Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Deniz savaşıyla Çanakkale'nin geçilemez olduğu anlaşıldı. ... 25 Nisan 1915'te kara orduları Gelibolu Yarımadası'na adım attılar.
Çanakkale kara muharebelerini icra edecek olan 5. Ordu, Nisan ayı başından itibaren bölgede savunma düzenine geçmiş; 25 Nisan 1915 sabahı itibarıyla 5. Ordu, Meriç ağzından Anadolu yakasında Akçay iskelesine kadar uzanan kıyıyı gözetleme ve savunma amacıyla birliklerine düzen aldırmıştır. Bu düzenlemeye göre; Ordu Karargâhı Gelibolu’da konuşlandırılacak, bağımsız süvari tugayı Bolayır doğusundan Enez’e kadar olan kıyı kesimini gözetleme ve örtme görevini icra edecektir.
Reklam
Mustafa Kemal Paşa (ATATÜRK) 1881-1938
Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’nda ortaya çıkardı­ğı en iyi komutan olduğuna şüphe yoktur. Almanca ve Fransızca biliyordu. Muharebede korkusuzdu ve askerlerini zafere sevk etme konusunda amansız olabiliyordu. 25 Nisan 1915 günü Anzak kıyı başına yaptiğı şiddetli taarruzlar ona uluslararası ün kazandırdı. Bununla birlikte 1. Dünya Savaşı’ndaki en önemli askerî başarısı Filistin’de yoğun baskı altında savaşarak geri çekilmesi­dir. Her seviyede iyi bir performans göstermiştir. Mustafa Kemal Paşa bir savaşçmın içgüdülerine sahip olan ve askerleri anlayan bir komutandı. İttihat ve Terakki Cemiyeti içinde Enver, Cemal ve Talat’ın politik rakibiydi ve önemsiz görevlerde kenarda bırakılmaktan kurtulmak için sürekli mücadele etmesi ge­rekti. Mustafa Kemal Paşa imparatorluk için, büyük ihtiyatlarla desteklenen rasyonel bir stratejik konuşlanmayı sürekli savunuyordu.
Sayfa 292Kitabı okudu
Nisan ayı olmuştu. 25'nci gün Çanakkale Boğazı'ndan geçmeleri engellenen İtilaf Devletleri, Arıburnu'na asker çıkardı. Mustafa Kemal, tümeniyle düşman birliklerini Conkbayırı'nda durdurdu. 25 Nisan 1915'te İngiliz ve Fransız kuvvetleri, Çanakkale'ye ilk çıkarma harekâtını başlattı, savaş bitmek bilmiyordu. Mayıs ayında, Arıburnu Türk kuvvetleri yeniden düzenlendi. Mustafa Kemal, Arıburnu Grubu Komutanlığı'nı üstlendi. 19. Tümen'in ilk hazırlıklı taarruzu gerçekleşti. Çanakkale cephesinden üst üste zafer müjdeleri gelmekteydi. Elindeki yetersiz kuvvetlerle Müttefik kolordularını durduran, onları denize kadar süren ve iki kez İstanbul'u kurtaran, aynı zamanda Türk ve Alman birliklerinin Müttefiklerin eline esir düşmesini önleyen bu kahramanın adı Enver Paşa'yı rahatsız etti. Mustafa Kemal'in İstanbul basınında ilk kez yayımlanan resminden rahat- sız oldu. Sansüre rağmen gazeteye Mustafa Kemal'in başarısını haber olarak koyan Tasvir-i Efkâr gazetesinin Başyazarı Yunus Nadi (Abalıoğlu) ve yazıişleri müdürü Abidin Daver Bey'di.
24-25 Nisan 1915
Enver Paşa'dan Ermeni Patriğine; Burada eğer bir ev yıkılırsa, herkesin başına bir tuğla düşer. Atalarımızın dediği gibi: Dam yanarsa, sıçan da yanar
Anzak birlikleri 25 Nisan 1915'te karaya çıktılar, operasyonu yöneten Britanyalı generalin beceriksizliği yüzünden ağır kayıplar verdiler ve Britanya'nın operasyonun başarısız olduğunu kabullenmesinin ardından 1916'da geri çekildiler.
Sayfa 294 - Pegasus YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Mustafa Kemal Paşa'nın Temmuz 1916'da 8. Tümen'e icra ettirdiği "çekilme muharebeleri"nin onun askeri yaşamında önemli bir yeri olduğu anlaşılmaktadır. Bunu daha sonra 6 Temmuz 1918'de şöyle anlatmıştır: "Askerlik hayatımda en çok zevk duyduran, Muş cephesinde 8. Tümen ile yaptığım geri çekilme manevrasındaki
Sayfa 92 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Mustafa Kemal, 25 Nisan günü elde edilen başarıda en büyük payı 27. Alay ile 57. Alay'a vermektedir. Özellikle 77. Alay ile 72. Alay'ı pek fazla öne çıkarmamaktadır. Bunun nedenleri ne olabilir? 25 Nisan günü, 72. ve 77. Alaylar Mustafa Kemal'in onlardan beklediği başarıyı gösterememiştir. Bu iki alay İstanbul'daki 6.
