Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"...bilimin, daha doğrusu her bilim insanının konusu ve amacı bellidir: Olaylar, evrende olup biten şeyler hakkında bilgi vermek."
Bilim Felsefesi
Tanrı Görüşü
- - - "Rönesans ile birlikte insanların Tanrı Görüşü de değişti. Felsefe ve bilim tanrıbiliminden uzaklaştığında, Hıristiyanlıkta giderek yeni yeni bir dindarlık tarzı oluşmaya başladı." - - -
Sayfa 241Kitabı okudu
Reklam
Benim anladığım anlamda karşılaşma, ne kadar güçlü olursa olsun duygunun yapabileceği her şeyin ve bilim ne derse desin bedenin bilebileceği her şeyin ötesine geçer.
Sayfa 55 - Samuel BeckettKitabı okudu
Tüm politika, sanat, bilim ve felsefe uzmanları gelip benden akıl alırdı. Ben de onlara "cevap senin içinde" derdim. "Ara ve bulacaksın." Bunun hiçbir anlamı yok ama feleğin çemberinden geçmiş gizemli bir tip edasıyla söylediğinizde millet yutuyor.
Sayfa 113 - Karakarga Yayınları
İnsanoğlu en çok "Hayat niçin var, hayatın gayesi nedir, niçin ölüm var?" sorularının cevabını merak eder. Bu önemli sorulara bilim ve felsefe cevap verememiştir.
"Kozmolojik doğal seçilimin ana hipotezi, evrenlerin kara delikler içerisinde yeni evrenler yaratarak çoğaldığıdır. Dolayısıyla bizim evrenimiz de bir başka evrenin bir kara delikten doğan yavrusudur ve evrenimizdeki her kara delik yeni bir evrenin tohumudur. Bu, doğal seçilim ilkelerini uygulayabileceğimiz bir senaryodur."
Sayfa 150 - Lee Smolin'in kozmolojik doğal seçilim teorisi.Kitabı yarım bıraktı
Reklam
314 syf.
·
Puan vermedi
Kendini Tanı ! Delphi Tapınağının girişinde yazarmış bu cümle. Sokrates de ağzından hiç düşürmezmiş. Montaigne'in Denemeler'ini okurken de sık sık bu sözü hatırladım : kendini tanı. Monteigne kendi yaşamını, yaşadıklarından aldığı derslerini sade bir dille aktarmış okuyucusuna. Okudukça karşılıklı biri ile sohbet ediyormuş gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Montaigne "Kendini tanı" ve "Ne biliyorum?" sorularını kendine sorarak sohbet halinde bir eser oluşturmuş. Öyle ki düşünüp yazdığı şeyi hiç silmeden sürekli doğal akışla, süslü püslü anlatımlardan kaçınarak, kitabı bitirene kadar buna devam etmiş. Denemelere gördüğüm her şeyi Montaigne'de değil kendimde buluyorum, demiş Pascal. Montaigne; yaşamak, bilgi, düşünce, ruh-beden, aşk, dostluk, yalnızlık, devrim, filozoflar, düşünürler, doğa, cinsellik, alışkanlık, bilim, din, hastalık, hekimlik, kitap, bitki, evren, yurttaşlık, eğitim vb. konularda ucu bucağı görünmeyen sonsuz bir yere kendisiyle birlikte süpürüveriyor okuyucuyu. İnsanda yüzlerce yeni ufuklar açacak çok basit ve hafif bir felsefe kitabı olduğunu söyleyebilirim.
Denemeler
DenemelerMontaigne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202054,5bin okunma
73 syf.
