Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
ÇALIŞMAK ÖZGÜRLEŞTİRİR!!!
Çalışmadığımız dönemde 'izinli' sayılıyorsak, günün en güzel saatlerini çalışarak geçirdikten sonra eve gitmemize izin veriliyorsa, dört ayak üstünde emekleyerek çalışamayacak hale geldikten sonra emekli edilerek çalışmama hakkı elde ediyorsak çalışmak kimi özgürleştiriyor?
Sayfa 111 - PhoenixKitabı okudu
Çalışmadığımız dönemde "izinli” sayılıyorsak, günün en güzel saatlerini çalışarak geçirdikten sonra eve gitmemize izin veriliyorsa, dört ayak üstünde emekleyerek çalışamayacak hale geldikten sonra emekli edilerek çalışmama hakkı elde ediyorsak çalışmak kimi özgürleştiriyor?
Sayfa 111Kitabı okudu
Reklam
"Ben görevimi yapıyorum, üslerime itaat ediyorum ve yüksek politikaya karışmıyorum..." Ve binlerce erkek, kadın ve çocuğu gaz odalarına sürüklerken de, yine yalnızca üstlerinin buyruğunu yerine getiriyorsun, değil mi, küçük adam? Ve bunun böyle olduğunu bilmeyecek kadar da safdilsin. Bu da doğru değil mi? Ve hiç söz hakkı olmayan ve
Çalışmadığımız dönemde "izinli" sayılıyorsak, günün en güzel saatlerini çalışarak geçirdikten sonra eve gitmemize izin veriliyorsa, dört ayak üstünde emekleyerek çalışamayacak hale geldikten sonra emekli edilerek çalışmama hakkı elde ediyorsak çalışmak kimi özgürleştiriyor?
Sayfa 111Kitabı okudu
52 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 saatte okudu
"İnsanlığın ilk çağları üretimlerinin niteliği dolayısıyla nasıl taş devri, tunç çağı olarak adlandırıldıysa çağımıza da sahtecilik devri adı verilecektir." Tembellik hakkımı kullanmak istiyorum! Bize öğretilen hep çok çalışmaktı. Bu kitap ile artık çalışmak istemediğimi anladım. Belki de emekli bile olabilirim. Sevgili kitap seninle
Tembellik Hakkı
Tembellik HakkıPaul Lafargue · Say Yayınları · 201610,1bin okunma
Bu günden geçmişe elveda
İlkim iyikim.... İyi ki varsın her şeye rağmen iyi ki girdin hayatıma son kez içimde kalan her şeyi anlatacağım artık senden geriye içimde bir şey kalmasın diye... Sen anlasanda anlamasanda ben anlatacağım. Bir ömür yanında olmadığım için üzgünüm zaten istemezsin ama yinede seni bu hale getirdiğim için üzgünüm ama ben de bittim bunu bil isterim,
Reklam
Çocuklar ders çalışmayınca bilgisayar yasaklanır. Bu durumda çocuk ne düşünür? "Yasaklansın. Oyun oynamadığıma göre dersleri çalışmama hakkım var demek ki." Böylece ders çalışmamak çocuğun nezdinde meşrulaşır. Cezayı veren aile, zaten ders çalışmak istemeyen çocuğuna bir nevi ödül vermiş olur. Görüldüğü üzere ceza, aynı zamanda ödül olabilir. Yukarıdaki örneklerde istenmeyen davranış meşrulaşmış ve kişilere o davranışı yapma hakkı vermiştir. Yani her ödül içinde cezayı, her ceza da içinde ödülü barındırır.
