Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bütün giz, sözcüklerde, seslerdeydi. Doğan çocuğun ana karnının sıcağından soğuk dünyaya çıkar çıkmaz korkuyla ağlaması gibi, ilk sesle, kimsenin bastırmaya kalkmadığı ilk özgür haykırış... Böyle birşeyler geçti aklından.
kazım taşkent
Ayrıca Kâzım Ağabey bize belirli aralıklarla Yapı ve Kredi'nin, Doğan Kardeş'in, Hayat'ın vs. yayın­ larını yollardı.
Reklam
Taptığım Putlarım Bunlardır
Aşağıda bir liste vereceğim. Bu kişiler benim için idoldür, puttur, birlikte ortak koşarım. 2700 küsür okumadan sonra hala bir kitabını gördüğümde heyecanlandığım ve okumak istediğim yazarları listeye koydum. Okumadıklarımı koymadım, bir sıralamaya göre yazmadım. Aynı zamanda tavsiyelerimdir, buyurun: KURGU:
352 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Merhabalar Dünyaca büyük yankı uyandıran, kült eser niteliği taşıyan bir kitap olan #1984 ‘ten bahsedeceğiz. Bana göre distopya türünün en iyi kitabı. Peki nedir bu distopya? Ütopya karşıtı anti-ütopya. Ütopya; güzel bir yer, olmayan yer anlamına gelirken distopya’da ise totaliter bir yapı bulunur. Buna karşı isyanlar dile getirilir. Yasaklı
1984
1984George Orwell · Can Yayınları · 2019165,6bin okunma
Sonra cebinden kırmızı maroken kaplı bir küçük defter çıkararak çok ciddî bir sesle: — “Bak buraya, birâder! Ben bu muharebede iki şey keşfettim ki bunlardan biri askerlik târihinde şimdiye kadar formüle edilmemiştir. O da şudur: Daha eyi hamle etmek için iğreti çekilmeler yaptırdığım bir sırada sırt vere vere tâ Ankara kıyılarına gerilediğimizi
192 syf.
·
Puan vermedi
Engin Geçtanın düşünceleriyle başbaşa kalmak çok keyifliydi. Fakat önceden tasarlanmış, daha kaliteli ve planlı sorular sorulsaydı ( mesela Ilber Ortaylı, Celal Şengör, Doğan Cücelogluya yapıldığı gibi ) daha da farklı bir değer ortaya çıkardı
Seyyar
SeyyarEngin Geçtan · Metis Yayınları · 2020152 okunma
Reklam
448 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Savaş ve Barış Mustafa Kemal Anlatıyor
Savaş Ve Barış - Mustafa Kemal Anlatıyor
Savaş Ve Barış - Mustafa Kemal Anlatıyor
ta alttaki başlıklar halinde
Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk
'ün 1.Dünya Savaşı ve kurtuluş savaşı sürecini dile getiriyor. 448 Sayfadan oluşan kitap, şu bölümlerden oluşmakta. Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşı'na Girişi ve Mustafa Kemal Çanakkale Savunmasında "Kaderin Seçtiği Kişi" Mustafa Kemal Yorgun Savaşçı 1. Dünya
Savaş Ve Barış - Mustafa Kemal Anlatıyor
Savaş Ve Barış - Mustafa Kemal Anlatıyorİlker Başbuğ · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202236 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
Okurun hayatın işlevini sorguladığı, kimi zaman Tanrı rolüyle can aldığı, kimi zamanda yazar kimliğiyle bir karaktere can verdiği, dünya yorgunu insanların yaşantılarına konuk olduğumuz on iki öykü var Maskeli Timsahlar Kongresi'nde. Her öyküsü ile çarpıcı, kullandığı üslup ve teknikle okurunu öykülerin içerisine çeken Barlas Özarıkça, edebi bir haz yaşatıyor. Gerçek ile hayalin birbirine karıştığı, her karakterin kendi hayatındaki davanın peşinden gittiği, tarihin başına ve devamındaki akışına şahitlik eden öyküler. Aralarından en çok İtirafın Savcısı, Maskeli Timsahlar Kongresi, Peri Otel Cinayetleri, Tepe, Seyfi-Tek Elle Alkış, Işığın Beyi ve Ham ile Hamsi öykülerini sevdim. Barlas Özarıkça, öykü metni kadar şahsi hayatı ve edebi cemiyetten tanıdığı kişilerle de dikkat çekiyor. İsmen veyahut okuduğumuz eserleriyle aşina olduğumuz isimler. Hasan İzettin Dinamo, Tahir Alangu, Macit Gökberk, Nermi Uygur, Konur Ertop, Asım Bezirci, Doğan Hızlan, Nezih Araz, Selahattin Hilav, Şükran Kurdakul, Memet Fuat, İlhan Selçuk, Çetin Altan, Haldun Taner, Mustafa Ekmekçi, Mehmet Kemal, Tarık Dursun, Demir Özlü, Adnan Özyalçıner, Cemal Süreya, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Attila İlhan, Necati Güngör, Erol Toy, Selim İleri, Metin Cengiz, Eray Canberk, Tomris Uyar, Adalet Ağaoğlu, Oğuz Atay, Yusuf Atılgan, Salâh Birsel, Hilmi Yavuz, Faruk Şuyun, Enver Ercan, Metin Celâl... Özellikle yazarın Oğuz Atay'ın kuşağından oluşu ve Oğuz Atay ile Yusuf Atılgan'ın yakın arkadaşı oluşu dikkatimi çekti. Gerek güçlü öyküleri gerekse edebi yaşantısı ve tanıkları ile referansı güçlü bir öykü metni Maskeli Timsahlar Kongresi, tavsiyemdir.