·
Puan vermedi
Erbakan Hocamız yine büyük bir hakikati ortaya koymakta. İlim üzerine yaptığı bir konferans daha sonrasında kitap haline getirilmiş. Yarım saatte okunacak bir kitap olmasına rağmen okurken çok etkilendim. İlim Müslümanlarla başladı. Bütün hakikatleri iman ile ortaya koyan onlardı. Batılılar ise onların bu hakikatlerini okudu kendi diline aktardı ancak ne olduğunu anlayamadı. Üstelik bunu yaparken hangi bilgiyi kimden aldığını da söylemedi. Müslüman alimler ise ortaya koyduğu her şeyi tek tek açıklamış, faydalandığı kişi ve kaynakları belirtmiştir. Bu dönemde Müslümanlar İlim de yukarıda Batılılar ise İlim de aşağıdaydı. Rönesans ile yol almaya başlayan Batılılar Müslümanlardan aldıkları her şeyi kendilerinmişcesine yazdılar. Kitapları, kütüphaneleri yakılan, bir gecede cahil bırakılan bizler ise o İlim zenginliğinden mahrum bırakıldık. Batılıların diline özendik, onların kendilerinmişcesine yazdıkları hakikatte ise Müslümanların onların şeyleri bizler onların saydık. Ve bu yanılma ile onları çok ileri de gördük. Kendimizi küçümsedik. Onlar gözümüzde hep büyük işler yapanlar oldu. Bizlere gerici diyen ilerici Batı, bulduğumuz rakamları bize ver de yoluna öyle devam et. Ne kadar ileride olduğunu bizde görelim.
İslam ve İlim
İslam ve İlimNecmettin Erbakan · Mgv Yayınları · 2017467 okunma
168 syf.
3/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Beklentilerimin çok altında kalan bir kitap. Daha çok bilim ile ilgili terimlerin ve konuların olduğu bir kitap. Beni çok fazla aydınlatmadı. Çok fazla farkındalık ve fayda sağlamadı bana.
Felsefe Neye Yarar
Felsefe Neye YararMary Midgley · Orenda Yayınları · 20227 okunma
Sonuçta İslam bir ilahî yapıdır. İslamcılığın "cılığ"ı ise, ilahi yapıyı ifade eden ıstılâha beşer mamûlu bir inşâı dile getirir bir ekin takılması olup "cılık, cilik" dondurulmuş, yani eleştirel yetisini yitirmiş felsefe-bilim sistemi anlamına gelen ideolojiye alemdir. O halde islamcılık, son derece yanlış ve kerihtir. İslamı ideolojileştiremezsiniz.
Reklam
ölümsüzlüğe dair_
(...) burada felsefi ya da dini ruh kavramı ile değil kısmi özerklik işlevine sahip yarıbilinçli psişik karmaşanın varlığının psikolojik bakımdan tanınması ile ilgileniyoruz. Açıkçası psikolojinin felsefe ve dinle az çok bir ilişkisinin olması gibi bu tanımın da felsefi ya da dini ruh tanımıyla iyi kötü bir ilişkisi vardır. Burada dileğim ne disiplinler arası bir savaşa kalkışmak ne de ruh olarak kastedileni filozof ve teologlara göstermek değildir. Bununla birlikte her ikigrubun da ruh ile neyi kastetmek gerektiğini psikologlara göstermeye çalışmalarına engel olmak durumundayım. Din tarafından ruha safça eklenen kişisel ölümsüzlük niteliği, bilim açısından özerklik düşüncesinin zaten kapsadığı psikolojik bir damgadan fazlası değildir. Kişisel ölümsüzlük niteliği ilkellerin gördüğü gibi hiçbir şekilde ruhun değişmez niteliği değildir, hatta haddi zatında bir ölümsüzlük anlayışını da barındırmaz. Fakat bu görüşün bilim açısından tamamen erişilmez olduğunu bir kenara koyarsak artık ölümsüzlüğün en dolaysız anlamı basitçe bilincin sınırlarını aşan psişik bir etkinliktir. “Mezarın ötesi” ya da “ölümün diğer tarafı”, psikolojide “bilincin ötesi” anlamına gelir: Bundan da başka bir anlama gelmez çünkü ölümsüzlükle ilgili açıklamalar mezarın ötesindeki koşullar hakkında ahkam kesecek bir konumda olmayan bir canlı tarafından yapılıyordur.
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.