Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Judith Butler

Judith ButlerCinsiyet Belası yazarı
Yazar
7.9/10
170 Kişi
968
Okunma
161
Beğeni
12,8bin
Görüntülenme

Judith Butler

968 okunma, 161 beğeni - Judith Butler kitapları, eserleri, Judith Butler kimdir, öz geçmişi, Judith Butler nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Judith Butler sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

Judith Butler (d. 24 Şubat 1956); feminist felsefe, queer kuramı, siyaset felsefesi ve etik dallarına katkı sağlamış ABD'li postyapısalcı filozof. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de Retorik ve Karşılaştırmalı Edebiyat bölümlerinde profesör olmanın yanı sıra European Graduate School'da Hannah Arendt Felsefe Profesörü'dür. Butler 1984'te Yale Üniversitesi'nden, akabinde Arzu Özneleri: Yirminci Yüzyıl Fransa'sında Hegelci Yansımalar adıyla basılan felsefe dalında doktora derecesi aldı. 1980'lerin sonuna doğru, farklı öğretim/araştırma merkezleri arasında (en dikkate değer olanı Johns Hopkins University - Humanities Center, İnsanbilimleri Merkezi), feminizmin "önkabullenilmiş terimlerini" sorgulamak için Batılı feminist teorinin içinde "post-yapısalcı" çalışmalarda bulundu. Çalışmaları Cinsiyet Sorunu: Feminizm ve Kimlik Bozulması (1990) 1990'da, Butler'ın kitabı Cinsiyet Sorunu farklı dillerde 100,000 kopyadan fazla sattı. John Waters'ın 1974 yapımı benzer isimli, başrolünü drag queen Divine'in oynadığı filmi Kadın Sorunu 'nu ima eden başlıklı kitap; Cinsiyet Sorunu, eleştirel bir şekilde Simone de Beauvoir, Julia Kristeva, Sigmund Freud, Jacques Lacan, Luce Irigaray, Monique Wittig, Jacques Derrida, ve en çok Michel Foucault'nun çalışmalarını tartışmaktadır. Kitap o kadar ünlendi ki entelektüel bir fanzin olan Judy'ye ilham kaynağı oldu. Cinsiyet Sorunu kitabında Butler'ın iddiasının açıklanması zor olan noktası cins, cinsiyet ve cinselliğin kategorilerinin tutarlığının, -mesela erkek vücutlarda maskülen cins ve heteroseksüel arzunun sözde doğal tutarlılığı- kültürel anlamda zaman içeresinde stilize hareketlerin tekrarı süresince yapılandığıdır. Bu stilize vücut hareketleri, tekrarı esnasında, gerekli ontolojik "çekirdek" cinsiyetin görünüşünü oluşturur. İşte bu Butler'ın, cins ve cinsellik ekseninde cinsiyeti performansa bağlı olarak kuramsallaştırdığı anlayıştır. Cinsiyet, cins ve cinselliğin performansı, ne yazık ki, Foucault'nun Disiplin ve Cezası'ndan ödünç alarak kendisinin "düzenleyici konuşmalar" olarak adlandırdığı yapının içinde cinsiyet kazandırılan, cinselleştirilen ve arzulanan nesneyi konumlandıran Butler'ın içinden gelerek yaptığı bir seçim değildir. Aynı zamanda "anlaşılabilmenin çatıları" veya " disiplin rejimleri" olarak adlandırılan bu olgular hangi cins, cinsiyet ve cinsellik seçeneklerinin toplumsal olarak tutarlı veya "doğal" olarak görülmesine izin verme konusunda karar almaktadır.
Unvan:
ABD`li postyapısalcı filozof
Doğum:
Cleveland, Ohio, Amerika Birleşik Devletleri, 24 Şubat 1956