Sayfa 48 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
KEMALYERI
Şimdi, 25 Nisan 1915 sabanındayız. Yarımadanın batı kıyısında Ariburnu istikametinden gelen top seslerinden orada bir şeylerin geçtiğini anlar.
Sayfa 220Kitabı okudu
Mustafa Kemal Atatürk
18 Mart 1915'te Çanakkale Boğazını geçmeye kalkan İngiliz ve Fransız donanması ağır kayıplar verince Gelibolu Yarımadası'na asker çıkarmaya karar verdiler. 25 Nisan 1915'te Arıburnu'na çıkan düşman kuvvetlerini, Mustafa Kemal'in komuta ettiği 19. Tümen Conkbayırı'nda durdurdu.
Sayfa 153Kitabı okudu
Reklam
"Düşman 18 Mart Donanma Saldırısı'nda başarısızlığa uğraması üzerine, karadan zorlama yapmak üzere Boğaz dışındaki adalarda yığınak yapmaya koyulmuştu. 25 Nisan 1915'te tanyeri ağarırken Arıburnu ve Seddülbahir bölgesine ilk düşman birlikleri çıktı. Arı burnu 'na çıkan kuvvet, gözetleme taburunu püskürterek sonradan Kemalyeri
Avusturalya'nın ( ve Yeni Zelanda'nın da) en büyük ulusal bayramı 25 Nisan'daki Anzak Günü'dür. Bu günde Avustralyalı ve Yeni Zelandalı birliklerin 1915 yılında Gelibolu Yarımadası'nda feci bir şekilde katledilmeleri anılır.
Sayfa 496 - Pegasus YayınlarıKitabı okudu
Albay Mustafa Kemal
“Willmer'den aldığım bir haber, 16. Kolordu birliklerinin daha tarafımdan emredilen alana gelmediğini bildiriyordu. Bunun üzerine Kolordu Komutanına gecikme nedenini sordum. Aldığım yanıtta, çok yorgun olan birliklerin bir taarruz yapacak durumda olmadığını bildiriyordu. Bu nedenle, daha o akşam, Anafarta çevresinde toplanan bütün birliklerin komutasını, Arıburnu cephesinin kuzey kanadında bulunan 19. Tümen Komutanı Albay Mustafa Kemal Bey'e verdim. İlk askerî başarısını Trablusgarp'ta gösteren Mustafa Kemal, sorumluluk ve görevden zevk duyan bir komutan özelliği taşıyordu. Daha 25 Nisan sabahı 19. Tümenle ve hiçbir yerden emir almaksızın kendiliğinden çatışmaya katılarak düşmanı kıyıya kadar püskürtmüş ve bundan sonra üç ay süreyle kırılmaz bir güçle sürekli düşman saldırılarına karşı koymuştu. Ona tam anlamıyla güvenilebilirdi. Nitekim 9 Ağustos sabahı erkenden, önceden üç kere emredildiği halde yapılmayan taarruz, Azmakdere'nin iki yanında yapıldı ve düşman çeşitli yerlerden kıyıya doğru sürüldü. Mestantepe düşmandan geri alınamadı. Kaybedilen 24 saat içinde birçok İngiliz askeri daha kıyıya çıkmış bulunuyordu. Anafarta savaşlarının ikinci buhranı da böylece atlatılmış oldu. Anafarta'da düşmanın ilerlemesi ancak son dakikada durdurulabildi.”
25 Nisan 1915 tarihinde Akçan(Mercimekkale) bucak müdürü Ahmed Nureddin Efendi, Sironik(Kırköy) köyü Ermeni firarilerini aramak amacı ile milisler ve jandarmalardan müteşekkil bir müfreze ile bunların sığındıkları Muş'a bağlı Kumus köyüne gitti. Gece köylülerden yardım gören firariler, Taşnak Komitesi'nin etkin üyelerinden Ruben ve Esro komutasında, askerlerin kaldıkları evi sardılar ve ateş açtılar. Jandarmalardan Kaplıca'lı Mirza ve Mehmed Emin öldüler. Diğerleri ise aynı yerde boğuldular.
Sayfa 51 - Azerbaycan Kültür Derneği YayınlarıKitabı okudu
139 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.