Sayfa 68
Şirazlı Şeyh Sadi, Bostan isimli kitabında tevekkülle ilgili güzel bir hikaye anlatır: “Adamın biri eli ayağı olmayan kötürüm bir tilki görünce, karnını nasıl doyurduğunu merak etmiş. O esnada çakal avlamış bir aslan oradan geçiyormuş. Aslan avını yedikten sonra artığını da tilki yiyerek karnını doyurmuş. Adam başka bir gün, bir vesileyle tilkinin yine karnını doyurduğunu görünce, “mademki tilkinin rızkı ayağına kadar geldi, zahmete girip karınca gibi çalışmama ne lüzum var. Gidip bir köşede oturup rızkımı beklerim. Allah kısmet etmezse aslan gibi bir hayvan bile nasibini bulamaz” demiş. Beklemeye başlamış ama semtine kimse uğramamış. Yiyecek içecek de gelmediği için bir deri bir kemik kalmış. Bu sırada, kaldığı mescidin mihrabından şöyle bir ses gelmiş: "Ey fena düşünen adam! Kendini sakat, kötürüm tilki yerine koyma. Kalk git aslan gibi yırtıcı ol. Öyle çalış ki aslan gibi senden de artık kalsın. Aciz tilki gibi artık yeme. Aslan gibi ensesi kalınken çaresiz kalmış tilkiye dönen adamdan köpek daha iyidir. Çalış rızkını kazan. Hem kendin ye hem de başkalarına yedir. Başkalarının artığına göz koyma. Kolunun kuvvetiyle, yani, gayret göstererek nasibini elde et ve başkalarını da rahat ettir. Alçaklar gibi onun bunun eline bakma." (Bostan, 265-266)
64 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Kitap hakkındaki görüşlerime geçmeden önce biraz yazardan söz etmek istiyorum. Zira 70 yaşından sonra yaşamanın hiçbir anlamı yoktur deyip tam 70 yaşında karısıyla birlikte intihar eden bir adamdan bahsediyoruz. Fransız sosyalizm tarihinde Marksizmi ülkeye ilk getiren düşünür olan Paul Lafargue, 1842'de Küba'nın Santiago kentinde
Tembellik Hakkı
Tembellik HakkıPaul Lafargue · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202010,1bin okunma
Tevekkül
Şirazlı Şeyh Sadi, Bostan isimli kitabında tevekkülle ilgili güzel bir hikaye anlatır: "Adamın biri eli ayağı olmayan kötürüm bir tilki görünce, karnını nasıl doyurduğunu merak etmiş. O esnada çakal avlamış bir aslan oradan geçiyormuş Aslan avını yedikten sonra artığını da tilki yiyerek karnın doyurmuş. Adam başka bir gün, bir vesileyle tilkinin yine karnını doyurduğunu görünce, "mademki tilkinin rızk ayağına kadar geldi, zahmete girip karınca gibi çalışmama ne lüzum var. Gidip bir köşede oturup rıızkımı beklerim. Allah kısmet etmezse aslan gibi bir hayvan bile nasibini bulamaz demiş. Beklemeye başlamış ama semtine kimse uğramamış. Yiyecek içecek de gelmediği için bir deri bir kemik kalmış. Bu sırada, kaldığı mescidin mihrabından şöyle bir ses gelmiş: "Ey fena düşünen adam! Kendini sakat, kötürüm tilki yerine koyma, Kalk git aslan gibi yırtıcı ol. Öyle çalış ki aslan gibi senden de artık kalsın. Aciz tilki gibi artık yeme. Aslan gibi ensesi kalınken çaresiz kalmış tilkiye dönen adamdan köpek daha iyidir. Çalış rızkını kazan. Hem kendin ye hem de başkalarına yedir. Başkalarının artığına göz koyma. Kolunun kuvvetiyle, yani, gayret göstererek nasibini elde et ve başkalarını da rahat ettir. Alçaklar gibi onun bunun eline bakma." (Bostan, 265-266)
Reklam
44 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Kitap yazarın 1880 yılında gazete yayınladığı makalelerden oluşuyor. Lafargue’ın kitapta temel olarak eleştirdiği ve ortaya koymak istediği şey, çalışma hakkı denen kavramın artık bir hak değil, düzen için bir zorunluluk olduğu ve bunun insanları sömürü düzenine alet ettiği ve bu sebeple insanların insanlıktan oldukça uzaklaştığı ve parçalı hayatlar yaşadığı gerçeği. Lafargue’ın tembellik dediği şey aslında "çalışmama özgürlüğü". Lafargue’a göre insan içgüdüsel olarak hayatını zahmete girmeden sürdürebilmeyi ister. Ve insanın insan kalmasına yarayacak bazı şeyleri yapması için boş zamana ve bir ifadeyle tembelliğe(bir şey yapmadan durmaya) da ihtiyacı vardır. Ancak kapitalizm ve bu sömürü düzeni, insanın sürekli çalışmasını ve artı-değer üretmesini, iyi olan şeyin bu olduğunu öğütler. Bunu da Çalışma Hakkı ve Ödevi olarak söyler. Kitabın alt başlığı da zaten Çalışma Hakkı’nın Çürütülmesi’dir.
Tembellik Hakkı
Tembellik HakkıPaul Lafargue · Karbon Kitaplar · 201810,1bin okunma
31 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.