Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
1968'de, New Yorklu sanatçı Andy Warhol şöyle yazmıştı: "Gelecekte herkes on beş dakikalığına dünyaca ünlü olacak."
güzelsiniz kadınlar
Mücevher bir insanı daha güzel kılmaz ama bir insanın kendini daha güzel hissetmesini sağlar. Güzel bir kimseye mücevherler takıp güzel kıyafetler giydirirseniz, güzel mobilyaların ve güzel resimlerin olduğu güzel bir eve koyarsanız o kimse daha güzel olmaz, aynı olur, ama daha güzel olduğunu düşünür.
Reklam
Bezelye
Güzelseniz bezelye beyinli olabilirsiniz. Güzel değilseniz bezelye beyinli olmayabilirsiniz, demek ki mesele bezelye beyine ve güzelliğe bağlı. Güzelliğin boyutuna ve bezelye beyne.
"A: Bu daireyi sevdim. B: Güzel olmasına güzel, ama büyüklüğü bir kişiye ancak yeter, ya da birbirine gerçekten yakın iki kişiye. A: Birbirine gerçekten yakın iki tanıdığın var mı ki?" Andy Warhol, Andy Warhol Felsefesi
Can YayınlarıKitabı okudu
GAZETECİLİĞİN İNCE RACONLARI
Benim başladığım dönemde, yazının temel iletişim ögesi, emir kipiydi. Okuru kızıştırmak için bir makalede en az altı kez kullanmazsanız, orta sınıfla yakınlaşma yeteneğinden önemli ölçüde yoksun olduğunuz sonucuna varılırdı. İkinci kural, bir gizemlilik duygusu yaratmak için bir soruyla başlamaktan ibaretti. Eğer bir meclis grubu, Fransalı bir sosyolog dil felsefecisi ya da toplumu ürküten bu tarz herhangi bir şey hakkında yazıyorsanız, zorunluluğa dönüşürdü bu kural. Başvurulacak üçüncü yöntem, elinden gelen en delibozuk karşılaştırmaları yapmaktı. Kimi çarpıcı örnekler: "Ortaçağcılığın Andy Warhol'ü". "Barışın Joe Frazier'ı”. "Yıldız adaylarının Virginia Woolf'u." "Fellini, Engels ve Mickey Mouse'un ustaca karışımı." "Proust, Eva Peron ve Kareem Abdul—Jabbar'ın tehlikeli karşılaşması." Ama en önemlisi, klasikleri şaşaalı, eşcinsel çağrışımlara yol açarak yorumlamaktı. Deri elbise giymiş bir Hydn neye benzerdi? Tolstoy, parlak oğlan çocuklarına ilgi duysaydı ne olurdu? İki grafiti, Sistine Şapeli'ni ne ölçüde güzelleştirirdi? Bu sorular, ansızın hayati bir önem kazanmıştı, Post—Marksizm'in, gösterge bilimin ve yapısal antropolojinin, ancak bir punk grubunu lanse etmeye hizmet ettiği takdirde kabul göreceği bir noktaya gelindi. Underground eleştirinin küçük krallığında, muhteva, sonuç, (daha da kötüsü) mesaj gibi dekadan kavramlar yasaklandı, Estetik deneyimin saflığım bozan çarpıklıklar olarak görülüyordu bunlar. Tek bir hafta sonunda, sizin İtibarınızı yerle yeksan edebilirlerdi.
Sayfa 176Kitabı okudu
Zaman her şeyi değiştirir derler. Aslında her şeyi değiştirmek zorunda olan sensin. Andy Warhol
Sayfa 93 - Kuraldışı Yayıncılık - 7. BaskıKitabı okudu
Reklam
Andy Warhol
Hemen her gün aynaya bakıyorum ve hala bir şey görü­ yorum - yeni bir sivilce . . Johnson and Johnson pamu­ ğundan biraz alıp Johnson and Johnson kolonyasına ba­tırıyorum ve pamuğu sivilceye sürüyorum. Ve alkol kururken hiçbir şey düşünmüyorum. Nasıl da daima tarz sahibi. Daima kıvamında. . . Alkol kuruduğunda ten rengi akne-sivilce ilacını sürmeye hazırım. Şimdi artık sivilcenin üstü örtüldü. Ama ben örtüldüm mü? Daha başka işaretler için tekrar aynaya bakmalıyım. Gözden kaçan bir şey yok. Her şey yerli yerinde. Duygusuz. ba­kış... Bıkkın mahmurluk, kasvetli solgunluk. Solmuş dudaklar. Dağınık gümüşi beyaz saçlar, yumuşak ve metalik. Gözden kaçan bir şey yok. Ben yapıştırma al­bümümün olduğumu söylediği her şeyim.
