Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim ve Ütopya Dergisi

Bilim ve Ütopya DergisiBilim ve Ütopya - Sayı 282 (Aralık 2017) dergisi
Dergi
9.1/10
95 Kişi
217
Okunma
85
Beğeni
2.609
Görüntülenme

Hakkında

Bilim ve Ütopya, 1993 yılında, bilimin en gerçek yol gösterici olduğu inancından hareketle ve Türkiye aydınlanma mücadelesinin öncü yayın organı olmak hedefiyle yola çıkan, ulusal ölçekte yayınlanan aylık bilim, kültür ve politika dergisidir. 20 yıldır kesintisiz olarak yayınlanan Bilim ve Ütopya, bir “popüler bilim” dergisi olmaktan öte, bilimin ve aydınlanma düşüncesinin en geniş kitlelerle buluşmasını sağlayacak bir dergi olma iddiasındadır. Dergi, Bilim ve Ütopya Kooperatifi (BİLKOOP)’nin yayın organıdır. Şu ana dek Türkiye ve dünyadan yüzlerce aydın, bilim insanı ve yazarın makalelerine yer veren Bilim ve Ütopya‘da ele alınan başlıca konular arasında Evrim Kuramı, doğa bilimlerindeki gelişmeler, bilim tarihi, Marksizm ve toplumsal mücadeleler, Türkiye’nin bilim politikaları, Doğu’da bilimin ve özgür düşüncenin yükselişi ve gerilemesi ile insanlığın aydınlanma, bilim ve uygarlık mirası yer almaktadır. Yurtiçi ve yurtdışında, 60’ı aşkın üniversitede temsilcilikleri bulunan Bilim ve Ütopya, dergicilik çalışmalarının yanı sıra, “fikirleri maddi bir araca dönüştürmek için” şiarıyla yayınladığı kitaplar ve başta Ankara, İzmir ve İstanbul olmak üzere Türkiye’nin pek çok yerinde düzenlediği kurs, çalıştay ve konferanslarla, aydınlanma ve bilim savaşımına katkıda bulunmaktadır. Temel İlkelerimiz Dünyada ve ülkemizde bilim, emperyalizmden ve Ortaçağ düşüncesinden kaynaklanan iki yönlü bir saldırı altındadır. Bu saldırıların temel amacı, bilimin, toplum hayatının merkezinden uzaklaştırılarak etkisizleştirilmesi; genel düzlemde güvenilirliği sorgulanan, sadece dar uzmanlık alanlarında geçerli ve bütünüyle teknik nitelikte bir etkinliğe indirgenmesidir. Bilim gündemi, günümüzde bu amaçlar doğrultusunda yalnızca doğrudan getirisi olan sorunlara kısıtlanmış, bilimsel çalışma süreçleri ticarileştirilmiştir. Bilimin uğratıldığı bu dönüşümün gerçekleştirilmesinde kullanılan temel araç da, bilginin, kamu değeri olmaktan çıkarılıp alışverişin konusu olan özel bir değişim değeri haline getirilmesi olmuştur. Dinci gericilik, topluma ve bilime yönelik saldırının en önemli başlıklarından biridir. Gerek dünya gerekse Türkiye ölçeğindeki bu saldırıya karşı Bilim ve Ütopya öncü bir mücadele yürütür. Bu çerçevede, Bilim ve Ütopya’nın yayın yaşamına yön veren ilkeler şunlardır: Bilimi kâr amacıyla sınırlayan “Bilim, üretim içindir” savına da, bilimi hayattan ve toplumdan koparan, “Bilim bilim içindir” anlayışına da karşı çıkılmalıdır. Ulusal bir bilim gündemi ve politikası geliştirilmelidir. Batı-merkezci tarih anlayışına karşı mücadele edilmelidir. Farklı düşüncelerin tartışmaya girmesi özendirilmeli; sav ve karşı savın birlikte ele alındığı tartışmalara yer verilmelidir. Post-modernizmin dayattığı, bilim alanlarının birbirinden koparılarak marjinalleştirilmesine karşı çıkılmalıdır. Üniversitenin sorunları ve çözüm yolları derinlemesine tartışılmalıdır. Topluma ve bilime yönelik gerici saldırıya karşı aktif ve birleşik bir şekilde hareket edilmelidir.
Tam adı:
ISSN: 1301-6717
Unvan:
Aylık Bilim Kültür Politika Dergisi
Doğum:
1993

