Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sultan Abdülhamit dönemi politikaları ve din-siyaset ilişkileri açısından öne çıkarılabilecek kavram, ıslahat hareketleri için kullanılan "çatallaşmış" "ikili yapılar"dan ziyade muhtemelen paradoksların imkânları olacaktır. Şöyle: Bir taraftan Osmanlı modernleşmesinin, -eğitim ve idarenin rasyonelleştirilmesi başta olmak üzere- bütün süreçlerine geliştirici ve kuvvetlendirici bir "muvafakat/uyum" sağlanırken diğer taraftan din ve gelenek merkezli fakat yeni(lenmiş) "mukavemet/direnç" alanları inşa edilmiş veya var olanlar ihya edilerek kuvvetlendirilmiştir. Paradoks aynı zamanda bir açılma, yeniden üretme ve mevcut hiyerarşik yapıları değiştirme istikametinde de işleyecek; çelişik oldukları için birbirini itmeleri, birbirinden uzaklaşmaları beklenen iki taraf (hatta taraflar) birdiğerini besleyici, kuvvetlendirici bir çerçeve içine dahil edilmeye zorlanacaktır.
Sayfa 327Kitabı okudu
Fransız Devrimi, hemen hemen tüm dünyada olduğu gibi, Osmanlı aydınları üzerinde de etki yapmıştır. Genç Osmanlılar adındaki aydınlar Osmanlı'nın çöküşten kurtulması için yenilikçi fikirlerin bir an önce hayata geçirilmesi düşüncesindedirler. Bu düşünce, Osmanlı monarşisi karşısında yeni fikirlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Mesela o dönemde Namık Kemal'in vatanperverlik ve kahramanlık duygularını işleyen ve gerçek adı "Vatan" olan ancak, yasak ve sansür nedeniyle "Vatan Yahut Silistre" adlı eseri, 1 Nisan 1873'de Gedikpaşa Tiyatrosu'nda sahnelenmesinden sonra izleyicilerin heyecana gelerek başlattıkları gösteri ve olaylar; yazarın tutuklanarak Magusa'ya sürülmesine sebep olmuştur. Geç de olsa Aydınlanma döneminin Osmanlı'da yarattığı bu etkiler sonucunda Sultan Abdülhamit, Türk tarihinin ilk anayasası özelliğini taşıyan 1876 Kanun-i Esasi'yi ve Birinci Meşrutiyet'i ilan etmek zorunda kalmıştır. Bu dönemde Osmanlı aydınları Cumhuriyet fikrini konuşulabilir ve tartışılabilir bulduysa da, bu kadarıyla kalmıştır. Genç bir Osmanlı subayı olarak bu dönemi incelemek, iyi tahlil etmek ve doğru çıkarımda bulunarak sonuca ulaşmak Mustafa Kemal'le olmuştur.
Sayfa 93
Reklam
Bugün Türkiye'yi yönetenler, kemalizm konusunda ciddi bir sorunla karşılaşıyorlar. Artık, Türkiye sınırları, Türkiye'nin büyük işletmelerine yetmiyor. Türkiye dışarda iş alıyor ve sürekli ihracat yapmak zorunda kalıyor. Bu, ''yurtta sulh cihanda sulh" diyerek olmaz. Bu Misak-ı Milli diyerek olmuyor. Türkiye'nin emperyalist planlar yapması dönemi başlamış görünüyor. Böyle bir dönemde, ufku Abdülhamit'ten de, Enver'den de daha sınırlı bir Mustafa Kemal yetersiz kalıyor.
640 syf.
