"BİZ" Tanrıdandır. "BEN" Şeytandan ...
2025 33. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2025 23:17
Makineleşmiş bir insan düşünün ... Kendi dünyasının düzenine , makine gibi dakik ve sadık ... Özgürlük yok o dünyada. Özgür olmak , tek devlete suç işlemek demek. "Biz" kavramı var. "Ben " olamazsın... Sonra birden bir şeyler oluyor. Ruh kavramını öğreniyor. Durumunuz kötü 'Anlaşılan siz de ruh oluşmuş ' diyorlar. Evet , evet ruh ... İnsandan ruh , sevgi, aşk , inanç kavramlarını aldığında nasıl makinelestigini işliyor aslında kitap .. Döneminin ve uzun yılları kapsayan bir dönemin , mihenk taşı niteliğinde bir eser.. Distopya türünün ilk örneği , çoğu övgüyle bahsedilen ve ikisini de okuduğum iki kitabın, esin kaynağı... Yazarın yazdığı döneme bakarak çığır açan bir tarafı var bence , zaten yazdıktan sonra hemen yayinlanamamış ... İnsanoğlu kesinlikle bir şeyleri kabul etme sürecini, çok zor özümsüyor ... O yüzden basılamadığını düşünüyorum ... Kitapta tek devlet kavramı çok güçlü işlenmiş. Başında, tek bir adam ve camdan kenti yönetiyor. Korku insanın en yoksun tarafı sanırım... En büyük yoksunluğumuz , korku hissini taşıyor olmamız bence ... Okumuş olmaktan çok mutluyum... #271935878 Kitaplarla kalın , ruhunuza dikkat edin. :)
Distopya
2021 330. kitabı
Bu ay pek çok tekrar okumaları yaptım.Biz de bunlardan biri. Yevgeni Zamyatin, Biz'i 1920 yılında yazar.Rusçada 1924'te, İngilizcede 1927'de yayımlanır. Zamyatin'in zaten yönetimle ilişkileri gerilimlidir, bu kitapla birlikte tamamen bozulur.Maksim Gorki'nin çabalarıyla, dönmemek üzere yurt dışına çıkışına izin verilir.Eserleri ülkesinde 1988 yılına kadar yasaklı kalır. Biz, anti-ütopya türünün ilk örneklerinden sayılır.Birçok yazara ilham kaynağı olur. Totaliter rejim nedeniyle kaybolan temel hak ve özgürlüklere, insanların mekanikleşerek birey olma özelliklerini kaybetmelerine dikkat çeker Biz'de yazar.Devrim sonrası oluşan yeni devlet şeklinin yaratacağı olumsuzlukları, önceden görerek, hicveder Yevgeni Zamyatin. Kitapta bölümler, kırk altı başlık altında, her başlık sıra sarısıyla belirtilen kayıt olarak verilir.Bir tür güncedir aslında. Anlatıcı, kayıtları tutan, Tek Devlet'in matematikçilerinden birisi olan D-503'tür.Tek Devlet'te hiç kimsenin adı yoktur, sayı ve harflerden oluşan bir koda sahiptirler sadece.Şeffaf odalarda yaşarlarlar.Devletin sınırları Yeşil Duvarla ( bir fanus) belirlenmiştir.Yatma, kalkma, çalışma, kişisel saatler yönetimce belirlenir.Müzik bile matematiksel kurallar çerçevesinde yaratılan makinelerce yapılır. Düşler, yaratıcılık, kişisellik sistem için tehlikelidir.Özgürlük en büyük düşmandır, kötülüğün kaynağıdır.Cinsel özgürlük de yoktur.Doğan çocuklar devletin malıdır.Tek Devlet'in yöneticisi Velinimet olarak adlandırılır. Düşlerini ve kişilikleri kaybetmeyen bir grup,  dış dünyaya ulaşmak için savaşım verir.D-503 de kendini bu mücadelenin içinde bulur. Biz'in en önemli mirasçısı 1984'tür. Yeni yılda umarım yolum bir kez daha Geoerge Orwell ile kesişecek.
