Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Milliyetçilik Zenci Lumumba’ya Viyet-Kong’a destan yazıp da Özbekler‘i , Tatarlar’ı, Kazaklar’ı, Kırgızlar’ı, Azeriler’i, Başkurtlar’ı, Türkmenler’i, Tarançılar’ı, Uygurlar’ı, Karakalpaklar’ı, Çuvaşlar’ı, Yakutları’ı, Karaçaylar’ı, Balkarlar’ı, Kumuklar’ı, Kırımlılar’ı, Kerkükler’i diğer Türkleri esgeçmek değildir. Milliyetçilik, Bolivya dağlarında öldürülen Arjantinli maceracı serseri Guevera için zırlayıp da sıra Kazak kahramanı Osman Batur’a gelince susmak hiç değildir. Milliyetçi insan, eğer insansa, kendi milletinin kahramanlarına, hürriyet savaşçılarına bakar, yanar, ağlar. O zaman “sağcı” olur. Bunu yapmayıp mazisi meçhul, gayesi belirsiz, şahsiyeti karanlık insanlara sempati gösterdi mi o insan, insan değildir. En aşağısından sinir ve ruh sistemi bozuk bir hastadır.
Sağcı Kimdir?Kitabı okudu
Reklam
söyleme bilmesinler, bu aşkın bittiğini ..
Sana şerhederken hicran-ı aşkı Dizinde okudum destan-ı aşkı Buselerle aldım peyman-ı aşkı Unutma arada söz geldi geçti.
Sayfa 57 - Kapı YayınlarıKitabı okuyor
Destan
Bir şey koptu içimden, şey, her şeyi tutan bir şey..
ZAMAN GÖSTERECEK OLACAKLARI
Şimdi anlatacağım bu öykü, ünlü Çin düşünürü Lao Tzu'nun zamanında geçer. Lao Tzu, bu öyküyü çok sever ve anlatırmış. Köyün birinde bir yaşlı adam varmış. Çok fakirmiş ama Kral bile onu kıskanırmış. Öyle dillere destan bir beyaz atı varmış ki, Kral bu at için ihtiyara nerdeyse hazinesinin tamamını teklif etmiş ama adam satmaya yanaşmamış.
Geçmiş insanın peşini bırakmaz doğru, ama o da arkasında bir efsane, minnetle yad edilen bir isim, bir de destan bırakarak gitmişti.
Sayfa 465Kitabı okudu
Reklam
Kudüs'te bir destan yazılıyor. İki milyarlık İslam âleminin yedi milyon Yahudi'ye tepkisiz kaldığı günümüzde, dört yüz bin Müslüman tarihe geçecek o bir direniş sergiliyor Kudüs'te.
İçimin solmayan mürekkebiyle Yeni çağa destan yazıyor umutlarım. Nurullah Genç
Güzelliği dillere destan Tüm kâinat ona hayran Kelebeklerin ömrü uzar
Önasya’daki birçok toplumun örnek aldığı kahramanlık öykülerinin şiirsel bir biçimde anlatılması modeli ilk kez Sümerlerde karşımıza çıkar. Çoğu kahramanlık öykülerinden oluşan destan biçimindeki bu öyküler olasılıkla arp ve lir eşliğinde okunmakta, yeni kuşak bunları müziğiyle birlikte ezberlemekteydi.
Sayfa 70 - İletişim Yayınları - 7. Baskı - Erken Hanedanlar DönemiKitabı okuyor
Reklam
Türk destan ve efsanelerinde kadın, daima bir şeref, ahlak, kahramanlık ve fedakarlık sembolü olarak belirtilmiştir.
Sayfa 145Kitabı okudu
176 syf.
·
Puan vermedi
"Gılgamış Destanı", dünyanın en eski edebi eserlerinden biri olarak kabul edilen ve Mezopotamya kültüründe büyük bir öneme sahip olan bir destandır. Yaklaşık 4.000 yıl öncesine dayanan bu destan, Sümerler tarafından yazılmış olup zamanla Babil ve Asur kültürlerinde de benimsenmiştir. Destan, Uruk kralı Gılgamış'ın maceralarını ve arayışlarını konu alırken, aynı zamanda insanlık tarihindeki temel soruları ve değerleri ele almaktadır. "Gılgamış Destanı", kahraman Gılgamış'ın ölümsüzlüğü arayışını ve en yakın arkadaşı Enkidu'nun ölümüyle başlayan içsel bir yolculuğunu anlatır. Gılgamış, ölüm korkusunu ve ölümsüzlüğü arayışını sorgularken, insanın doğası, yaşamın anlamı, arkadaşlık, bilgelik, güç ve adalet gibi evrensel konuları da ele alır. Destanın dili ve anlatımı, döneminin özelliklerine uygun olarak mitolojik ve epik bir nitelik taşır. İnançlar, tanrılar ve sembollerle dolu olan destan, Mezopotamya kültürünün zenginliğini ve insanın evrenle olan ilişkisini gösterir. "Gılgamış Destanı", insanlığın ortak kültürel miraslarından biri olup, edebiyat tarihindeki önemli bir yerini korur. İçerdiği evrensel temalar ve derin anlamlar sayesinde günümüzde bile okuyuculara ilham vermeye devam etmektedir.
Gılgamış Destanı
Gılgamış DestanıAnonim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20215bin okunma
Unutmamak lazım ki; "Yûsuf Yüzlü" olan değil "Yûsuf Yürekli" olan kazanır. Hz. Yûsuf'un dillere destan olan güzelliğine rağmen, Yüce Rabbimiz, bu güzelliği övmemiş ve şöyle buyurmuştur: وَكَذَلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ İşte Biz, güzel davrananları böyle mükafatlandırırız. (Yûsuf, 22) İnsanda bir صُورَةٌ sûret yani dış görüntü güzelliği vardır, bir de سِيرَة siret güzelliği yani ahlakı, seciyesi, karakteri, dışa akseden davranışı... Sûret güzelliği elbet bir gün yok olur gider; geriye kalan ise Sîrettir...
152 syf.
8/10 puan verdi
·
12 saatte okudu
Vatansız kalmaya zorlanmışlığın , yüzyıllardır yurt bilinen topraklardon atılışın tüm acısını dile getiren bu şiirler, hiç kuşkusuz çağdaş bir destanı oluşturmakta. Ne yazık ki bu destan, insan haklarının sözünün her zamandan çok edildiği yüzyılımızdo, insanoğlunun yüzünü ağartabilecek bir destan değil! Bu kitapta yer alan Filistin şiirlerini. çağdaş yöntemlerle ve kirli politikalarla yürütülen bir soykırımına karşı olan herkesin okuması gerekir...
Filistin Şiiri
Filistin ŞiiriKolektif · Yazko Yayınları · 198356 okunma
590 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Devasa Destan Bozkurtlar!
Edebi kişiliği ve eserleriyle "Türkçülük Akımı" temsilcisi olan
Hüseyin Nihal Atsız
Hüseyin Nihal Atsız
en akıcı ve sürükleyici muhteşem eseriyle sizlerleyim. Okumuş olduğum bu kitabın her satırında Türklük damarlarımın kabardığını hissetmek ayrı bir heyecan vericiydi. Kitabın içinde her duyguyu bir arada yaşadım desem yeridir. Böyle muhteşem bir destan için ne yazsam
Bozkurtlar
BozkurtlarHüseyin Nihal Atsız · Ötüken Neşriyat · 202414,4bin okunma
1.500 öğeden 46 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.