Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Asla durulmazsa en ağır yürüyüşle bile yol alınır... Entelektüel çalışmada önemli olan düzenlilik değil, sürekliliktir... Deha uzun bir sabır işidir denmiştir... Bütün büyük işler sebatkâr bir sabırla başarılmıştır... "Bekleyecek ve acele etmeyecek sabra sahipseniz, zaman ile inanılmaz şeyler yapılır."
Düşüncenin gelişen düzenleme gücü öylesine büyüktür ki,bu gücün dışında kalmak isteyenler amansız boşluğa, saçma sapan bir kendini reklam aracı yapma durumuna, en sonunda da yenilerek sahtekârliga sürüklenir... Süre giden entelektüel durum, boşluğun verdiği zevkle doluluğun yalanlığı arasında başka bir yola izin vermez.
Reklam
İSLAM COĞRAFYASINA DAİR OKUMA LİSTESİ
Genel: Coğrafyanın geneline dair okumalarla başlama adına, Ira Lapidus’un “İslâm Toplumları Tarihi”yle konuya giriş yapabiliriz. Prof. Dr. Âdem Apak’ın “Siyer-i Nebî”si, bilhassa İslâm’ın doğuş yıllarına dair çok sağlam bir kaynaktır. Prof. Dr. Namık Sinan Turan imzalı “Hilafet - Erken Dönemden Osmanlı’nın Son Yüzyılına”, panoramik bir bakış
Kendinden emin ve soğukkanlı olanlar hiçbir zaman büyük kaşif olamazlarmış... Ne zaman ki insanın onca özenle oluşturduğu ahlaki ve entelektüel kimliği altüst edilir, gerçek bütün acımasızlığıyla onu ezip geçer, işte insan ancak o zaman nihayet içtenlikle gözlemleyip anlayabilirmiş.
... ... Entelektüel, üstüne vazife olmayan işlerle ilgilenen kişidir. ... ...
Kronik KitapKitabı okudu
Şimdi herkes bana ne kadar farklı görünüyor. Meğer profesörlerin entelektüel birer dev olduklarını düşünmekle ne kadar aptalmışım. Onlar da birer insan, hem de dünyadaki diğer insanların bunu fark etmesinden korkan insanlar…
Reklam
tüm dikkatim yahut entelektüel çabam, adeta ertesi gün idam edilecek birinin umutsuzluğuyla yoğruluyor.
Sayfa 26
Cehalet
"Entelektüel kurumlaşmasını hiçbir zaman gerçekleştirememiş bir toplumun çocuklarıyız. Bugün cehaletin niteliği değişti.. Şimdi okuyarak cahil kalmaya devam ediyoruz." -Doğan Kuban, Kendini Öğrenemeyen Toplum, 2013, 228.
"On ya da yirmi yıldır edebiyatta neredeyse hiçbir şey olmuyor. Basılan eser bolluğuna karşın, tam bir entelektüel durgunluk söz konusu. Bunun nedeni de iletişim krizi. Yeni iletişim araçları takdire değer olmakla birlikte, olağanüstü bir gürültüye yol açıyorlar. "
Sayfa 54
Amaç, kuramı yaşamın hizmetine sunmak değil, ne pahasına olursa olsun inancın doğruluğunu kanıtlamak olunca, basit gerçeğin yalın sözcükleri yerine, basmakalıp olanın görkemli ama kof laflarını kullanmak kaçınılmaz oluyordu. Bu cümleler Aspirin gibi her derde devaydı; gerektiğinde düşünme molası yerine geçer, gerektiğinde tartıştığınız insanları şaşırtabilirdi; verdiği entelektüel hava da cabası. Marifet biraz da bu cümleleri kullanan kişinin oyunculuğundaydı.
Sayfa 79 - Yapı Kredi Yayınları
Reklam
“ Özel mülkiyetin güvencesi sayesinde güzel ve entelektüel bir yaşam süren birinin, özel mülkiyeti koruyan kanunları sahiplenmesini rahatIıkla anlayabilirim. Ama yaşamı bu kanunlar tarafından mahvedilmiş birinin bu kanunların yürürlükte kalmasına ses çıkarmaması neredeyse inanılmaz.”
Sayfa 11 - İthaki YayınlarıKitabı okudu
360 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Bir baba-oğul arasında geçen hararetli bir Budizm kritiği. Bilim insanı olan Ricard, aldığı bir karar sonucu mesleğini bırakıp Budizm’e merak salar. Popüler medya tarafından dünyanın en mutlu insanı olarak gösterilen Richard, merakının bir sonucu olarak keşiş olur. Eserde Budizm’in amacı ve batıda nasıl bilindiğine dair hararetli bir tartışma var. Bunun nedeni elbette ki entelektüel doyumdur. Çünkü Keşiş Richard’ın karşısında bulunan konuşmacı bir filozoftur. Doğu felsefesine ve Budizm’e merak duyanların muhakkak okuması gereken bir eser, zihinde kalın.
Keşiş ve Filozof
Keşiş ve FilozofMatthieu Ricard · Doğan Novus · 201425 okunma
Eğer iş hayatının yanı sıra bir entelektüel uğraşlar düzeni oluşturulmazsa, enerjinin bu şekilde giderek paslamasından kurtulmak mümkün değildir.
Tarihçi tarafsız kalmalıdır, değil mi? Sen de saldırganla saldırıya uğrayan, avcıyla avı, katliamcılarla kurbanları arasında tarafsız kalıyorsun. En önemlisi de asla kendi insanlarını savunur duruma düşmemen gerekiyor. Nesnellik bu mu? Senin için entelektüel namus bu mu?
entelektüel” olarak adlandırdığı kişinin her zaman bir misilleme yaptığını, bir garezi beslediğini ima eder gibidir.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.