2021 26. kitabı
Okunma: 11 Mart 2021 02:44
. BİZ Yevgeni İvanoviç Zamyetin ( 1884 - 1937) 1920 yılında yazılan eser Zamyetin'in en bilinen eseri ve tek roman çalışmasıdır. Ülkesi Rusya'da ancak 1988'de yayınlanmıştır. Sanırım dünyanın her yerinde yazarların kaderi bu. Değerleri yıllar sonra anlaşılıyor. Tabii o zamanki yönetimlerin de bunda payları var. Romanın kurgusuna gelince, bir devrimin ardından 26. yüzyılda geçmektedir ve kendisini örnek alan diğer romanlar gibi distopik bir atmosfere sahiptir. Romanda insan doğadan ve kendi benliğinden koparılmış. BİZ haline getirilerek toplumun sıradan bir parçası haline getirilmiştir. Öyle ki artık isimler kullanılmamakta her insan bir sayı ile anılmaktadır. Saydam cam duvarlar arasında yaşayan insanların her bir anı sistem tarafından sürekli denetlenmekte ve hatta erkek ve dişi sayılar sadece sistemin izin verdiği çiftleşme saatlerinde perdelerini indirip dış dünyadan ve gözlerden uzak kalabilmektedir. Toplum gelişmiş, bilim ilerlemiş ve hatta dünya dışına yolculukların bile yapılabildiği bir hale gelinmiştir. Fakat tanımlanan dünya bir ütopya değildir. Bilakis kara, kapkara bir distopyadır. BİZ distopik geleceği konu alan, çoğunlukla özgür istemi kısıtlayan, yok eden totaliter iktidarları anlatan romanların ilk örneğidir. Roman, en gelişmiş sistemin bile daha iyi bir alternatifi olduğu iddiasını kendisine temel almıştır. Sovyetler Birliğinde 1921 yılında yasaklanmış 1924 de İngilizce olarak İngiltere'de yayınlanmıştır. Roman ilk anti ütopya yani ütopya karşıtı olarak Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya ve George Orwell'in 1984 isimli romanlarına esin kaynağı olmuştur. Distopik bir geleceği konu alan romanda hikayenin baş kahramanı D-503'ün ağzından bir tür günce şeklinde anlatılır. Romandaki günlük biçimindeki anlatım, kahramanların isim yerine ürün
2019 10. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2019 15:42
Yazar, George Orwell, A. Huxley gibi yazarların öncüsüdür. Devrimin hiçbir zaman sona erdirilemeyecek bir süreç olduğunu bu distopik romanda savunmuştur. Dünyada bin yıl önce ve 200 yıl Savaşlarından sonra Tek Devlet kurulmuştur. Ana karakter D-503’ün günlüğünü okuyoruz. I-330 adlı bir muhalifin etkisine kapılan kahraman Tek Devlet’e olan inancını kaybeder ve ...
2020 39. kitabı
Okunma: 02 Mart 2020 14:06
Pembe, sayılar, matematik, şekiller, saat, yasak... Kitabı da yazarı da daha önce duymamıştım. Entelektüel bir sohbetimiz sırasında beni Pessoa ile tanıştıran sevgili arkadaşım önerdi bu kitabı. ("Sen seversin" diyerek) Evet sevdim. Belki de distopya sevdiğim için atasını da sevmemek olmazdı. Benim için Orwell hala birinci sırada tabi ama Zamyatin'in ilginç bakış açısı da güzel geldi. Kafa karıştırıcı yanları da var; kabul etmek gerekir. Belki bir sözelci okuyucu olmanın dezavantajı. Ama mantık güzel, açtığı yol güzel. Distopya sevenler için tavsiye ederim.
2018 1. kitabı
Bir çırpıda okunamayacak kadar yorucu kitaptır. Kabul edemeyeceğimiz distopik dünyanın sınırlarını çiziyor. Teknoloji hakimiyetli, insanların birer kodlama ürününe dönüştüğü dünyayı tasvir ediyor.
2020 486. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2020 12:44
Referans olarak başka hiç bir yazarın, ya da kitabım adını yazmak istemiyorum. Okumak isterseniz, sadece okuyun, sebeb duymaksızın. Bazı anti-gerçekler gerçeklerden daha gerçek.
2026 14. kitabı
George Orwell ve Ursula'nın ilham aldığı yazar olarak tanıtıldı bana. Kitabı okuyunca 1984'ü ne derece etkilediği belli oluyordu. Hep var olacak bir mantık, duygu ayrımını distopya üzerinden ele alıyordu. Matematiksel bir düzenin hakim olduğu sistemdeki çatlağı oluşturacak şeyin aşk olması başlangıçta biraz bayağı hissettirdi ama sonradan kabullendim. Ayrıca metin, yazılma sebebi olarak başka uygarlıklara ulaştırılmak istenen bir not formatında idi. Severim.