8/10 puan verdi
·
17 günde okudu
Kitaba ilk başladığınızda sizi karşılayan karakter sayısının fazla olması hasebiyle kafanız biraz karışsada ilerleyen sayfalarda hepsini toparlayıp oturtuyorsunuz. Karakterlerin her biri ile dönemin bir çok özelliğini ilmek ilmek işleyen Mithat Cemal’in bu romanında İstanbul’a ait üç dönemi müşahede ediyoruz. İstibdat dönemi diye isimlendirilen Abdülhamit dönemi, ittihat ve terakki dönemi ve 1. Cihan Harbi akabindeki mütareke dönemi ile ingiliz işgali…Bu dönemler arasındaki geçişlerde karakterlerin nasıl evrildiklerini ve bu dönüşüm sürecinin ustaca ifadesini görmek keyifli bir okuma deneyimi sunuyor. Kısaca karakter zenginliği ve Mithat Cemal’in muazzam tasvir kabiliyeti ile Osmanlı’nın son 50 yılına bir lahza ışık tutan kıymetli bir roman.
Üç İstanbul
Üç İstanbulMithat Cemal Kuntay · Everest Yayınları · 20232,449 okunma
320 syf.
6/10 puan verdi
·
30 günde okudu
Nihad Sami Banarlı'nın kaleme aldığı Türkçenin Sırları, Atatürk'ün Dil Devrimi'ni konu alan bir kitap. Dil Devrimi'nin çıkış noktası, yapılan yanlışlar, dilde tasfiyecilikte aşırıya gidenler, dilin çıkmaza girmesi, yeniden tabii yola dönülmesi konuları etrafında eleştirel bir üslupla yazılmış bilgilendirici bir kitap. Fakat
Türkçenin Sırları
Türkçenin SırlarıNihad Sâmi Banarlı · Kubbealtı Neşriyatı · 20222,528 okunma
437 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
"Aman Yarabbi! Bir insan kendi memleketinde kıstırılmış bir vahşi hayvana benzer mi?" Abdülhamit Han'ın vezirlerinden Selim Paşa'nın oğlu Kâmil Bey kendini yetiştirmiş, Avrupalarda gezmiş, büyük bir mirasa konmuştur fakat Birinci Dünya Savaşı sonrası bütün malları yitirilmiş, parasını kaybetmiş, hayatında görmediği bir
Esir Şehrin İnsanları
Esir Şehrin İnsanlarıKemal Tahir · İthaki Yayınları · 201910,3bin okunma
Reklam
Sultan Murat ın doksan üç günlük saltanatı böylece sona eriyor ve Abdülhamit.in otuzüç yıl sürecek olan istibdat dönemi başlamış oluyordu.
Sayfa 96 - Remzi KitapeviKitabı okudu
Mustafa Kemal, Kırım Savaşı'ndan yaklaşık 25 yıl sonra dünyaya gelir. Ancak o doğduğunda dünyada hâlâ daha Kırım Savaşı'nın etkileri sürmektedir. Bu etkilerden en önemlisi Napolyon döneminin sona ermesinden dolayı Avrupa'nın her yönden altüst olmasıdır. 1815 Viyana Kongresi'nde kabul gören Avrupa haritası artık geçerliliğini
II.ABDÜLHAMİT DÖNEMİ
O yıllarda gazetecilik yapmak cesaret istiyordu. Hükümdar,isyan,yıldız,hürriyet,sosyalizm,anarşi, hukuk,din,kadın,harem,cami,kilise, sinagog,cennet,cehennem,hilal,ıslahat,vatan millet,dinamit,meşrutiyet,Cumhuriyet,Midhat Paşa, Namık Kemal, Makedonya vb ‘den bahsetmek yasaktı.Her nüsha basılmadan önce sansür kurulundan geçerdi.Onay alınmadan gazete basılması yasaktı.
Sayfa 56 - KırmızıKediKitabı okudu
318 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Livaneli seven, sevmeyen herkes okumalı bence. II. Abdülhamid’in tahttan indirilip hiç sevmediği Selanik şehrinde geçen 3 yıllık sürgün dönemi konunun temelini oluşturuyor. Yazar bu dönemde padişahın doktoru olan Askeri Hekim Hüseyin Bey’in anılarından faydalanmış. Eşleri, çocukları ve geçmişiyle Abdülhamit…
Kaplanın Sırtında
Kaplanın SırtındaZülfü Livaneli · İnkilap Kitabevi · 20239,8bin okunma
639 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.