Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Türkçe öğretmenlerine çok iş düşüyor bu konuda
Milli kimlik, Amerika'nın son yıllarda bize yutturmaya çalıştığı gibi bir ırk meselesi katiyyen değildir, bir gelenek - görenek, kültür - töre ve özellikle bir gönül ve onu, gemiyi yüzdüren su gibi batmadan üstünde tutan dil meselesidir. Dilini unutan kavimlerin tarihten adları bile silinir gider.
Sayfa 29
"Dokunmadan sevmek" dedikleri :)
Ortaçağ'daki romantik aşk, önceleri, meşru olsun olmasın, cinsel birleşmede bulunabilecek kadınlara karşı değil, aşılamayacak töre ve ahlâk engelleri tarafından romantik aşıklarından ayrı düşen hanımefendilere yönelikti. Kilise, insanlara, cinsiyetin temiz olmadığını aşılamak ödevini öyle iyi başarmıştır ki; elde edilemeyecek cinsten olmadıkça, bir kıza karşı şairane duygular beslemek imkansızlaşmıştı. Böylece aşkın, güzel bir yanı olması isteniyorsa, platonik olacaktı. Günümüzün insanının Ortaçağ'daki şair aşıkların psikolojisini hayal etmesi çok güçtür. Herhangi bir yanaşma isteği olmadan birine tutkuyla bağlanmak, günümüzdeki insana öyle tuhaf gelir ki, o aşklara sadece edebi gelenek diye bakar.
Reklam
Milli kimlik, bir gelenek -görenek, kültür-töre ve özellikle bir gönül ve onu,gemiyi yüzdüren su gibi batmadan üstünde tutan dil meselesidir.
Kabile toplumunda kan bağı, töre ve gelenek önemlidir. (..) Kişisel yeteneği veya zenginliği gibi sebeplerle kabile başkanı olan kişilere ‘şeyh’, ‘reis’ veya ‘seyyid’ denilmekteydi. (Casım Avcı-Recep Şentürk, Kabile, TDV İslam Ansiklopedisi, XXIV, 30-32, İstanbul, 2001)
Sayfa 24
Gelenek, bir toplumda eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen kültürel alıntılar, töre ve davranışlar demektir.
Gelenek ve Töre
~Gelenekler ve töreler insana koruyucu bir ortam sağlar, ama onun toplum içerisinde farklılaşmasını ve kişiliğine yeni boyutlar katabilmesini de önemli ölçüde kısıtlar~
Sayfa 20 - Metis YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Etik-Ahlak ayrımı üstüne
"Etik" sözcüğü Grekçe "ethos", ve "moral" sözcüğü Latince "mores/mos"tan gelir. Ve "ethos"da, " mores/mos" da töre, gelenek, görenek, alışkanlık, yerkeşikleşmiş duygululuk hali, karakter, huy, mizaç vb. anlamlara sahiptir. "Moral" karşılığı dilimizde kullandığımız " ahlak" sözcüğü de Arapça "hulk" kökünden gelmektedir ki, bu kök de yine töre, gelenek, görenek, alışkanlık, huy, karakter vb. anlamlarını içerir. Demek ki, etik-ahlak ayrımı, sözcüklerin etimolojileri dikkate alınarak yapılmış bir ayrım değildir.
Sayfa 175Kitabı okudu
Milli kimlik, Amerika'nın son yıllarda bize yutturmaya çalıştığı gibi bir ırk meselesi katiyyen değildir, bir gelenek -görenek, kültür-töre ve özellikle bir gönül ve onu, gemiyi yüzdüren su gibi batmadan üstünde tutan dil meselesidir.
"Soru: son kullanma tarihi geçmesine rağmen, çoğunluğun kaybetmekten ölüm kadar korktulari töre, gelenek ve adetler nedir? Yani, sana çocukken su verip, sırtını okşayan tonton komşu amcanın, sen küpe takan, saç uzatan bir delikanlı olduğunda ya da, ne bileyim, kendi kafasına göre takılan bir genç kız olduğunda, sana duyduğu dusmanliginin altında yatan korku nedir? Soru: kendinden farklı olana nefret, değişime duyulan öfke neden böyle güçlü? Soru: yanlislariyla kendi gençliğini sakatlayan kuralları, kendi çocuklarının geleceğini karartmak adına aynen korumak için yeniçeri kesilenlerin hepsi mi alzaymir oluyor? Soru: her kuşağın kendinden sonraki gençliğe kindarliginin nedeni ne? Soru: bu büyük unutkanlık, akıl tutulması neden?"
Sayfa 171Kitabı okudu
* Osmanlı bir “Töre Devleti” kurmuştur. Başta Padişahlar olmak üzere, kanun-u kadim, özetle “töre”, herkesi bağlar. Hiç kimsenin kudret ve kuvveti “mutlak” değildir. Özellikle padişahlar denetim altındadırlar ve kanunlarla törelere uymak zorundadırlar. * Padişahlar savaş ve barış ilanı hakkından bile mahrumdurlar. Bunun için ulemanın onayını
Sayfa 149Kitabı okudu
151 öğeden 136 ile 150 arasındakiler gösteriliyor.