Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bayraktar

Bayraktar
@Bayraktar571
Bakmışken profilime Lütfen bir Fatiha-yı Şerife okuyunuz geçmişlerimize. youtu.be/2JK2DoPbSzM
Ozanlar Diyarı
Dâr-ı Fenâ
219 okur puanı
Şubat 2020 tarihinde katıldı
Dünyada ne adamlar var, yüzü insan, içi odun.
Reklam
Meyyitzade
O gün, Mehmet Bey bir mezar ziyaretine gitmiş, beni de yanında götürüp Aynalıkavak sırtlarındaki topselvinin altında ikindi güneşinin Haliç'te yakamozlar oluşturduğu asude bir vakitte biraz mesnevi okumak istemişti. Ziyaretine gittiği şahidesi çiçekli mezar bakımsızlıktan dağılmak üzereydi. Hakanî Bey'in Farsça ve aruz dersleri verdiği Meyyitzade
Dante’nin islâm literatüründen ilahi adalet kavramını, şeytanın kimliğini ve araf konseptini araklamasının dışında, bu ana kategorilere girmeyen diğer ufak amma önemli bazı ayrıntılar var. Bunlar da insanı gülümseten, ’’Artık bu kadar da olmaz!’’ dedirten türden ayrıntılar. Örneğin, Dante’nin Cehennem’inde hiçbir şekilde sağa dönülemediğini biliyor muydunuz? Hristiyanlar bu ayrıntıya pek dikkat etmemiş olabilirler amma biz Müslümanlar biliriz ki ‘’sağ’’, İslâm’da hayırdır. Hakeza, amel defteri, cennete gideceğe sağdan verilir. Yine İbn Arabi, Fütühat’ında bu konulara değinmektedir. Yine bazı miraçnâmelerde Hz. Peygamber’in (Sav.) yolu kurt ve aslanla kesilir. İlahi Komedya’da da Dante’nin yolu aynı bu iki hayvan tarafından kesilir, Dante bunlara ek bir de Leoparı ekler. Zira o, eserinde her şeyi üçe tamamlamaya çalışır. Dante’nin miraçnâme anlatılarında yaptığı en önemli değişiklik de budur. Eserinin omurgasını Hristiyanlığın Baba, Oğul ve Kutsal Ruh üçlemesine, yani Teslis inancına uygun olarak çatar. Eserinin her bir bölümünün 33 kantodan, mısraların 3’er satırdan ve cehennemin katmanlara ayrılırken 3 ve katlarından oluşmasının arkasında yatan espri budur.
Sayfa 192Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
DİNLEMEK SANATTIR!
Tek şeritli yolda karşılıklı olarak gelen iki araba birbirine yaklaşır. Birinin içinde bir adam, diğerinin içinde bir kadın vardır. Tam yan yana geldiklerinde adam camı açıp kadına, "Öküz!" diye bağırır. Adam konuşmasına devam edecekken çok sinirlenen kadın sözü kapar ve camı açıp adama, "Hayvan!" diye cevap verir. Ve arabalar yollarına devam ederler. Kadın tam virajı dönmüştür ki, yolun ortasında duran kocaman bir öküze çarpar.
Sayfa 174Kitabı okudu
Bir zümre vardır ki, seci'li kafiyeli sözlere değer verirler. Hep öyle konuşurlar. Bir zümre, hep şiir söylerler. Bir başkası da daima nesir söyler. Bunlardan her biri kelâm'ın bir parçasını, bir dalını seçerler. Allah kelâmı ise külli'dir, bütündür. Elini bütüne uzat ki, bütün parçalar senin olsun. Daha başka bir şey isteyip de parçaya uzanma ki, o zaman bütünün elden gitme tehlikesi vardır.
Reklam
Şeyhülislam Şemûyel Aleyhisselâm
İsrail oğullarının işlerinin kıvamı; kendilerinin, ancak, bir hükümdarın başkanlığı altında toplanmalarına ve hükümdarın da, Peygamberi dinlemesine bağlı idi. Hükümdar, orduyu, sevk ve idare eder, düşmanla savaşırdı. Peygamber de, hükümdarın işini, yoluna koyar, ona, doğru yolu gösterir ve Yüce Allâh'dan telakkî eylediği haberleri getirirdi. [38] 38- Sâlebi-Arais s.264.
Kendi başına sultan olmak, bir sultana muhtaç olmaktan evlâdır.
Şeriatın sırları yüzeyde değil derinlerdedir.
"Bu kervanda hak arayan varsa hakkı verilir; başkaldıran olursa, başı kesilir! Kervan Nuh'un (a.s) gemisidir. Bize sarılan yol alır; bizden ayrılan geri kalır; yol mukaddes yoldur, hepimizi arıtır, pak eyler."
