Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Henri Lefebvre

Henri LefebvreModern Dünyada Gündelik Hayat yazarı
Yazar
7.9/10
105 Kişi
642
Okunma
90
Beğeni
6,1bin
Görüntülenme

Hakkında

Henri Lefebvre ( d. 16 Haziran 1901 – ö. 29 Haziran 1991) Fransız sosyolog, entelektüel ve felsefecidir. Daha çok Neo-Marksist olarak bilinir. Biyografi Lefebvre, Hagetmau, Landes, Fransa'da doğdu. Paris Üniversitesi (Sorbonne)'nde felsefe okudu ve 1920 yılında mezun oldu. 1924 yılında beraber çalıştığı Paul Nizan, Norbert Guterman, Georges Friedmann, Georges Politzer ve Pierre Morhange ile "Philosophies" adlı felsefe grubunda bir "felsefi devrim" arayışındaydı. Bu çaba, Fransız Komünist Partisi (FKP)'ne doğru kaymadan önce, Gerçeküstücüler ve diğer gruplarla temasa geçmelerini sağladı. Lefebvre 1928'de FKP'ye katıldı. 1930 - 1940 yılları arasında Lefebvre, felsefe profesörü olarak çalıştı ve 1940'da Fransız Direnişine katıldı. 1944 - 1949 yıllarında Radiodiffusion Française'de yönetici oldu ve Toulouse'da Fransızca radyo yayıncılığı yaptı. Gündelik hayat eleştirileri ilk olarak 1947 yılında basıldığında, COBRA ve Durumcular arasında entelektüel bir etki oluşturdu. 1958'de Lefebvre FKP'den ayrıldı. Daha sonraki yıllarda Arguments ve New Left dergisinde yayın kuruluna katıldı. 1965 yılında Nanterre'deki üniversiteye geçmeden önce, 1961 yılında başladığı Strasbourg Üniversitesi'nde sosyoloji dersleri verdi. Fransızca, İngilizce ve Almanca yazdı. Lefebvre 1991 yılında öldü.
Unvan:
Fransız sosyolog, entelektüel ve felsefeci
Doğum:
Hagetmau, Fransa, 16 Haziran 1901
Ölüm:
Navarrenx, Fransa, 29 Haziran 1991

Okurlar

90 okur beğendi.
642 okur okudu.
50 okur okuyor.
876 okur okuyacak.
39 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ritmin olduğu her yerde ölçü vardır, yani yasa, hesaplanmış ve öngörülen yükümlülük, tasarı vardır.
Sayfa 32 - Sel Yayıncılık / İkinci Baskı: Şubat, 2018Kitabı okudu
Şeylerin pek bir önemi yok; şey bir metafordan başka bir şey değil; şey söylem tarafından ifşa edilir, tekrarlı zaman ve mekanın üretimini gizleyen temsilleri ifşa eder.
Sayfa 31 - Sel Yayıncılık / İkinci Baskı: Şubat, 2018Kitabı okudu
Reklam
Bugün insanlar, insanlık, yani insan türü, mekanın varlığı ve hatta bilginin, pratiğin ve toplumların temelleri de dahil olmak üzere her şeyin sorgulandığı bir sınav döneminden geçiyor.
Sayfa 38 - Sel Yayıncılık / İkinci Baskı: Şubat, 2018Kitabı okudu
Haz ve neşe, yeniden – başlamayı talep eder; bunu beklerler ama kaçıp giderler.
Sayfa 37 - Sel Yayıncılık / İkinci Baskı: Şubat, 2018Kitabı okudu
Kendiliğinden, her birimizin tercihleri, referansları, frekansları var; her birimiz ritimleri, kendi kalbimiz veya soluğumuza ve ayrıca kendi çalışma, dinlenme, uyanık ve uyku saatlerimize referansla değerlendirmek zorundayız.
Sayfa 34 - Sel Yayıncılık / İkinci Baskı: Şubat, 2018Kitabı okudu
Şaşkınlara Kılavuz - 1
Hepimiz birer şaşkınız. Ne bildiğimizden emin olmayan, bilmek zorunda olan şaşkınlar. Sanırım az sonra kendi çapımda bir kıyameti koparacağım. 'Ne okunmalı' sorusuna 'neyi niye okunmalı'yı ekleyip ufak bir liste paylaşacağım. Tabi bunlar benim penceremden gördüğüm kitaplar. Dileyen alır, dileyen okur geçer. Kitaplığımdan geriye doğru gittiğimde
Reklam
Tarih ve Tarihçi / Annales Okulu 1929 senesinde Febvre ve Bloch’un öncülüğünde ‘Annales d’historia economique et sociale’ adında derginin oluşumuyla yayınlanan bir ekoldür. Tarihe ilişkin kötü düşünce ve uygulama biçimlerine eleştirel bir bakıştır. Ekolün tarih ilmine katkıları? Derginin etrafında toplanan kişiler tarihin sınırlarını bertaraf etmiştir. Bir tarihçi; coğrafya, sosyoloji, psikoloji ve antropoloji gibi alanlarda da işbirliği içinde olmalı. Bu bilimler tarihin içine dahil edilmelidir. Savaşlar tarihi, diplomasi gibi konulara yoğunluk gösterilen eski tarih anlayışı bu ekol ile birlikte toplumsal ve yapısal olaylara da değinilmiştir. Belgeleri birebir aktarmak yerine belgelerle konuşmayı ve onlardan sorular eşliğinde cevaplar almayı hedeflemiştir. Tarih ezberlerden uzak bir ilimdir. Tarih ezbersiz belgeler olmadan da tarih bilinmelidir. March Bloch’a göre tarihin tanımı yoktur. “Bütün tanımlar bir hapishanedir” der. çünkü bilimlerde tıpkı insanlar gibi her şeyden önce özgürlüğe ihtiyaç duyarlar. Tarih geçmişin ve bugünün incelenmesidir. Sürenin diyalektiği olarak tarih de kendi tarzında toplumsal yaşamın tüm gerçekliğinin bir açıklaması değil midir.? Ve böylelikle de bugünün açıklaması olamaz mı? Bu açıdan bize uyarıcı bir ders veriyor olaya karşı tetikte olmalı yalnızca kısa dönem çerçevesinde düşünmemeli en çok gürültü çıkaran aktörlerin en gerçek aktörler olduğunu sanmamalıyız. Tarih, olaylardan her şeyi öğrenebileceği kanısınu taşıyor. Sözcükler, resimler, belgeler, anıtlar, kitabeler vs. Tarih ancak tanımlayıcılıktan açıklayıcılığa geçtiği ölçüde bilim olabilir.
Tarih ve Tarihçi
Tarih ve Tarihçi