Danto'ya göre, Andy Warhol'un Brillo Kutusu hey­kellerinin 1964 yılının Nisan ayında Doğu 74. Caddede bu­lunan Stable Gallery'de sergilenmesi, sanat tarihinde bir dönüm noktasını işaret ediyordu. Danto'nun da gördüğü üzere sergi, "filozofların sanata dair yazdığı her şeyi nere­ deyse değersiz kıldı." Zira Warhol'un heykelleriyle ilgili can alıcı nokta, onların süpermarketlerdeki sıradan Brillo kutularından kesinlikle ayırt edilememesiydi. Bu kutular, bir sanat eserinin duyular tarafından ayırt edilebilen özel bir niteliğe sahip olması gerekmediğini ortaya koydu. Sanat eserinin sanat eseri olarak statüsü, nasıl göründüğüne veya herhangi bir fiziksel özelliğine bağlı değildir. Bir şeyin sanat eseri olup olmadığını sadece o şeye bakarak söyleyebilece­ğine inanan Greenberg gibi uzmanlar yanılıyordu. Nitekim Danto her şeyin bir sanat eseri olabileceği sonucuna var­ mıştı. Örneğin daktilosu bir jambonlu sandviç olamasa da, pekala bir sanat eseri olabilirdi. Onu sanat eseri yapan şey, fiziksel yapısıyla ilgili değildi, nasıl ele alındığı, nasıl tasavvur edildiğiyle ilgiliydi.
Sayfa 35 - Pdf - 1. Bölüm: Sanat Eseri Nedir?Kitabı okudu
Pop art?
20. yüzyıl sanat akımlarından biri olan pop sanat ilk olarak 1950'lerin başında İngiltere'de ortaya çıktığı halde, 1960'lar yaklaşırken Amerika'da yayıldı. Reklamları ve tüketim kültürünü yüceltip, reklam panoları, süper-marketlerde satılan ürünler, bant karikatürler, logolar ve sıradan nesneleri en gözde imgeleri olarak kullandılar. Malzemeleri bağlamlarının dışında ve farklı diğer malzemelerle birleştirerek kullandılar. Kült bir figür olarak tanınan Andy Warhol'un dışında Richard Hamilton, Roy Lichtenstein, Jasper Johns ve Robert Rauschenberg önde gelen pop sanatçılar arasındadır."
Sayfa 215Kitabı okudu
''İleride herkes on beş dakika için meşhur olacak.''(Andy Warhol).
Reklam
“Aslında insanın sustuğu zaman daha güçlü olduğunu öğrendim.” ~Andy Warhol
Andy Warhol'un "Bir gün herkes 15 dakikalığına meşhur olacak" sözleri günümüzde suyu çıkacak derecede gerçeklesmesine rağmen, çağımızda "meşhur olma hastalığı" en kuvvetli Asya gribinden hızlı yayılıyor. Hastalıktan öte, parasını haberden çok sansasyondan kazanan medyanın öncülüğünde "meşhur etme sanayisi"nin olası kurbanlarıyız çoğumuz. Ürünlerimizin pazarladığı günler geride kaldı; bireylerin metalastirilarak pazarladığı, hatta bireyin "gündemde kalmak" kuralı gereği, ürününün önüne geçtiği bir dönemde yaşıyoruz. Sanatçı, siyasetçi fark etmiyor. Gözlerini meşhur olma hırsı bürümüş gönüllü adaylar da günümüzde mantar gibi türüyor. Ama unutmayalım bu hırsı teşvik eden biziz. Biz onları gözümüzde büyüttükçe onlar da aşağılık komplekslerinden kurtulabilmek için asansörlü ayakkabılarında yükselmeye çabalıyorlar.
Sayfa 212
Korkarım ki bir şeye uzun süre bakarsanız, tüm anlamını kaybeder.
Herkesle rahat iletişim kurabilirken, dünyasına dahil etmesi o kadar da kolay olmaz çoğu zaman.
İnsan yalnızlaştığında içedönük hissiyatının karşılığında herhangi bir algıyı sentezleme şeklinde başka başka düşünme modelleri geliştirmesine sebep olur. Diğerleri gibi bakmaz, diğerleri gibi algılamaz.
376 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.