İsa Aleyhisselâmın Bildirdiğine Göre: “ Zamanın sonunda;Dünyadan, el çekmeğe özenen ve fakat, Dünyadan, el çekmeyen,ahireti, özler görünen ve fakat, âhireti, özlemeyen,başkalarını, vâlilere, gitmekten, men eden ve fakat, kendileri giden, zenginlere, yaklaşan ve fakat, fakirlerden, uzaklaşan,ellerini, İleri gelenlere, açan ve fakat, ellerini, fakirlere yuman bilginler gelecektir ki, İşte, bunlar, şeytanların kardeşleri, Rahman’ın İse düşmanlarıdır!” İbn. Abd.Rabbih-Ikdülferid C.2,S.227.
Reklam
Sihir Sihir'in Çeşitli Manaları: Sihir sözü Araplarca: bir şeyi çekip çevirmek, değiştirmek yerinde kullanılır. Sihir, Lügatta: sebebi gizli ve ince olan şeye, Şeriatta da: sebebi gizli olan ve aslına uymayan, gözbağcılık, düzenbazlık, oyunculuk biçimindeki şeye denir. Sihir; kötü kişilerde görülen, itiraz ve red edilmesi güç olmayan olağanüstü işler diye de tarif edilir. Sihir'in Türkçe de karşılığı, büyü ve cadılıktır. Sihir, aslında, insanın Akciğerine vurarak sersemletmek manasına masdar olup sonradan cadılıkta kullanılmıştır. Akciğere ve *Hulkumun ucuna da, seher denir. Sihir sözünün, Akciğere işletmek manasına olarak bundan alınmış olduğu sanılır. Hz. Süleyman (A.s.) Devrinde Sihir. Hz. Süleyman (A.s.) devrinde de, sihirbazlık çok yaygındı. Hz. Süleyman (A.s.), bu hususta yazılan kitapları toplattırıp onları bir sandık içinde kürsüsünün altına gömdürmüştü. Hz. Süleyman'dan (A.s.) sonra bu kitaplar ortaya çıkarılarak '' Bu ALLAH 'ın (c.c.) Hz. Süleyman'a (A.s.) indirdiği, onun da, halktan esirgediği, gizlediği ilimdir.'' Dediler ve onu din edindiler. *Hulkum: İnsan veya hayvan boğazı. Ağızdan mideye giden yol. [ İbn-i Esir-Nihaye, c.1, s.346; Ebül'Baka-Külliyat, s.206; Fahrürrazi-Tefsir, c.3, s.305; Bedrüddin Ayni-Umdetülkari, c.1, s.277; Asım Efendi-Kamusul'muhit Tercemesi, c.2, s.382 ]
Büyük devletler, büyük devlet adamlarının omuzlarında, büyük devlet adamları büyük toplumların ocağında, büyük toplumlar ise büyük ve kutlu davaların, ideallerin ikliminde inşa olunurlar.
Cennet Sonsuzluk Esenlik Yurdu
Resûlullah (Sav.), “Cennetteki nimetlerden bir tırnağın taşıyabileceği kadar az bir şey dünyaya gösterilmiş olsaydı gökler ve yeryüzü her tarafıyla süs içerisinde kalırdı. Cennetliklerden bir kişi dünyaya bir baksa ve bileziklerinden biri dünyaya görünse güneşin yıldızların ışığını silip süpürdüğü gibi o da güneşin ışığını silip süpürürdü.” (72) buyurmuştur. “Orada nefislerin arzu ettiği ve gözlerin zevk aldığı her şey vardır.” (73) âyetinde veciz bir şekilde ifade edildiği üzere cennette arzu edilen her şey fazlasıyla mevcuttur. Mümin kişi cenneti ve nimetlerini kazanmaya çaba sarf ederek yaşar. Ancak asıl olan kişinin Rabbi kendisinden, kendisi de Rabbinden razı olarak cennete girmeye lâyık olmasıdır.(74) Zira cennet, Allah Teâlâ"nın salih kullarına âhirette vereceği mükâfattır. 72 T2538 Tirmizî, Sıfatü’l-cennet, 7. 73 Zuhruf, 43/71. 74 Fecr, 89/27-30.
Sayfa 677Kitabı okudu
Cennet Sonsuzluk Esenlik Yurdu
Müminler âhirette hak ettikleri mükâfatlara uygun olarak nitelik bakımından farklı cennetlerde bulunurlar. Bu cennetlerin sayısı tam olarak bilinmemekle beraber, Hz. Peygamber aralarında yer ile gök arası kadar mesafe bulunan yüz farklı derece bulunduğunu söylemiş,(62) özellikle dört cennete dikkat çekmiştir. Bu cennetlerden ikisinin kap kacakları
Cennet Sonsuzluk Esenlik Yurdu
Her biri kendisine ait özel konaklarda ikamet eden cennet ehli haftada bir gün Rableriyle görüşme şerefine ererler. Allah onlar için arşını açar ve cennet bahçelerinden bir bahçede kendilerine görünür. Burada cennetlikler için nurdan, inciden, yakuttan, zebercedden, altından ve gümüşten koltuklar kurulmuştur. Cennet halkının makam bakımından en
Sayfa 675Kitabı okudu
665 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.