Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Ebu Nasr Farabi, uzun bir yolculuğun ardından, 912 yılında Bağdat’a ulaştı. Yaşı elliyi bulmuştu. O sıralarda Bağdat,bir yıldır felsefe ve tasavvufu bırakmış, peygamberden aktarılan söz ve davranışlar ( hadis) ve Kuran yorumu ( tefsir) gibi din bilimleriyle meşgul oluyordu. Çünkü tanınmış sufi filozof Hallac-ı Mansur, Halife Muktedir tarafından, şiirleri ve felsefeye ilişkin görüşleri yüzünden, dinden çıkmakla suçlanarak öldürtülmüştü.
Sırlı Beş Ayet .
🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲 Beş Ayetler Ve Sırları ( Ayet-i Hamse ), Onar Kaflı Beş Ayeti Kerime İçerisinde On Tane ق ''Kâf'' Harfi Olan Beş Âyet-i Kerîme ve Faziletleri Şeyh Abdülvahid k.s.a. der ki : Bu beş ayetin her birinin içinde on(10) ar adet Kaf harfi vardır. Kaf harfinin cümle ebced adedi yüz(100) dür. Toplam 5000 adet olur. Hak
Reklam
Tarihyazımının insan ürünü olması, bütün tarihi faaliyetlerin dayanak noktası olan kaynakların kimler tarafından hangi şartlar altında kaleme alındığını önemli kılmaktadır. Bu kitap gibi, temelde tek bir müellifin tek bir eseri üzerine bina edilen çalışmalarda bu husus daha da önem kazanmaktadır. Dolayısıyla Giriş Bölümünde öncelikle çalışmamız
Sayfa 11 - Kitap Yayınevi, İnsan ve Toplum Dizisi - 70, 2. Basım, Giriş
Halbuki aslı vahdet-i vücut'a götürür!..
~•~ “En-el Hak” ifadesi ile Allah dostları, kendi dönem­lerinde, dinden çıkmakla, sapkınlıkla ve şirkle suçlan­mışlar ve öldürülmüşlerdir. Bu nedenle öldürülen Hallac-ı Mansur, ölüm anında şu sözleri söyler: “Ya Rabbi canımı alan bu kullarını bağışla; çün­kü onlar senin bana gösterdiğin sırlarından haber­dar değiller; senin bana gösterdiklerini onlar göre­mezler bilemezler. ~•~
Ben de gizlenmiş haldeyim,ben sırrın sırrıyım, gizlinin özüyüm.
Yaratılmışların kavrayışı,hakikatle ulaşmış değildir; Ha-kikat de,yaratılmışlarla ilişkili değildir.
Reklam
#kitapvecayy_
• Ömer b. Hattab ( Ra ) demiştir ki : Kur'an okuyan o kimseler sizi aldatmasın, o ancak kendiyle kelam edilen bir kelamdır. Lakin siz onunla amel edene bakıp gıpta edin. Sunenu Said b. Mansur 127.
Sayfa 50
Kur'ân'da Nesh
"Biz bir âyeti değiştirir veya onu kaldırırsak ya ondan daha hayırlısını ya da onun benzerini getiririz. Bilmez misin ki muhakkak Allah her şeye kadirdir." {Bakara 106} Ebu Zabyan'dan: "İbn Abbas radıyallahu anhuma bize: "İki kıraatten hangisine önem veriyorsunuz?" diye sordu. Biz: "Kendi kıraatimize" dedik. İbn Abbas radıyallahu anhuma dedi ki: "Bilakis Abdullah (b. Mes'ud'un) kıraatine önem verin. Zira Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem her Ramazan Cibril aleyhi's-selâm'a Kur'ân'ı arz ederdi. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem vefat edeceği yıl iki defa arz etti. Abdullah b. Mes'ud son arza şahit olup değiştirilen ve nesh edilen âyetleri öğrendi." Said b. Mansur Tefsir (58) Ziyau'l-Makdisi el-Muhtare (9/543) Ahmed (1/276, 362) Ebû Ya'lâ (4/435) Nesấî Sunenu'l-Kubrâ (8258)
Sayfa 256 - Dâru's-SunneKitabı okuyor
●İmam Mâlik Ebû Mansur'a şöyle demiştir: ■ Sahabeler farklı şehir ve ülkelere dağıldılar. Böylece her toplulukta bir ilim oluştu. Şayet onları tek bir görüş etrafında toplamaya çalışırsan bu defa fitne çıkar.
