Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Seda Nur Ataman

Hayatımızı şekillendiren şeyler, sorduğumuz, sormayı reddettiğimiz ya da sormayı hiç düşünmediğimiz sorulardır. -Sam Keen
Sayfa 42 - Klan
Reklam
Pizzled
2006 yılında İngilizce terimler sözlüğüne, birlikte oldukları kişi BlackBerry’sini çıkarıp biriyle konuşmaya başladığında insanların kapıldığı duyguyu yansıtan “pizzled” sözcüğü girdi. O zamanlar insanlar böyle anlarda incinir ve içerlerdi. Günümüzdeyse bu norm oldu. Puzzled (şaşkın) ile pissed off (kızgın) sözcüklerinden türetilmiş bir terim.
Sayfa 11 - Varlık
DUDARD: Bırakın da yöneticiler kendiliklerinden yapsınlar yapacaklarını. Bir de, sizin bu olaya karışmaya hak­ kınız olup olmadığını bilmek gerek. Ben, hep söylüyorum, bunun pek ciddi bir şey olmadığı kanısın­ dayım. Bana göre, birkaç kişi deri değiştirmek istedi diye ne yapacağını şaşırmaya gerek yok. Demek ki kendilerini kendi kalıpları içinde iyi hissetmiyorlarmış. Özgürler, onların bileceği iş.
Sayfa 93

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Gergedanlar
BERENGER: Bu olay başka bir yerde, başka bir ülkede geçmiş olsaydı, olayı gazetelerden öğrenmiş olsaydık, sakin sakin tartışabilirdik; sorunu tüm yönleriyle in­ celer, bundan nesnel bir yaklaşımla sonuçlar çıkar­tabilirdik. Akademik tartışma toplantıları düzenler, bilginler, yazarlar, kanun adamları, bilgiç kadınlar, sanatçılar getirebilirdik. Sokaktaki insanları da; çok ilginç olurdu, öğretici olurdu, merakla izlenirdi. Ama insan kendisi olayın içinde olunca, kendini birdenbire olayların çarpıcı gerçeği karşısında bulunca, ister is­temez kendini doğrudan ilgili görüyor, bu beklenme­ dik olay üzerimizde o kadar büyük bir şaşkınlık ya­ rattı ki insan soğukkanlı kalamıyor. Ben şaşırdım kaldım, şaşırdım kaldım, şaşırdım kaldım !
Sayfa 91
Gözlem ve Değerlendirme
Şiddetsiz İletişim’in birinci bileşeni, gözlem ile değerlendirmeyi birbirinden ayırmayı içerir. Gözlem ile değerlendirmeyi birleştirdiğimizde, karşımızdakilerin eleştiri duyması ve söylediklerimize direnç göstermesi olasıdır. Şiddetsiz İletişim, sabit genellemeler yapmaktan kaçınmamızı öneren bir süreç dilidir. Bunun yerine bizi belirli bir zaman ve bağlama özgü gözlemler yapmaya davet eder.
Sayfa 48 - Remzi Kitabevi
Reklam
Bir havlu, der, yıldızlararası seyahat eden bir otostopçunun sahip olabileceği neredeyse en işe yarar şeydir.
Sayfa 46 - Alfa
"Bakmak var, bakmak var," dedi Fela. "Bazı erkekler sana baktığında kendini kirlenmiş gibi hissedersin ve gidip yıkanasın gelir. Aynı bakış diğer erkeklerden geldiğinde hoştur. Sana kendini güzel hissettirir.
Sayfa 1117 - İthaki
Dört Kapı
Zihnimizin sahip olduğu en büyük beceri belki de acıyla başa çıkmaktır. Klasik yaklaşım bize herkesin ihtiyacı doğrultusunda geçtiği dört kapı olduğunu öğretir. Birinci kapı uykudur. Uyku bize dünyadan ve onu dolduran tüm acıdan kaçabileceğimiz bir sığınak sağlar. Bir insan ağır yaralandığı zaman genellikle kendinden geçer. Aynı şekilde travmatik haberler alan birinin bayıldığı olur. Zihin ilk kapıdan işte böyle geçerek kendini acıdan korur. İkinci kapı unutmaktır. Bazı yaralar kısa zamanda kapanamayacak, hatta belki de asla iyileşemeyecek kadar derindir. Ayrıca bazı anılar o kadar azap vericidir ki onlara alışmak mümkün değildir. "Zaman tüm yaraları iyileştirir." sözü yanlıştır. Zaman çoğu yarayı iyileştirir. Geri kalanlar bu kapının ardında saklıdır. Üçüncü kapı deliliktir. Bazen insanın aklı öyle bir darbe alır ki kendini delilikte saklar. Bu ilk başta faydalı gözükmese bile öyledir. Gerçekliğin acıdan başka bir şey getirmediği anlar vardır ve bu acılardan sakınmak için zihnin gerçekliği geride bırakması gerekebilir. Dördüncü kapı ölümdür. Son sığınak. Öldükten sonra bizi hiçbir şey incitemez. Ya da en azından bize öyle söylenir.
Abenthy
Hetera bellli belirsiz tarçın kokardı ve dokuz yaşımdayken sebebini bilmesem de onu büyüleyici bulurdum. Bana başkalarının yanında lafını etmek istemediğim hiçbir şeyi yalnızken yapmamamı öğretti ve beni uykumda konuşmamam konusunda uyardı. Sonra bir de Abenthy vardı; ilk gerçek öğretmenim.
Sayfa 71 - İthaki
İnsan dedim kendi kendime, korkunca nasıl da hatırlıyor bir kez duyduğu isimleri.
Reklam
İyi niyetle kötü davranan ama bunun farkında olmayan insanlardan oluşan bir toplumuz. Niyetimizde kötülük yok. Fakat tarihsel olarak kültürümüz denetim odaklı korku kültürü olarak geliştiği için çocuğun özünü geliştirme yerine, onun davranışlarını kontrol etmeye, denetlemeye niyet etmiş, önem vermişiz. Çocuğu geliştirip özgür bir birey olması için çabalamak yerine kalıplayıp emir kulu yapmaya çalışıyoruz. İşte bu yüzden farkında olmadan çocuklarımızın canını yakıyoruz ve yakmaya devam ediyoruz.
Sayfa 55
Yaşam deneyimlerimizden türetilmiş karar kuralları, hayatımızda meydana gelen her olaydaki algoritmaları toplayan, saklayan ve uygulayan -böylece iç dümenimizi yaratan- korteks altı sinir ağlarına bağlıdır.
Sayfa 68
En güçlü dikkat dağıtıcı, çevremizdeki insanların gevezeliğinden çok kendi zihnimizin gevezeliğidir. Tam yoğunlaşma bu iç seslerin dinlemesini gerektirir. 100'den art arda 7'leri çıkarmaya başlayın, eğer aklınızı bu işe verirseniz, geveze bölgeniz sessizleşir.
Sayfa 54
İnsan beyni, evrimin yeterince iyi ama mükemmel olmayan tasarımlardan biridir.
Sayfa 33
İnsan, sahip olduğunu düşündüğü şeyin eksiğidir aslında. Ve o neyin eksikliğine düşerse onu sevip ona âşık olur. Bu durum iki sevgili arasında da böyledir. Âşık olan, âşık olduğu kişide kendinde var olmayan şeyleri bulduğu için sevgi besler ona.
418 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.