Maskeli Timsahlar Kongresi
Maskeli Timsahlar KongresiBarlas Özarıkça · Metinlerarası Kitap · 20248 okunma
Enver Paşa; Şerefli Bir Barış İçin Mücadeleye Devam
Enver Paşa, her şeye rağmen, nihai yenilgiyi (1. Dünya Savaşı yenilgisini) kabul etmek kararında değildir; yeni güçler oluşturup, yeni durumlar yaratarak İtilaf Devletleri üzerinde baskı kurmak ve en azından "şerefli bir barış"ın imkanlarını hazırlamak niyetindedir. Celal Bayar'ın anlattığına göre, "Kafkasya'da iki tümenimiz vardı. Son zamanlarda Azerbaycan ve Kuzey Kafkasya Müslümanlarına silah dağıtılmıştı. Enver Paşa Kafkasyalı gönüllülerle tümenlerimizi kuvvetlendirdikten sonra Ermenistan'ı ezmeyi, İtilaf Devletlerinin kolaylıkla yetişemeyeceği bir yerde, mesela Kars'ta geçici bir hükümet kurmayı tasarlamıştı." Paşa, burada siyasi gelişmeleri bekleyecekti. Paşanın bu niyeti, Sadrazam'a yazdığı mektuptan açıkça anlaşılmıştı. Bu mektupta şöyle diyordu: "Faydalı bir surette iş görebileceğimi ümit ettiğim Kafkasya'ya hareket ediyorum. Bu suretle, bütün hayat ve varlığımı iyiliğine vakfeylediğim memleketimde kalarak dinime, milletime, padişahıma hizmet edememekten doğan üzüntüm pek büyüktür. Fakat Kafkasya'da bir İslam istiklalinin gerçekleşmesine yardım edebilmek ümidi, üzüntümü biraz azaltıyor."
Sayfa 415Kitabı okudu
Reklam
" Türk milleti zekidir, Türk milleti çalışkandır." da der Atatürk. Rahmetli Doğan Kuban Hoca derdi ki " Adam böyle olmadığını biliyor, olmasını istiyor."
128 syf.
·
Puan vermedi
·
30 saatte okudu
Türkiye İş Bankası Kültür yayınları Fazıl Doğan'ın anıları yayınlanırken yine günümüzde sık kullanılmayan bazı kelimelerin yanına köşeli parantez içinde karşılıklarını yazarak yayınlamış. Bu okuyucunun kitaptan kopmamasını sağlıyor. Okuyucunun, okumasını ağırlaştırmıyor. Kitabın sonunda Fazıl Doğan'ın özgün elyazmasıda paylaşılmış.
Milli Mücadele Hatıralarım
Milli Mücadele HatıralarımFazıl Doğan · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020128 okunma
Hiç yaşamamışlar
Peki, siz hangi insanları hiç yaşamamış sayarsınız? Hayata hiçbir şey katamamış ve çevresini anlayamamış insanlari yaşamamış addederim ben. Çevreyi anladıktan sonra kendini anlamaya başlıyorsun. Dişarıdan geliyor bu anlarm ve çok mühim. Mesela Doğu kültürleri hep içine dönüktür ne kendini anlamıştır ne de çevreyi. Batı kültürlerinde ise Yunan medeniyeti gözlemle başlamıştır. Giderek kendini anlamaya dönmüştür. Doğan Hoca'nın lafinı aklınızdan çıkarmayın, "Heykel ve resim yapmayan kültür, bilim yapamaz!" Bu, hayatımda aldığım en önemli yorumlardan biridir.
Sayfa 186Kitabı okudu
"Türk milleti zekidir, Türk milleti çalışkandır" da der Atatürk. Rahmetli Doğan Kuban Hoca derdi ki "Adam böyle olmadığını biliyor, olmasını istiyor."
Sayfa 170Kitabı okudu
482 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.