Sayfa 198Kitabı okudu
Söz ile bir kalbe doğmaz ledünni Bütün azaları dil olmayınca Nefs-i emmârenin bilinmez fendi Gönül şehri bahr-ı Nîl olmayınca Söz ile bulunmaz bir sâdık muhîb Derde düşmeyince aranmaz tabîb Her bir şükûfeye konmaz andelîb
Reklam
148 syf.
·
Puan vermedi
"Sevdada eri de, gönüle ak dedim. Tutuştur bedenimi, beni yak dedim Hallac-ı Mansur iken En el Hak dedim.. Derimi elimle yüzmüş gibiyim." Yanlış anlamış olamaz mıyız? “Yaradanımla aramdaki köprü yüreğim ve ruhum değil mi?” diyor Hallaç-ı Mansur. Hallac “Vahdeti vücûd” kavramının şekillenmesinde önemli bir simadır. O, her şeyden geçerek ulaşmak ister hedefine. Bu bilgileri bize sağlayan ise öğrencisi İbni Ata’dır. Tasavvufa ve spesifik düşünmeye ilgi duyanların okuyabileceği bir eser. Zihinde kalın.
Allah Benim
Allah BenimMehmet Coral · Doğan Kitap · 201144 okunma
Mani dinini Hıristiyan bir görüntüyle sürdüren Katarlar, 12. ve 13. yüzyıllarda Batı Avrupa'da ortaya çıktılar. İyi-kötü karşıtlı ğı, madde dünyasının kötü oluşu, Mani dininde olduğu gibi, Katar inancında da temel kabullerdir. Dünya tutkularından arınıp yeniden Tanrı'yla birleşmeyi savunan Katarlar. Hallac-ı Mansur'la aynı yolun yokuşudurlar. "Katar" sözcüğü, Yunancada "arınmış" demektir. Mani toplumu gibi, Katar toplumu da, rahipler ve inananlardan oluşuyordu. "Kusursuz" diye adlandırılan rahipler, inanca uygun yaşayan, yani dünyadan el etek çekmiş kimselerdi; inananlar ise, toplumun büyük kesimi olup bunlar dünya işleriyle ilgilenebilirler, evlenebilirlerdi.
Gök ve yer var olmadan önce Tanrı, suların üzerinde bir teknenin içindeydi. Sonra, yaratmış olduğu inciye kızdı, onu başından attı; incinin kırılmasından dağlar, çınlamasından kum tepeleri, dumanından da gökler meydana geldi. Sonra Tanrı, göğe çıktı ve gökleri yoğunlaştırdı; ve onları, altlarına destek koymadan yerleştirdi, ve yeryüzünü her yanından çevirdi. Sonra ellerine kalemi aldı, ve tüm yaratıklarının adlarının listesini çıkardı. Kendi özünden ve nurundan altı Tanrı yarattı ki bunların yaratılması, bir lambanın başka bir yanan lambadan yakılması gibiydi. Sonra Birinci Tanrı, İkinci Tanrı'ya dedi ki: «Ben göğü yarattım; sen oraya çık, ve bir şeyler yarat.» Ve o, göğe çıktığı zaman, güneş var oldu. Kendisinden sonraki Tanrı'ya, 'Çık' dedi ve ay yaratıldı. Ve ondan sonraki Tanrı, gökleri harekete geçirdi; ve ondan sonraki Tanrı, yıldızları yarattı ve ondan sonra gelen Tanrı, el-Kuragh'ı, yani Sabah Yıldızı'nı yarattı; her şey böyle yaratıldı.
Asıl adı Ebu Abdullah Hüseyin bin Mansur el Beyzavi el Hallacdır ancak halk arasında Hallac-ı Mansur olarak bilinir. Hicri 244 miladi 858 yılında İranın Tur köyünde doğmuştur. Babasının pamukçu olmasından dolayı Hallaç lakabıyla anılır... Manevi sırları Hallaç pamuğu gibi savurduğu için Hallac-ı Esrar olarak da bilinir.
Ahmed-ibni-Fâris şöyle dedi:
Hallac'i Sûk'el-Katîa'da gördüm, caminin kapısında ayak- taydı, ve şöyle diyordu: "Ey insanlar! Hakikat bir kez bir gönlü ele geçirmeyegörsün, onu Kendisi olmayan her şeyden boşaltır! Allah bir insana el atmayagörsün, onu Kendisi olmayan her şeyden boşaltır! İnananlarından birini sevdiği zaman, diğerlerini ondan nefret etmeye sevkeder, ki o kulu Kendisine iyice bağlansın, Kendisine razı olsun.
Sayfa 361 - ArdıçKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.