Okurlar

85 okur beğendi.
217 okur okudu.
8 okur okuyor.
107 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Namib Çölü’nün (Namibya-Güney Afrika) kırmızı renkteki kumlu toprağının yüzeyinde benekler halinde olağanüstü bir görünüm sunan çemberler mevcut. Yerel Himba halkı bu çemberleri “Peri Çemberleri” olarak adlandırmış. Yerel dildeki karşılığı “Tanrının ayak izleri”.
Anna Komnena’da Çaka’nın ölümü
Kılıçarslan, sofrası her zamanki gibi hazırlandığında, yemeğini Çaka ile bölüştü ve onu bol bol içmeğe zorladı. Sofra yoldaşının iyice şarap yükü aldığını görünce kılıcını çekti ve böğrüne daldırdı. Çaka; oracıkta, cansız, yere yıkıldı.
Reklam
Akut stres durumlarında organizmaların verdiği üç temel tepki vardır: Kaç, savaş, donakal. Özellikle şiddetli stres anlarında kişi donakalır: Beyin bölgeleri arasındaki bilgi akışı, artan stres hormonları nedeniyle sekteye uğrar ve kişi, sağlıklı ve çözüme yönelik bir şekilde düşünemez hâle gelir.
Bireyin en büyük arayışlarında birisi "kendini anlama arayışı" olsa gerek. İnsanın kendisini anlaması öncelikle bedenini ve onun bir parçası olarak da beynini tanımasına sıkı sıkıya bağlıdır diyebiliriz
Çekirdeğin içinde protonlar birbirlerini, elektronu çekirdeğe bağlayan çekici kuvvetin milyar katıyla itiyorlar, fakat çekirdek dağılmıyordu. Demek çekirdek mesafelerinde elektrik itmeye baskın çıkabilen, dışında ise hemen azalan, adı verilen bir "kuvvetli" etkileşme bulunmalıydı. Japon fizikçi Hideki Yukawa 1934'te bu etkileşmenin çekirdekteki elektrik yüklü protonlar ve nötronlar arasında protonların altıda biri kadar kütleli pionların alışverişi ile gerçekleştiği fikrini ortaya attı. Nötronlar protona kütle bakımından çok yakın, proton gibi spin -1/2, fakat elektrik yükü olmayan parçacıklardı; Chadwick tarafından 1932'de önerildi ve bulundu. Pionlar da kozmik ışınlarda gözlendi ve Yukawa 1949'da Nobel aldı. (...)
Sayfa 14 - Cihan Saçlıoğlu- Standart modelin tarihçesi.Kitabı okudu
Tekke'nin oduncusu değil, entelektüel doruk..
"Bu cihan cehennemini sekiz uçmağ ede bir söz."
Bilim ve Ütopya Dergisi
Bilim ve Ütopya Dergisi
Mayıs sayısında bir Anadolu aydını Yunus Emre'yi tarihsel, felsefi ve edebi boyutlarıyla ele almış, okunası.. 2021
Yunus Emre
Yunus Emre
ve Türkçe yılı, Yunus'tan içeri 'bir Yunus' keşfetmeli .. 💫
Reklam
Ahlakın ve Sosyalliğin Biyolojik Kökenleri
“İki şey var ki, ruhumu hep yeni, hep artan bir hayranlık ve müthiş saygıyla dolduruyor; üzerimdeki yıldızlı gökyüzü ve vicdanındaki ahlak yasası”
Immanuel Kant
Immanuel Kant
Bilim ve Ütopya - Sayı 322 (Nisan 2021)
Bilim ve Ütopya - Sayı 322 (Nisan 2021)