Okurlar

161 okur beğendi.
968 okur okudu.
91 okur okuyor.
2.081 okur okuyacak.
106 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Erkeklerin evrensellik yetisiyle doğmadıklarını,kadınların da doğar doğmaz tikelliğe düşmediklerini kavramamız gerekiyor.Erkekler evrenseli kendilerine mal etmişler ve kendilerine mal etmeyi hala,her an sürdürürler.Yani bir edimdir,bir sınıfın diğerine karşı işlediği suç edimidir.
Sayfa 198Kitabı okudu
Reklam
Benim için ‘siyaset denen şey’ marjinaliğe getirilen ve herhangi bir açıklamanın üretiminde örtük olan yasaktır. Bu açıdan bakıldığında bir birtakım ikili karşıtlıkların tercih edilmesi ... yalnızca bir entelektüel strateji değildir.
Dahası, özdeşime dayalı bu ilişki aracılığıyla tesis edilen egonun kendisi bir ilişkidir, bu ilişkilerin birikmiş tarihidir. Sonuç olarak ego, kendisinin-özdeşi\ bir töz değil, merkezini kendisinin dışında, bedensel sınırları bahşeden ve üreten dışsallaştırılmış imago (bir ilişki ve çift terapisi)'da., konumlayan imgesel ilişkilerin tortulaşmış bir tarihidir.”
Sayfa 110 - Pinhan Yayıncılık, Mart, 2014 Çeviren: Cüneyt Çakırlar, Zeynep TalayKitabı okudu
"Foucault Hapishanenin Doğuşu'nda, “ruh”un bedenin eğitilmesi, şekillenmesi, işlenmesi ve kuşatılmasına paralel bir biçimde normatif ve normalleştirici bir ülküye dönüştüğünü iddia eder. Bu, bedenin etkin bir biçimde maddeselleştiği tarihsel olarak spesifik hayali bir ülküdür (idéal spéculatif). Foucault hapishane reformunu göz önünde bulundurarak şöyle der: “Bizim için tanımlanan, özgürleştirmeye davet edildiğimiz insan zaten kendi içinde kendinden çok daha derin bir tâbiyetin [assujetissement] sonucudur. Onda iktidarın bedenin üzerinde işlediği hakimiyette bir faktör olan bir ruh ikamet eder ve onu varoluşa taşır. Ruh politik bir anatominin sonucu ve aracıdır; ruh bedenin hapishanesidir.”..."
Sayfa 53 - Pinhan Yayıncılık, Mart, 2014 Çeviren: Cüneyt Çakırlar, Zeynep TalayKitabı okudu
Kitap önerileri içeren bilinçlendirici okuma rehberleri
Alıntılarla Yaşıyorum adlı YouTube kitap kanalımda bütün kitaplarını okuduğum yazarlar için detaylı okuma rehberleri paylaşıyorum. Daha çok arkadaşın bu bilgilerden faydalanabilmesi için paylaşabilirsiniz. ⬇️⬇️ İlk romanım
Kimlink
Kimlink
'i edinmek isterseniz:
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
248 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Cinsiyet Belası
Cinsiyet Belası, son zamanlarda feminizm ve toplumsal cinsiyet araştırmalarını içeren okumalarımın içinde kendini akademik dille belli eden eserlerden bir tanesi oldu. Butler'i ilk kez tanıdığım bu eser bana birçok kazanıma ve kendimce kimi farkındalıklara ulaşmamı sağladı. Feminizm ve toplumsal cinsiyet araştırmaları son 50 yıla nazaran çok daha
Cinsiyet Belası
Cinsiyet BelasıJudith Butler · Metis Yayıncılık · 2020601 okunma
344 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Maddeleşen/Sorunlaşan Bedenler (Bela Bedenler)
Öncelikle
İlya İlyic
İlya İlyic
’na OCAK AYI FEMİNİST KİTAPLIK OKUMASI ( #57068129 ) etkinliği için teşekkür etmek istiyorum. Toplumumuzun “tabu”su olan bu son derece özel konu ile ilgili bir etkinlik düzenlediğiniz için eksik olmayın.
Bela Bedenler
Bela Bedenler
etkinlik çerçevesinde
Bela Bedenler
Bela BedenlerJudith Butler · Pinhan Yayıncılık · 201447 okunma
248 syf.
9/10 puan verdi
Cinsiyet ve toplumsal cinsiyet'in soykütüğünün çıkarılıp, eleştirel bir bakış açısıyla hemen her ''doğru bilinen yanlışı'' ortaya koymaya çalışmış Butler bu eserinde. Bugün, kadınların toplumsal eşitlik mücadelesinde (insanlık mücadelesi demek daha doğru olur), doğa hakları, hayvan hakları ve lgbt+ haklarını da kapsayan geniş bir portföyde
Cinsiyet Belası
Cinsiyet BelasıJudith Butler · Metis Yayıncılık · 2020601 okunma