlandı ve o günden beri uluslararası düzeyde kullanılmaya devam ediyor. Birleşik Krallık ve İrlanda'da bugün ile ilgili bir olay mart ayında gözlenmektedir.
216 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
"Evveli Şam, ahiri Şam!" lanetini kırmayı düşlemek...
Füruzan'ın (Feruze Çerçi) 11 Şubat'ta aramızdan ayrılmasıyla gündem olması, Türk yazınından son zamanlarda ne kadar kopmuş olduğumu fark ettirdi. Vefatına kadar ki tüm yaşamında oluşturduğu eserler ve o karizmatik duruşuyla birlikte aldığı birçok ödülle de klasikleşen bu önemli yazara da aktüel okuma listemde yer vermeye karar verdim.
Balkan Yolcusu
Balkan YolcusuFüruzan · Yapı Kredi Yayınları · 2018104 okunma
UNESCO'ya başvuranların umrunda değil tabi KPSS
Reklam
Napalm ile bombalanan köylerinden kaçan Vietnamlı çocuklar (haziran 1972). Tüm dünyayı dolaşan bu fotoğraf, ABD’nin Vietnam Savaşı’ndaki rolü konusunda Amerikalıların vicdanî duyarsızlıklarını yıkmaya katkıda bulundu. Fotoğrafın ortasında yer alan ve ağır biçimde yanan küçük kız, hayatta kalmayı başardı. Bugün Kanada’da yaşıyor ve kasım 1997’de "barış kültürünü yaymak için UNESCO iyi niyet elçisi" oldu. TÜSİAD TARİH 1939 1990 Sayfa: 211
“UNESCO, 2022 yılını Gençlik Yılı olarak ilan etti. Oysa biz Atatürk tarafından iki milli bayramının çocuklara ve gençlere armağan edildiği, Anayasasının 35. maddesi ile aile ve çocukları koruma altına alan, 50. maddesi ile çocuk ve gençlerin eğitim ve öğretim ihtiyaçlarını karşılamaya sağlayan bir devletiz. Bu yüzden Gençlik Yılı ilan etmek, en çok bize yakışırdı. UNES. CO'nun Gençlik Yılı ilanının temel sebebi ise genç nüfusun gittikçe azalması ve 2. Dünya Savaşından sonra ailedeki babanın evde otoritesini kaybetmiş olmasıdır...”
Hasan-Ali Yücel'in büyük kültür hizmeti Türkiye için olduğu oranda ulusal kültürlerin evrenselleşmesi bakımından da önem taşımaktadır. Bu nedenle UNESCO Hasan-Ali Yücel'in 1997 yılında saygı ile anılması kararını almış ve bu istem Türk aydınları tarafından başarı ile yerine getirilmiştir. Bu bağlamda "Ege Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği"nin 16-17 Kasım tarihlerinde düzenlediği "Hasan-Ali Yücel Sempozyumu" çok verimli olmuştur. Hasan-Ali Yücel’i anma konusunda bir başka çok önemli etkinliği elinizdeki kitabın yazarı ünlü yerbilimcimiz A. M. Celal Şengör’e borçluyuz. Jeoloji alanında yaptığı çalışmalarla uluslararası literatürde seçkin bir yeri olan ve Aralık 1997'de Fransız Bilimler Akademisi'nin önemli bir ödülünü Fransız Cumhurbaşkanı'nın da katıldığı bir törende alarak onurlandırılan Şengör, Hasan-Ali Yücel'i bütün özellikleri ve hizmetleri ile tanıtmaktadır. Şengör'ün bu saptamalarını okuduğum zaman onun Hasan-Ali’yi şahsen tanımış kadar gerçeklere ulaştığını kıvançla gördüm. Şengör bilimsel titizlikle yaptığı incelemesinde Hasan-Ali Yücel'i seçkin bir ozan, örnek bir eğitimci, ayrıca özgürlükçü düşünceye sahip alçakgönüllü ve gerçekçi bir devlet adamı olarak ele almakta ve haklı olarak onun komünist olması hususundaki söylentileri belirgin bir biçimde çürütmektedir. Hasan-Ali Yücel gerçekte demokrat ve liberal ruhlu bir aydındı. Kendisine yakıştırılan komünizm politikası Türkiye'nin o dönemlerde güttüğü politik davranışla ilgilidir.
Önsöz (Ekrem Akurgal)Kitabı okudu
1.204 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.