Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Empoze..
"Frankfurt Okulu" "Bütün bildiklerini eleştir ve unut" "Mutlak gerçek yoktur"
Frankfurt Okulu
Uzun bir süre sonra Alman filozoflarının yardımıyla öğrendim ki sorular, suyu berrak bir sele benziyor. Sel sınır tanımaz, hep akar. Berrak su hep parlar. Ancak akan sel işe yaradığı zaman, o berraklık, o parlaklık önem kazanır. Gücünden, berraklığından, yararlanıldığı zaman o sel değerli olur. Sorular da, cevapları olduğunda bir işe yarar.
Reklam
Frankfurt Okulu gibi, Levinas da Homer'in Odyssea'sını Batı düşüncesinin temel motifi olarak ele alır, amaç daima kişinin başladığı yere dönmesidir.
254 syf.
1/10 puan verdi
Değişen dünyada toplum ve siyaset üzerine
İlhan Tekeli
İlhan Tekeli
Modernite Aşılırken Siyaset
Modernite Aşılırken Siyaset
Bener
Bener
Değişen dünyada, yani yazara göre moderniteden postmoderniteye geçiş yapan toplum ve siyaset üzerine makaleler derlemesi bir kitap. Frankfurt Okulu da denilen Eleştirel Kuram'ın kamusal alandaki karşılıklı etkileşimler ve etkileşenlerin kullandıkları varsayılan iletişimsel rasyonellik kavramlarından yararlanarak, yaşanılan geçiş dönemini açıklayıp sosyal adalet yanlısı türde bir liberal çözüm önerileri getirmektedir. Kitabın ilk bölümü teorik ve kavramsal tartışmalardan oluşmakta, ikinci bölümü ise güncel sosyo-politik sorunları ele almaktadır. Hem Eleştirel Kuram'ın hem de sivil toplum, sürdürülebilirlik, yönetişim gibi liberal kavramlar soyut kalmakta, dolayısıyla bu kavramlara dayalı analizler ve çözüm önerileri de havada kalmaktadır.
Modernite Aşılırken Siyaset
Modernite Aşılırken Siyasetİlhan Tekeli · İmge Kitabevi · 19991 okunma
20. yüzyıl felsefesine göz ve tin
Fenomenoloji ekolünden Merleau-Ponty’nin bir eseri.
Göz ve Tin
Göz ve Tin
Bu metin bir meta analiz çalışmasıdır, herhangi bir edebi kaygı yoktur. Asıl amaç zihnimde var olan bilgilerden bir harita oluşturmak. Fenomenolojiye giden yolda ilk başta Analitik ve kıta felsefesinin ne olduğunu daha sonra fenomenolojinin ne olduğunu anlamaya çalıştım.
Ne Yediğimizi Bilelim
Tehlike bununla da sınırlı değil. Tarım Bakanlığı'nın 2014 Mart'ında yaptığı açıklamaya göre, birçok üreticinin çikolata ve gazlı içeceklere cinsel gücü artırdığı iddia edilen sildenafil ve 'verdanafil'maddelerin eklediği tespit edilmiştir. Bu tür maddelerin sorumsuzca kullanılması hem ahlâk hem de sıhhat açısından son derece tehlikelidir. Türkiye'de bir başka temel sıkıntı, bu tür suiistimalleri yapanlara verilen cezaların caydırıcı olmaktan çok ödül niteliği taşımasıdır. Diğer boyutu ise bu maddelerin ithalatına neden izin verildiğidir. Zîra bu maddeleri üretip dağıtanların gerçek amacı, ahlâkî zafiyet oluşturmaktır. Bu konuda daha geniş bilgi için 'Frankfurt Okulu' ve Tavistock Enstitüsü'nün amaçlarını incelemek gerekiyor.
Reklam
Teorik düzlemde postmodern düşüncenin kökleri Frankfurt Okulu'nun Aydınlanma eleştirisine, hatta Nietzsche'nin hakikat eleştirisine kadar geri götürülebilir. Nitekim Nietzsche, hakikatin "metaforlardan... oluşma taaruz halinde bir ordu" olduğunu, dünyanın ardında "yatan tek bir anlamı değil, sayısız anlamları"?
Sayfa 145 - Sentez Yayınları, 2015.Kitabı okudu
503 syf.