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
80 syf.
8/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Sosyalist Ütopya mı? Kapitalist Distopya mı?
Geleceğimizin teknolojideki gelişmeler sayesinde nasıl şekilleneceğini konu edinen derginin bu sayısının ana sorusu kapakta da yazdığı gibi : Sosyalist Ütopya mı? Kapitalist Distopya mı? Derginin ilk yarısı güzel olsa da okurken baya sıkıldım fakat ikinci yarısı gerçekten mükemmeldi. Özelikle Biyoteknoloji distopyası ve Rifkinlerin tuzağı, Endüstri 5.0 : Üretimde yeni devrim, Teknoloji insanlığın geleceğini kurtarabilir mi, Uzay teknolojilerinin kısa bir tarihçesi ve insan hayatı ile uygarlık üzerine etkileri, Yapay organlar ve dokular bölümleri dikkatle okunmalı.
Bilim ve Ütopya - Sayı 347 (Mayıs 2023)
Bilim ve Ütopya - Sayı 347 (Mayıs 2023)Bilim ve Ütopya Dergisi · Say Yayıncılık · 20231 okunma
80 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Tüm sınırları, tanımlamaları, tabuları unutun: Bilim ve Ütopya
‘Bunu konuşmalıyım’ dedirtti kendime Bilim ve Ütopya. ‘Buna sessiz kalınmaz.’ Burda emek var, burda açık fikirlilik var, burda bilgelik, burda ilim, burda geniş ufuklar var. Burda bir dünya yatıyor, sayfaların arasında bir hazine. Uzak kalmak, ondan alıp kendine katmamak, kaçırmak ne büyük talihsizlik! Bir kaç ay önce keşfettim bu ekibi. Her sayısını okumak beni o kadar yeniliyor ki artık eski ben olamıyorum. Bu sayıda bir sanat dosyası oluşturulmuş ki kalite kokuyor! Ülkemizde sanata bakış açısı, siyaset ve sanat ilişkisi, devletin geleneksel sanat dalları üzerine etkisi, 19. Yüzyılda ressamların hayalgücünü geliştiren yurt gezileri, sanatta maddiyatın yeri, balenin ülkemizde bulunduğu konum ile ilgili çok değerli metinler mevcut. Yetmemiş, dosya dışı küresel ısınma ve karbon birikimi, Ankara’da bulunan ilginç bir satranç müzesi ele alınmış, İslam dünyasında tıp ve tıbbın dönüşümü üzerine olağanüstü bir makale hazırlanmış, ki bu konu ancak bu kadar güzel toparlanabilirdi, o da yetmemiş, kuantum fiziği konusu üzerinden Yunus Emre’nin varlık felsefesi çok yönlü olarak irdelenmiş. Bir dergide hiç mi baştan savma, hiç mi sayfa doldurma amaçlı bir deneme olmaz? Tek bir satırı bile mi kalitesiz olmaz? Bu kadar işinin ehli insanın toplanıp ortaya çıkardığı bu muhteşem eser karşısında saygıyla eğiliyor, okunmuyor olmasına samimiyetle üzülüyorum. Katkım olması dileğiyle, her sayınıza elimden geldiğince inceleme yazacağım. Ufkumu açan her yazınıza minnettarım.
Bilim ve Ütopya - Sayı 351 (Eylül 2023)
Bilim ve Ütopya - Sayı 351 (Eylül 2023)Bilim ve Ütopya Dergisi · Ütopya Yayınevi · 02 okunma
80 syf.
9/10 puan verdi
·
22 günde okudu
Kişilik Bozuklukları
Bilim ve Ütopya dergisiyle tanışıklığımız çok eskilere dayanmıyor. Ancak takibime aldığımdan günden beri her ay “acaba bu sayıda hangi konular var?” diyerek heyecanla takip ettiğim dergi oldu kendisi. Alanındaki dergilerden farklı olarak kendini tekrar etmiyor. Yani sıklıkla aynı konuları işlemiyor, benzer düşünceleri savunmuyor. Konu, görüş ve yazar yelpazesi geniş. 316. sayısında ilgimi çeken konulara yer verdiğinden keyifle ve merakla okudum. Genel Yayın Yönetmeninin yazısıyla başlıyor dergi. Bizi okurken karşılaşacağımız konular hakkında güzelce hazırlıyor kendisi. Diyor ki: “ Tamlık derken kusursuzlardan bahsediyoruz... oysa insanın gerçeği bu mu? Hiç sanmıyoruz. Doğa eksiksiz ve kusursuz mu ki bizler böyle olalım? Evren bir cennet bahçesi mi ki bizler onun eşsiz çiçekleri olarak açalım? “ :) Sizce de çok haklı değil mi? Dergide yer alan herbir konu, alanında uzman kişiler tarafından anlatılıyor. Anlatım dili ağır olmasa da konuları gereği, anlamakta güçlük çekilebiliyor. Dergi, konular hakkında ilgisi olan veya bu konuda profesyonelce eğitim almış kişilere hitap ediyor. Yani o ay ki içerikler hakkında hiçbir ilgi veya bilgi yok ise zaman zaman anlamakta güçlük çekilebileceği kanısındayım. Anlatım ve içeriği açısından güzel bir çerçeve çiziyor konuları hakkında. Başucu dergisi diyebilirim. Merak edileni sıkılmadan öğrenmek, konu hakkında temel öğretileri bilmek açısından doğru tercih olarak kabul ediyorum Bilim ve Ütopya’ yı. Takip etmeniz umuduyla, Dipnot: Yol gösterici değil, bilgi verici!
Bilim ve Ütopya - Sayı 316 (Ekim 2020)
Bilim ve Ütopya - Sayı 316 (Ekim 2020)Bilim ve Ütopya Dergisi · Bilim ve Ütopya Dergisi Yayınları · 20204 okunma