Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Endüstri-Sonrası Toplumların Özellikleri
- Ekonomik Yapıdaki Dönüşüm: Endüstriyel mal üretiminden, hizmetlere yöneliş olmuştur. Endüstri-sonrası toplumlarda esas önemli nokta eğitim, sağlık, sosyal hizmetler gibi insani hizmetler ile bilgisayar, sistem analizi ile bilimsel araştırma ve geliştirme gibi mesleki hizmetler alanında yoğunlaşmaktadır. - Yükselen Yeni Sınıflar: Hizmet sektörünün gelişmesiyle eğitim, idare ve büro işlerinin artışıyla da beyaz yakalı işçilerin yapacakları işlerin sayısında çok büyük artışlar ortaya çıkmıştır. ... Ancak çok daha anlamlı bir başka değişme ise, bilim adamları, teknisyenler, mühendisler, öğretmenler, tıp personeli gibi "teknik ve profesyonel sınıfın" sayısındaki artıştır. - Bilginin Artan Rolü: Bell, gelmekte olan toplumun yeni paradigmasının teorik bilgi olduğunu vurgular. Bilgi, toplumun temel eksenidir ve stratejik kaynak haline gelmiştir. - Enformasyon Teknolojileri: Endüstri toplumunun doğuşunda nasıl buhar makinesi, elektrik, içten yanmalı motorlar gibi enerji teknolojisi büyük rol oyanmışsa, enformasyon teknolojisi de enformasyon toplumunun doğuşunda aynı role sahiptir.
Sayfa 145 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
Erkeğin gücü ile kadının uysallığı, aile kurumu, kadın ve erkek mesleklerinin farklılığı, bedensel güç çağının baskıcı zorunluluklarından başka bir şey değildir.
Reklam
Ona kalırsa zenginlerin acilen hiçbir şey kendi düşünmeme makinesi geliştirmeleri talimatı vermeliydi bilim insanlarına.
Sayfa 10 - Mete AlmalıKitabı okudu
İnsan iletişimi sadece, sanki bir kablo ile birbirine bağlanmış iki faks makinesi gibi bir bilgi iletimi demek değildir; sosyal, entrikacı, sağduyulu ve sosyal hayvanlar tarafından art arda sergilenen bir dizi davranıştır. İnsanların kulaklarına sözcükleri aktarırken onları etkileriz ve saygılı olsun ya da olmasın, kendi niyetimizi açığa çıkarır, sanki onlara dokunuyormuşçasına etkileriz.
İnsan organizmasının günümüz toplumlarının çığırından çıkmış hızına dayanıklı olup olmadığı bilim adamları tarafından araştırılmış ve çoğu, insanın yenilikleri benimseme yeteneğinin sınırlı olduğu sonucuna varmıştır. Hızlı değişikliklere uyum gösterebilse de, bu değişiklikleri gerçekten özümseyebilmesi için, insanın yeni olaylarla geçmiş arasında
Uzay-zamanın hem bükülebileceğine hem de zaman yolculuğuna izin verebilecek şekilde eğik olabileceğine ilişkin deneysel kanıtlara sahibiz. Bu yüzden bilimde ve teknolojide ilerledikçe nihayetinde bir zaman makinesi inşaa etmemiz umut edilebilir...
Reklam
Bizler acı ve gerekliliğin bileği çarkında bilenip duruyoruz..
Çevresiyle tam bir uyum sağlamış bir hayvan, kusursuz bir düzenektir. Alışkanlık ve içgüdü işe yaramaz hale gelmedikçe, doğa zekaya hiçbir zaman başvurmaz. Değişimin ve değişim gereksiniminin olmadığı yerde zeka da olmaz.
Bu dünyayla yüzleş. Yollarını öğren, dikkatle izle, anlamına dair acele tahminlerden kaçın... eninde sonunda her şeyi çözen ipuçlarını bulacaksın.
THOMAS EDISON
Parasız kalan Edison new york'a giderek oraya yerleşti. Altın borsasında kullanılan telgraf bozulunca yetkililer Edison'dan tamir etmesini istediler. Edison'un, aygıtı iyi bir şekilde onarması üzerine de western Union tergraph compani kendisine bir öneride bulundu. Geliştirilmekte olan telgraflı kayıt aygıtları üzerinde yetkinleştirme çalışması yapacaktı. Edinson bunun üzerine bir arkadaşı ile birlikte Edison Universa Stock Printer mühendislik şirketini kurdu. Satışını yaptığı Patnetlerle kısa sürede çok para kazandı. Bu parayla New Jersey'de telgraf ve teleks makinesi üretimi yapmaya başladı. Bir süre sonra bu iş yerini kapatarak New Jersey'deki Menlo Park'ta bir araştırma laboratuvarı kurdu. Kendini yeni buluşlar yapmaya verdi
Sayfa 150Kitabı okudu
Reklam
THOMAS EDISON
21 Yaşında geldiğinde kendine bir atölye kurdu ve elektrikli bir oy kayıt makinesi geliştirdi. Edison bu aygıtın patentini aldı. Fakat makineyi satın alan olmadı.
Sayfa 150Kitabı okudu
Aslında çağdaş icatların en ünlüleri ve görünüşte en belirleyicileri için bile ileri sürülen “Falan şeyi falanca icat etti,” gibi çıplak bir iddianın gerisinde o icadın göz ardı edilen ilk habercileri yatmaktadır. Örneğin, bize hep “James Watt buharlı makineyi 1769'da icat etti, ” denir; güya bir çaydanlığın emziğinden çıkan buharı seyrederek ondan esinlenmiş. Bu harika öykü iyi hoş ama Watt'ın kafasında aslında kendi buharlı makine düşüncesi Thomas Newcomen'ın bir buharlı makine modelini tamir ederken doğdu, Newcomen o makineyi 57 yıl önce icat etmişti ve Watt'ın tamir ettiği zamana gelinceye kadar İngiltere'de söz konusu makineden yüzden fazla üretilmişti. Beri yandan Newcomen'ın buharlı makinesi de İngiliz Thomas Savery'nin 1698 patentli makinesine dayanıyordu, Savery'ninki 1680 dolaylarında Fransız Denis Papin'in tasarımladığı (ama yapmadığı) buharlı makineye dayanıyordu, Papin’inki ise Hollandalı bilim adamı Christiaan Huygens ve başkalarının düşüncelerinden esinlenmişti.
mi acaba?
Uzayzamanın hem bükülebileceğine hem de zaman yolculuğuna izin verebilecek şekilde eğik olabileceğine ilişkin deneysel kanıtlara sahibiz. Bu yüzden bilimde ve teknolojide ilerledikçe nihayetinde bir zaman makinesi inşaa etmemiz umut edilebilir.
Sayfa 207 - Alfa BilimKitabı okudu
Elektronik sanayiinden tutun da, kargo transferi için tırların güzergahını belirleyen nakliye şirketlerine ve hatta slot makinesi ya da kumar otomatı imalatçılarına kadar herkes-ister delik açmak kadar basit bir işlem olsun, ister plan program ya da bilgisayar imalatı olsun- her işte, şu veya bu şekilde, matematiğe muhtaçtır!
Değişimin ve değişim gereksiniminin olmadığı yerde zekâ da olmaz.
Sayfa 85 - İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler Dizisi/11. Basım/2021Kitabı okudu
1.059 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.