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
272 syf.
·
Puan vermedi
Henri Lefebvre, sosyologların ve filozofların, kendisinden başka bir şeyin göstergesi olarak ele aldıkları “Gündelik Hayat”ı eleştirel teorisinin merkezine koyuyor. Modern toplumların gündelik hayatını, bir araştırma ögesi hâline getirildiğinde, özgürleşme olanaklarının başka bir bakış açısıyla değerlendirilebileceğini gösteriyor. Tüketim ideolojisinin yarattığı yanılsamaları, iktidar tarafından uygulanan baskının ancak gündelik hayat içinden bakılarak anlaşılabileceğini; çünkü farklı biçimlerde isimlendirmeye çalıştığımız ekonomik terimlerle kendi çıkarlarını gözeten bireyci düşünceyle ele alınan toplumun karmaşıklaştığını söylüyor. Varlığını sürdüren ama toplum içinde pek fazla göze görünmeyen muhalefetleri, direnişleri ve başkaldırı olanaklarını açığa çıkarabileceğini kendine has üslubuyla anlatıyor. Marksizm’in üzerine eklediği düşünceleriyle bir yandan savunucusu olduğu Marksizm’e bir eleştiri getiriyor bir yandan da bu düşüncenin nasıl geliştirilebileceğine dair yol gösteriyor.
Gündelik Hayatın Eleştirisi 1
Gündelik Hayatın Eleştirisi 1Henri Lefebvre · Sel Yayıncılık · 201263 okunma
344 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Entelektüel Bir Devrim: Annales Okulu
Tarih ilmine devrimci bir soluk: Annales Okulu. Peki nedir bu Annales Okulu? 1929 senesinde Lucien Febvre ve Marc Bloch’un öncülüğünde “Annales d’histoire économique et sociale” adındaki derginin oluşturulmasıyla yayım hayatına başlayan yeni bir ekoldür. Peki bu ekol tarih ilmine ne katmıştır? Bu dergi etrafında toplanan kişiler tarihin
Tarih ve Tarihçi
Tarih ve TarihçiMarc Bloch · Kırmızı Yayınları · 201015 okunma
199 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Kent ve mekan üzerine çalışmaları ile bilinen Henri Lefebvre, bu kitabında insanın gündelik hayat ile ilişkisini farklı boyutlarla ele almaktadır. Bu boyutlar 5 başlık olarak ortaya konmaktadır: -Bir Araştırmanın ve Bazı Bulguların Takdimi -Bürokratik Yönlendirilmiş Tüketim Toplumu -Dilin Görüngüleri -Terörizm ve Gündelik Hayat -Sürekli Kültür Devrimine Doğru İlk bölüm olan Bir Araştırmanın ve Bazı Bulguların Takdimi’nde özellikle Ulysses ile ilgili tespitlerinden yola çıkarak yaptığı saptamalar yazarın bağlam gücünü ortaya koymaktadır. Tüketim ile ilgili yazdıklarında ise insan gündelik hayat dönüşümünün içerisinde tüketimin artan ve diğer her şeyi içine alan yapısını vurgulamaktadır. Dil ile ilgili bölümde ise toplumsal gerçeklik olarak dil ve bilimin prototipi olarak dilbilim gibi ayrımların üzerine gidilmektedir. Terörizmi kavramsal olarak sorgulamakta kültür ile ilgili birikimin gündelik olana etkisini de vurgulamaktadır. Modern yaşam/kent yaşamı ile ilgili değişimler açısından bu kitap ve yazarın diğer çalışmalarını ilgi duyan kişilere tavsiye ederim. Araştırma yapan kişiye iyi referanslar sağlamasının yanı sıra bu konularda düşünen kişilere de iyi pasajlar sunmaktadır.
Modern Dünyada Gündelik Hayat
Modern Dünyada Gündelik HayatHenri Lefebvre · Metis Yayıncılık · 201183 okunma