Yunan filozofu Aristoteles iknanın, üç unsurun temsil edilmesiyle oluştuğuna inanırdı: ethos, logos ve pathos. Ethos güvenilirliktir. Bizler; başarılarına, sıfatlarına, deneyimlerine vb. saygı duyduğumuz insanlarla hemfikir olmaya eğilim gösteririz. Logos, mantık, veriler ve istatistik aracılığıyla ikna aracıdır. Pathos ise duygulara hitap etme eylemidir.
Aristoteles;
Yanlış yoldan gitmenin birden çok yolu vardır. Ama doğruyu yapmanın tek bir yolu bulunur. Yanlış yapmak bu yüzden kolay, doğruyu bulmak ise bu yüzden zordur.
Sayfa 41
Reklam
Aristoteles'in Poetika'sında en önemli kavramlardan biri de "katharsis" kavramıdır.
"Tanrıların işi en kutlu iştir ve temaşaya en layık olandır: İnsan işlerinden, mutluluğa en yakın olanı buna yaklaşandır." (Aristoteles, Nikomakheus'a Etik, 7178 b, 21); "mümkün olduğu kadar Tanrı'ya benzer olmak" (Platon Theaetetus, 1770 e); "haec hominis est perfectio, similtudo dei" (Aziz Thomas Aquinas).
"Fena insanlar korkudan itaat ederler, iyi insanlar sevgiden." – Aristoteles
"Aristoteles'in insan'ı "toplumsal bir hayvan" olarak tanımlaması yeterince kuşatıcı bir tanımlama değildir. Bu tanım bize genel bir kavram verir ama özgül ayrımı göstermez. Böylesine bir toplumsallık insana özgü bir nitelik olmadığı gibi tek başına insanın ayrıcalığı da değildir. Hayvan topluluğu denilen topluluklarda da örneğin arılar ve karıncalar arasında da kesin bir işbölümü ve şaşırtıcı ölçüde karmaşık bir toplumsal düzenle karşılaşıyoruz. Ama insanda, hayvanlarda olduğu gibi yalnızca bir etkinlik (action) toplumu değil, aynı zamanda bir düşünce ve duygu toplumu da buluyoruz. Dil, mitoloji, sanat, din ve bilim, bu daha yüksek toplum biçiminin ögeleri ve kurucu koşullarıdırlar. Bunlar organik doğada rastladığımız toplumsal yaşam biçimlerini yeni bir duruma yani toplumsal bilinçliliğe dönüştüren araçlardır. İnsanın toplumsal bilinçliliği özdeşleştirme ve ayrımlaştırma diye adlandırabileceğimiz ikili bir edime dayanır. İnsan bu toplumsal yaşam ortamı olmaksızın kendini bulup kendi bireyselliğinin bilincine varamaz."
Sayfa 208Kitabı okudu
Reklam
Zaten hata yapmamızın nedeni de budur. Korkulmaması gereken şeylerden korkmak ya da korkulacak şeylerden korkmamak..
bir insanın olabileceği ya da başarabileceği en iyi ve en büyük şeyin kaynağı insanın kendisidir. bu ne kadar böyle ise bir insan hazlarının kaynaklarını ne kadar kendisinde buluyorsa o kadar daha fazla mutlu olacaktır. dolayısıyla büyük bir hakikatle aristoteles "mutlu olmak kendi kendine yeter olmak demektir." der. çünkü mutluluğun diğer bütün kaynakları doğaları bakımından güvenilmez, kuşkulu, sal­lantılı, kısa ömürlü ve şansın elinde oyuncaktırlar; ve hatta en uygun koşullar altında bile kolaylıkla tükenebilirler; o kadar ki bu kaçınılmazdır, çünkü her zaman insanın erişim alanı içinde değillerdir. ve yaşlılıkta mutluluğun sözü edi­len bu kaynakları kaçınılmaz olarak kurur:—aşk bizi o za­man terk eder ve nükte, seyahat arzusu, atlardan hoşlanma, toplumsal münasebetlere eğilim, dostlar ve akrabalar da ölümle, elimizden alınır. o vakit bir insan her zamankinden daha fazla, kendisinde sahip olduğu şeye bağımlı hale gelir; çünkü ona en uzun bağlı kalacak, onu terk etmeye­cek olan budur ve hayatın herhangi bir döneminde mutluğun tek hakiki ve uzun ömürlü kaynağıdır.
Sayfa 41
Birçok modern filozof, erdemleri geliştirmenin önemi konusunda Aristoteles'in haklı olduğuna, mutluluğun ne olduğuna ilişkin görüşünün eksiksiz ve ilham verici olduğuna inanır. Yaşamdan aldığımız hazzı artırmanın yollarını aramak yerine, daha iyi bir insan olmaya ve doğru şeyleri yapmaya çalışmalıyız. Yaşamı daha iyi kılan şey budur.