2019 8. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2019 19:52
Ünlü distopyalara ilham verdiği söylenen Biz’e girmek zor. Zaten yabancı olduğumuz bir evren ve düzen anlatılıyor, bir de diyaloglarda konuşan sırasının belirsizliği kitabı okuyucu için daha da zorlaştırıyor. Kitap bölümleri, kahramanın tuttuğu günlükler şeklinde ve bu günlükler varolan düzene yabancı olanlara -bize, hitaben yazılmış. Dolayısıyla önce yeni bir olgu/mevzudan bahsedilip, sonra kurgu gereği, “şimdi siz bu ne bilmezsiniz” denip izahat veriliyor. Tabi bu defa okuyucu da “o ne, burda noluyo” diye devamlı az bilgiyle geriden geliyor. Okuyucunun bu devamlı karanlıkta kalma halinin bir kısmı yazarın amacı olabilir, ancak bir kısmının da benim elimdeki kopyanın, kitabın Rusça orijinalinden değil de, İngilizce’den çevrilen bir basımı (Versus Yayınları) olmasından kaynaklı diye düşünüyorum. Mümkünse Rusça orijinalinden çevrilen bir versiyonunu okuyun derim nacizane.
2017 127. kitabı
Bu kitapla ilgili çok beğendiğim ve her cümlesine katıldığım bir yazıyı küçük düzeltmelerle sizinle paylaşacağım. Hem kitabı hem de günümüze tuttuğu ışığı görebilmemiz açısından çok önemsiyorum bu cümleleri. İşte her cümlesine katıldığım o efsane tespitler: "Geçenlerde Biz adlı romanını okuyordum. Yazarın Rusya'da politik hareketten dolayı hapsedildiği dönemde yazılan bu roman 26.yy dünyasında geçiyor. Bireysellikten ve duygulardan mümkün mertebe arındırılmış bir dünya. Mülkiyet hakkı yok, özel alan yok. İnsanlar cam evlerde yaşıyor. Yemek yemelerinden yürümelerine, sevişmelerinden sosyalleşmelerine her adım bir çizelgeye uygun olarak yapılıyor. İnsanlar sayılardan ibaret. Dünyaları da öyle. İşte böyle bir dünyada baş kahramanın ( D-530 ) tuttuğu kayıtlar aracılığıyla düşüncelerini görüyoruz. Şimdi bakalım; 1. Çevre tamamen düşman. Ağaçlardan, bitkilerden ve hayvanlardan nefret ediyorlar. Doğayı hayatlarından çıkarmak için yaşadıkları yerin etrafına devasa duvarlar dikilmiş hatta. Bu doğa ve hayvan düşmanlığı tanıdık geldi mi? 2. İnsanların her şeyi sayıyla hesaplı, limitler içinde yaşıyorlar ve bunun kendileri için en mükemmel düzen olduğuna inanıyorlar. Çok seslilik hayal bile edilemeyecek korkunç bir şey. Herkes bir arada ve aynı fikirde olmalı ama aynı fikirde olacakları şey de Velinimet'in istediği şey olmalı. Yani halk, muhalif bir konuda bir araya geldiğinde bu noktada kimse birlik vs. demiyor. Direkt düşman olarak algılanıp yok ediliyorlar. Düşünce özgürlüğüne olan düşmanlık tanıdık geldi mi? 3. İnsanların yatak odaları devletin tekelinde. Kim kiminle sevişmeli, ne sıklıkla ve ne zaman olmalı bunlar devletin belirlediği sınırlar içinde yapılmak zorunda. Aklı fikri halkının sevişmesinde olması, burnunu bu konunun içine sokması tanıdık geldi mi? 4. Halk,
BizYevgeni İvanoviç Zamyatin · İthaki Yayınları · 202011,9bin okunma

Yevgeni İvanoviç ZamyatinYazar · 14 kitap
