Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Başvekil öl dese, kendilerini uçurumdan aşağıya atar bu kafasızlar. İktidar hırsı yüzünden memleketi ateşe verdi vicdansız.
Sayfa 43
Abdullah Çatlı henüz doğmamıştı ancak niceleri, Millet Meclisine kadar uzanmış Türklük kavramlarının tartışıldığı yılları yaşıyordu: "Biz Türk'üz, Türkçü'yüz ve daima Türkçü kalacağız. Bizim için Türkçülük bir kan meselesi olduğu kadar, vicdan ve kültür meselesidir." diyen Başbakan Şükrü Saraçoğlu, Büyük Millet Meclisi'nde yapmış olduğu konuşmada, Atatürk zamanında mahkum edilen aşırı sol görüşlü kişilerin, İsmet İnönü devrinde tekrar vazifeye alınıp mevzularda itibar görmelerini ve bu durumdan Türk halkının değerinden yararlandığını vurgulamak üzere mevzu ettiğini belirtiyordu. Bunun üzerine Orhun Mecmuası'nın sahibi Nihal Atsız, "Başvekil Saraçoğlu Şükrü'ye açık mektuplar" dizisini, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu, halka duyurmak amacıyla kaleme aldığını söylüyordu.
Reklam
Reha Oğuz'un Kemâlistliği.
"Sonra, Kemalizmin Tarih ve Dil inkılaplarında mündemiç olan .. Türk ırkının eşsiz üstünlüğü.. felsefesi kalbi mi fethetmişti. Bunu, biyolojiye, prehistuara ve daha birçok ilimiere dayanır bir Tarih felsefesi halinde işlernek en büyük ihtirasımdı." (Sahife: 411) (Kemalizmi Turancı ve Irkçı gibi gösteriyor) Bunlar, yıllarca, Atatürk
Aklı Kemal alıntı
Atatürk yine Selanik günlerinden birinde arkadaşlarına açıkça gelecekte devletin başına geçeceğini söylemiştir. İleride arkadaşlarına vereceği görevleri sıralarken arkadaşı Nuri Conker, "O birader! Beni başvekil yapmak için sen olacaksın?" Diye sorunca Atatürk hiç tereddüt etmeden, "Bir adamı başvekil yapabilecek adam (olacağım), "yanıtını vermiştir.
Sayfa 106 - İnkılap yayıneviKitabı okudu
Son!..
Eğer bir ülkede adalet yozlaşırsa, o memleketin dibi oyulmuş demektir. Adaleti çökmüş bir milleti yok olmaktan hiçbir güç kurtaramaz. Kanun karşısında eşkıya İnce Memed de birdir, Başvekil İsmet Paşa da… ... O gün bugündür, ... s.630
Sayfa 611Kitabı okudu
Reklam
Eski Başvekil Rauf Beyle eski Vekil Dr. Adnan Bey (Adıvar) ve onla­rın arkadaşları olan bazı ünlü kumandanlar ise (Kâzım Karabekir, Ali Fuat ve Refet Paşalar) Ankara’da kendilerine karşı haksız yere cephe alındığı kanısındaydılar.
Sayfa 189Kitabı okudu
Aram Turabyan söz aldı, yüz binleri bulan Ermeni, Rum, Asûrî topluluğuna hitaben şöyle dedi: "Arkadaşlar beni iyi dinleyin, size tarihi bir vesika okuyacağım. Fransa'dan bir şey istemiyoruz. Bize olan vaatlerini hatırlatıyoruz ve döktüğümüz, kanın hakkını istiyoruz. Arkadaşlar, 5 Teşrinisanî 1916 tarihinde Fransa Meclis-i
Sakarya yenilgisinden sonra bu ordu içi çekişmeler daha da arttı, 26 Ağustos 1922’de başlayan Türk taarruzuyla yenilen, mahvolan ordudan Yunanistan’a kaçabilenler, bir ihtilâl ve İntikam darbesiyle savaşın so­rumlularına çullandılar. Başvekil Gonaris, Başkumandan Hacı Anesti ve bazı Kabine arkadaşları kurşuna dizildiler. Krallık düştü. Kral ve ai­lesi gene Yunanistan’dan çıkarıldılar.
825 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.