8/10 puan verdi
·
90 günde okudu
Eleştirel kuram Frankfurt Okulu ile doğar ve temel tezleri Theodor W. Adorno ve Max Horkheimer tarafından yazılan Aydınlanmanın Diyalektiğinde geliştirilir. Bu metin 2. Dünya Savaşı ve özellikle Almanya’da Nasyonal Sosyalizmin ve Sovyetler Birliği’nde Stalinizmin yükselişi çevresindeki teknik, ekonomik, siyasal ve sosyal çalkantıların özel
Geleneksel ve Eleştirel Kuram
Geleneksel ve Eleştirel KuramMax Horkheimer · Yapı Kredi Yayınları · 200522 okunma
Frankfurt Okulu
Frankfurt Okulu entellektüellerinin, psikolojik altyapılarını araştırmakta fayda vardır. Çoğu; aile fertlerini akrabalarını Holokost esnasında Alman toplama kamplarında kaybetmiş, ağır travma geçirmiş insanlardır. Ayrıca bu 2000 yıllık Avrupa Sürgününde yaşadıkları ilk katliamda değildir. Farklı dönemlerde Rusya’da Polonya’da İspanya’da benzer felaketler yaşanmış ve bir çok insan telef olmuştur. İşte bu nedenle “Bir daha asla!” mantığı ile, hem yapılanların intikamı alınmaya çalışılır hem de toplumun dinamikleri ustaca bir yaklaşımla temelden değiştirilmek istenir. Amaç diğer halkları gelecekte kendileri için zararsız hale getirmektir.
Sayfa 39
Platon'un mağarasından Descartes'ın fundamentum incon­cussum'una, Heidegger'in "varlığın evi" olarak dil bahsinden Foucault'nun "düşüncenin büyük Platoncu inşası" değini­sine kadar, mimari metaforları Batı düşüncesine baştan uca yayılmıştır. Felsefenin evlerinin saraylar olması gerekmez. Hegel'in sistemleri katedralleri veya gökdelenleri andırır; Nietzsche'nin aforizma derlemeleri göçebe çadır şehirlerini; Luhmann'ın sistemler teorisi modelleri devasa ofis komp­lekslerini - hepsi de boşluğa dikilmiş ve kumun üzerine inşa edilmiştir! Felsefeciler evlerini çölde kurar; yüzen evlermiş gibi gemilere binip okyanusları kat ederler. Daha müteva­zı mimariler vardır. Mesela birini saymak gerekirse, Frankfurt Okulu'nun üçüncü kuşağının sıraevleri. Heidegger'in kulübeyi yeğlemesi tevazuyu değil, bir keşiş hayatının pat­hosunu ifade eder. Bana birinin nasıl inşa ettiğini gösterin, ben de size onun nasıl düşündüğünü söyleyeyim.
Reklam
MADUNİYET / MADUNLUK
Frankfurt Okulu düşünürlerine göre egemenin aklı, araçsal akıldır ve aklın bir istismarı olarak olumsuz bir anlam taşır.
Bergman'ım Yaban Çiçekleri'ni keyifle izliyor, Kant'ın Mutlak Aklın Eleştirisi adlı yapıtını okuyor. Mozart dinliyor, Pasolini izliyor, Kafka oluyor, Frankfurt Okulu'nu öğreniyordu.
Yaşadığımız çağdan önce Hegel, Marx, Frankfurt Okulu ve Situasyonistler, yabancılaşmanın sona ermesinin, öznenin (yani bizlerin) hayatla, çalışmayla ve kültürle otantik olmayan ve yabancılaşmış bir ilişkiden özgürleşmesinin hayalini kurmuşlardı.
Sayfa 59
128 syf.
8/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Geçmişten günümüze kadar avcı toplumlardan yerleşik düzene geçilmesi ilk komünal topluluklarda tarım ve ticaretin gelişmesi ile birlikte siyasi ve hukuki altyapıların oluşması dış tehditlere karşı savunma ve asker ihtiyacına kadar giderek ilk devlet yapılarını ortaya çıkartacak bu tutumlar iktidar olmak, gücü ele geçirmek ya da gündelik yaşamı
Frankfurt Okulu ve Eleştirisi
Frankfurt Okulu ve EleştirisiTom Bottomore · Say Yayınları · 201356 okunma
357 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.