Yevgeniy İvanoviç Zamyatin (Rusça: Евгений Иванович Замятин) (1884 - 1937), Rus yazar. Distopik bir geleceği konu alan "Biz" (Rusça: Мы) isimli romanıyla ünlenmiştir. Hayatı   1 Şubat 1884 Tambov Vilayeti'nin Lebedyan ilçesinde bir rahibin oğlu olarak doğdu. 1902'de takdirname ile bitirdiği Voronej Lisesi'nin ardından 1908 yılında Petersburg (Leningrad) Gemi Mühendisliği Enstitüsü'nden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında, birinci Rus devrimi zamanlarında devrim hareketlerinde yer aldı. 1906 - 1911 yılları arasında kanun kaçağı olarak yaşadı. Potemkin isyanı olduğu sıralarda Odessa’da bulundu. İlk Hikayesi “Yalnız” 1908 yılında Eğitim dergisinde yayınlandı. İlk büyük edebi başarısını 1911 yılında yayınlanan “Uyezdnoye” (Gezisel, gezi hikâyeleri) ile kazandı. 1914 yılında yayınlanan savaş karşıtı hikâyesi “Na Kuliçkah” (Çok Uzaklarda) nedeniyle kovuşturmaya uğradı, tutuklandı ve yargılandı, eserin basıldığı derginin ilgili sayısı toplatıldı. Bu iki eser de dönemdaşı ünlü Rus yazar Maksim Gorki’den de iltifatlar almıştır. 1916-1917 yıllarında İngiltere’de Rus buz kırıcı gemilerinde çalışırken izlenim sahibi olduğu İngiliz hayatı hakkında “Ostrovityane – Adalılar” adlı eseri yayınlandı. 1917 sonbaharında Rusya’ya döndü. Maksim Gorki tarafından davet edildiği Dünya Edebiyatı Topluluğu’nda, İngiliz ve Amerikan edebiyatından sorumlu yayın kurulu üyesi olarak görev aldı. Aynı yıllarda esas mesleğinde de başarılı çalışmalarda bulundu Ermak, Krasin gibi buz kırıcı gemilerinin ve diğer muhtelif gemi yapım işlerinde görev aldı. 1920'lerde “Serapionlar Kardeşliği” yazın topluluğunun üyesi oldu. “Mağara”, “Rus” ve “En Önemli Hakkında” bu dönem eserlerindendir. Aynı yıllarda “Bit” ve “Atilla” piyeslerini yazdı. 1920 yılında en çok ses getiren ve batı edebiyatında ilk ütopya karşıtı roman olarak nitelendirilen Biz adlı romanını yazdı. Roman ilk olarak 1924 yılında İngiltere’de yayınlandı. 1929 yılı sonrasında, 1988’de “Biz” kendi dilinde yayımlanana kadar Zamyatin’in eserleri Sovyetler birliğinde hiç yayımlanmadı. George Orwell’in ünlü eseri 1984’ü yazarken “Biz” den etkilendiği yorumları yapılmıştır. 1931 yılında kendi isteği üzerine Stalin tarafından verilen Sovyetler Birliği dışına çıkış izni ile Paris’e yerleşti. Ölümüne kadar bir göçmen olarak Sovyet vatandaşlığından çıkmadan orada yaşadı. Zamyatin ağır bir hastalık geçirerek 1937 yılında Paris’te öldü. Son eseri “Tanrı’nın Sopası” ölümünden sonra 1938 yılında yayınlanmıştır. Eserleri  Romanları   Biz (roman) (1920), Versus Kitap, Haziran 2009, Çev. Algan Sezgintüredi Kısa öyküleri ve hikayeleri  Yerel Hikayeler (1912) Uzaklarda (1913) Alatır (1914) Adalılar (1917) İnsan Avcısı (1918) Kuzey (1918) Nisan (1912) Yolsuz (1913) Üç Gün (1913) Afrika (1916 Resimler (1916) Bilim Şehidi (1916) Göz (1917) Kadastro Memuru (1918) İşaret (1918) Günahkarların Kefili (1918) Ejder (1918) X (1919) Yerazm’ın Nasıl İyileştirildiği Hakkında (1920) Çocukça (1920) Mamay (1920) Mağara (1921) Söz Çurigin’e Veriliyor (1922) Yamyamlar. Tanrı’nın Kilisesi. (1922) Rus (1923) En Önemli Hakkında (1923) Yola (1928) Taşkın (1929) Tanrının Sopası (1935) Diğer eserleri  Herbert Wells (1922) Moskova - Peterburg (1933)