Sayfa 28
""Bazı düşünürlere göre," diye yazar Aristoteles, Nikomakhosa Etik adlı eserinde, "insanların iyiliği yaradılıştan gelir, bazılarına göre alışkanlıklardan, bazılarına göreyse eğitimden kaynaklanır." Aristoteles'e göre bu faktörlerden en önemlisi alışkanlıklardır. Düşünmeden ortaya koyduğumuz davranışların en gerçek benliklerimizin kanıtı olduğunu söyler. "Tohumu beslemesi istenen toprak parçası nasıl önceden hazırlanmalıysa, doğru şeyleri sevip doğru şeylerden nefret etmesi istenen öğrencinin aklı da alışkanlıklarla donatılıp hazırlanmalıdır"."
Sayfa 295Kitabı okudu
Reklam
Poetika'da Aristoteles şöyle der, "Sophokles, kendisinin insanları olmaları gerektikleri gibi, Euripides'in ise oldukları gibi betimlediğini söylemiştir." Aristoteles'in söylediklerine "ilginç" diyen Kagan şunları söyler, "Bu demektir ki Euripides'in sanatsal yönteminde, bilgi yönlendirmesi ağır basarken; Sophokles'de insanları idealleştirilmiş bir şekilde canlandırmaya götüren, değer yönlendirmesi ağır basmaktadır. İlginç olanı da şudur ki daha sonra, tüm bir sanat tarihi boyunca, bu gibi karşıt durumlara her zaman rastlanmıştır. Örneğin Rousseau'nun "Yeni Heloise' ile Goethe'nin 'Genç Werther'in Acıları'nı karşılaştıran genç Lermontov, çok ince bir görüşle, Rousseau'nunkinden çok Goethe'nin romanında 'insanın daha çok insan' olduğunu, çünkü Rousseau'nun gerçek insanlarının değil, yazarın 'ideal'lerinin cisimleştirilmiş olduğunu belirtir."
56 syf.
·
Puan vermedi
Arthur Schopenhauer ile de bu kitabı ile tanışmış oldum. Ayrıca Eudaimonoloji kelimesi ile tanıştıran kitap. Erdemli ve anlamlı bir hayat sürerek mutluluğa ulaşma öğretisi anlamına geliyormuş. 53 sayfadan ve içerisinde 45 tane hayat kuralı bulunan kısa ama çok dolu bir kitap. O yüzden yavaş yavaş okudum. İçerisinde Seneca, Aristoteles, Homeros, Goethe gibi birçok düşünürün sözlerini de görüyoruz. İnsana bir şeyler katabilen kitaplardan. Felsefi yönü olması cümleleri, sayfaları tekrar tekrar okutuyor. Bazen bu ne anlattı şimdi dedim. Özetle de sonsuz mutluluk diye bir şey yok. Düşüncelerimiz aslında mutlu ve mutsuz olmamızı sağlayan. Kafada bitiyor her şey :) Ayrıca sağlık en önemli şey. Sağlık yoksa zaten neşe de mutluluk da imkansız hale geliyor. "Benim olsaydı nasıl olurdu? " sorusunu da hep sorarız ya aslında elimizde olanları düşünüp "Benim olmasaydı nasıl olurdu?" sorusunu sormamız gerektiğini de söylüyor. Biraz şükürcü de olmak lazımmı. Ben de hiç yok bu. O yüzden mutsuzum demek ki :) Ya da Türkiye similasyanunda maddiyatsızlık, isteklerin birazına bile ulaşamamakta olabilir. Daha sonra tekrar okuyacağımı düşünüyorum.
Mutlu Olma Sanatı
Mutlu Olma SanatıArthur Schopenhauer · Can Yayınları · 202012,8bin okunma
"... Eğer bir doğaya sahip olmanın ne demek olduğunu bilmiyorsak, insanın doğası gereği herhangi bir şey yapmasının ne demek olduğunu da anlayamayız..."
"... İnsan, tatmin edilirse, onu insan yaşamından çıkarıp tanrısal bir varoluşa taşıyan bir anlama arzusuna sahiptir. *Ancak insan da kendini tam olarak bunu yaptığında gerçekleştirir..."
"...Eğer us, insandaki tanrısal şey ise, usa uygun yaşam da insan yaşamındaki tanrısal bir şey olacaktır. İmdi, insan olduğumuzdan insanla ilgili şeyler ve ölümlü olduğumuzdan ölümlülerle ilgili şeyler hakkında düşünmemizi öğütleyenleri dinlememeliyiz; kendimizi olabildiğince ölümsüzleştirmeli, bizdeki en üstün şeye uygun yaşamak için her şeyi yapmalıyız; zira o, kütlece küçük olsa bile, güç ve değer bakımından her şeyi çok çok aşar...."
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.