Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Sultan Süleyma Osmanlıların Avrupa ve Akdeniz'deki genişlemesinin önündeki iki büyük engeli ortadan kaldıran hükümdar olmuştur. İlk seferini 1521'de Belgrad'a düzenleyerek Avrupa'nın kilidini açan Süleyman, ara vermeden ertesi yıl Rodos'a sefer düzenleyerek Akdeniz'in bu müstahkem kalesini fethetmiştir."
Sayfa 123 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Belgrad Kuşatması ve Tuna Boylarındaki Savaşlar
1455 yılının sonbaharında yeni papa , Türklere karşı yapılacak büyük sefer için gerekli tüm tedbirleri almıştı.
Reklam
_Türkler, hür ve bağımsızdırlar. Gururları çok yüksektir. Gururludurlar fakat asilzadelik taslamazlar. Türklerin karakterinde büyük tezatlara rastlanır. Hem sert ve dik başlı hem de yumuşak ve sabırlıdır. Yırtıcılığı İskitlerden, yumuşaklığı da Yunan'dan almışlardır. Fetihçi ve cahil olduklarından bütün uluslara tepeden bakarlar. Aralarında
Mevcut müfredat veya literatürümüz, dünya tarihinde bizim tespit edebildiğimiz kadarıyla 17 defa gerçekleşen gemileri karadan yürütme vakasının hepsini gerek genel kültür, gerekse müfredat anlamında bize verememektedir. Şimdi bu 17 karadan yürütme operasyonunun kimlere ait olduğuna ve kaçar defaya mahsus olduğuna odaklanalım. Tespitlerimize göre
1456 yılındaki Belgrad kuşatması sırasında,
Fatih'in kuşatma sırasında öldüğü haberi hızla yayıldı. Haber Kahire'ye ulaştığında, tüm şehirde yas ilan edildi. Ancak haberin gerçek olmadığı öğrenildiğinde şehir sokakları bayram yerine döndü ve günlerce eğlenceler tertip edildi.
Osman Gazi'nin İzinde: İznik Kuşatması, Bölge ve Yollar
Osmanlılar Fatih zamanında güçlü topçu gücüne erişmeden önce, Rumili'de birçok şehri uzun zaman "havâle" kuleleriyle abluka ederek almışlardı. Bizzat Fatih 1456'da Belgrad'ı alamadığı tepeye bir "havâle" kulesi yaptı. Bugün tepenin adı "Avala"dır. Teslim koşullarını içeren "ahdnâme"de can, mal ve din serbestliği İslâmî yeminle garanti edilirdi.
Sayfa 61 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
Ahmed Mahmud / Mahmud /Anton Achmet (18 Ağustos 1684) Anton Achmet'in (Anton Ahmed) Alman topraklarında, daha doğrusu Münih'te yaşayan ilk Türk olma ihtimali oldukça yüksektir. Focus dergisi şef redaktörlerinden Markus Krischer, Anton Achmet ile ilgili Babadağlı Adam (Der Mann aus Babadağ) adlı biyografiyi yazmak için tam 6 yıl boyunca
Tespitlerimize göre tarihteki 16 gemi yürütme hadisesinin 6'sı Türkler, 2'si Bizanslılar, 1'i Mısırlılar, 1'i Vikingler, 1'i Persler, 1'i Arganoutlar, 1'i Spartalılar, 1'i Avarlar ve Slavlar, 1'i Giritliler, 1'i Ruslar (Vikinglerle birlikte) ve 1'i de Venedikliler tarafından
Sayfa 88 - Kronik Kitap, 4. Baskı: Mart 2021, İstanbul
Osmanlı ordusu 1456 Belgrad Kuşatması'nda, Macar kuv­vetleri önünde esaslı bir yenilgiye uğradı. Bu savaşta bizzat padişah bozgunu önlemek için ileri atıldığında alnından yaralanmıştı.
Sayfa 147Kitabı okudu
“Senin şu hemşerilerin de ölüme amma tutkulu yahu," diyordu Sarah. O mevta hatıraları hakkında. Hatta ölülerin kellelerine de meraklı -birkaç yıl önce Viyana'nın tüm gazeteleri bir kafatasının defin işleminden bahsediyordu, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın kafatasıydı bu, evet, daha aşağısı kurtarmaz. 1683'te İkinci Viyana Kuşatması'na kumanda eden ve savaşı kaybeden büyük vezir, geri çekildiği Belgrad'da padişahın emriyle boğdurulmuştu - Kara Mustafa'nın ipek urganla boğulduktan sonra kafasının post mortem kesildiğini, daha sonra yüz derisinin, ölümünün kanıtı olarak İstanbul'a gönderilmek üzere yüzüldüğünü ve kafatasının da (tahminen diğer kemikleriyle birlikte) Belgrad'a gömüldüğünü, karşımda duyduklarına inanamayan Sarah'ya anlatışım gözümde canlanıyor.
Sayfa 279 - Can Yayınları, 2.BaskıKitabı okudu
Reklam
Kızılelma Yedi Başlı Ejder
Evliya Çelebi Aziz İstefan tacının o devirde Pojon'da tutulduğunu ve 1663'te Osmanlıların yakınlardaki Uyvar'ı almasıyla tacın Pojon'dan bir başka kraliyet şehri olan Prag'a (imparatora ait Çeh tacının tutulduğu merkez) kaçırıldığını biliyordu. "İnşallah küffar korktuğuna uğrar da Beç (Viyana) kalası, Prag ve Lonçat kalaların feth edüp Rimpapa Kızılelmasını (Roma) da alırız" diye temennide bulunur. Böylece Frengistan'daki tüm taçlar Müslümanların elinde toplanacağından evrensel imparatorluk Türklerde kalmış olacaktı. Zaten Kızılelmalardan dördü (Budin, Estergon, İstolni Belgrad, Eğri) Osmanlılardaydı ve kalan ikisi (Viyana, Roma) kehanetlere göre yakında Osmanlıların eline geçecekti.
1 Nisan 1683'te başlayıp 56 menzil katederek 14 Temmuz günü tam 105 günde Viyana'ya varıldı. Belgrad ve Ösek'te geriden gelen birliklerin yetişmesi, asker ve hayvanların dinlenmesi, köprü onarımı gibi nedenlerle günler boyunca beklendi. Menzillerin pek çoğu ise sadece barınma ve geceleme içindi. Geri kalan konaklarda çeşitli nedenlerle 1 ila 3 gün geçirildi. Ordu sefere çıkmadan neredeyse 1 sene önce yetkililer sefer güzergahı boyunca konaklanacak yerleri saptamaya başladılar.
23 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.