Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Siz Sumerlerin Türk olduklarını neye dayanarak söylüyor- sunuz? En başta Sumerce ile Türkçe arasındaki dil benzerliği bu akrabalık için önemli bir kanıt. Birbiriyle akraba olan toplumların dillerinde büyük benzerlikler yakalayabilirsiniz. Gilgameş Destanı'nı bir örnek olarak ele alalım. Gilgameş'in aslı Bilgameş' tir. Türkçede Bilgameş'e yakın Toktameş, Alpameş gibi isimler de vardır. Gilgameş'in başındaki işaret "gil" şeklinde de "bil" şeklinde de okunur. Bilgameş, Türkçede "bilen saygın adam" anlamına gelir. Gilgameş'i, Sumerler "çok bilgili ve tufandan önceki bütün olayları bilen bir adam" olarak tasavvur eder. Bunun yanı sıra Sumerler ve Türkler yaşantı noktasında da birbirlerine çok benziyorlar. Ölüler için benzer ritüeller yapıyorlar adetleri birbirlerine çok benziyor. Orta Asya'da görülen adet ve ritüellerin neredeyse tamamı Sumerler'de de var. Örneğin Sumerler mezarları yeraltına ev şeklinde oda oda olarak kazıyorlar. Mezopotamya'da Ur denilen bölgede böyle mezarlar bulundu. Bu tip mezarları Orta Asya'da yaşayan Türk topluluklarında da ak sık görürüz.
Sayfa 210
"Kel" sözcüğü yörede aynı zamanda "kızgınlık", "kızgınlık dönemi" anlamında telaffuz edilir. İneğin kızgınlık dönemi için de: "Çêlek kele" tanımlaması yapılır. Yine Camûşa da "Gamêş" derler. Sümerlerin de öküze "ga" dedikleri biliniyor. Sümer'de Uruk kral olup kendi adıyla anılan destanın kahramanının adı da "Gilgameş"tir. Kürtçede "Kelgameş" olan sözcük Sümer yazıtlarında "Gilgames" biçiminde geçmiştir. "Bir Kürt filoloğunun ciddi bir biçimde, Gilgameş Destanı'nın Kürt eseri olduğunu iddia etmesi şaşırtıcı değil mi?"
Reklam
Tufan
Tufan: Tevrat, Tekvin, bap 8:9'da Tufan olayı kısaca şöyle anlatılmış: İnsanlar bozulmuş olduğundan Rab hepsini yok etmeye karar veriyor. Yalnız Rab'a iman eden Nuh'a Tufan yapacağını, tarif ettiği gibi bir gemi yapmasını, içine neler alacağını bildiriyor. Nuh söyleneni yapıyor. Tufan başlıyor, kırk gün sürüyor. Sular 150 günde
Sayfa 64 - Kaynak yayınlarıKitabı okudu
Tufan destanının benzerlikleri
Bu destanda başka benzerlikler de var. Bilgames/Gilgames in annesi, Tanrıça Ninsun. Oğuz Destanı'nda Oğuz'un annesi de Tanrıça Ayhan. Oğuz da Bilgames/Gilgameş gibi ormana kimseyi sokmayan korkunç yaratığı öldürmeye gidiyor ve öldürüyor. Böylece halkın yüzü gülüyor
Sayfa 121 - Kaynak yayınlarıKitabı okudu
Gilgameş Destanı Onuncu Tablet
Ebediyen var olacak Evler inşa ediyor muyuz? Sonsuza dek geçerli Sözleşmeler imzalıyor muyuz? Ebediyen pay edilir mi Bir miras? Sonsuza dek sürer mi Kin? Irmak taşar mı Sonsuza dek? Birdenbire Hiçbir şey kalmaz geriye Akarsuya karışan susineklerinden Güneşi gören yüzlerden! Uyuyan da birdir Ölen de!
"Nuh tufanı öyküsü aslında, yeniden yaratılış efsanesi olması dışında, Denizden Yaratılış Öyküsü'nün bir versiyonundan başka bir şey değildir. Sahip olduğumuz en eski versiyon, çok eskidir; İncil'deki öyküden bin yıl öncesine gitmektedir. M.Ö. 2800 yılları civarında bir Sürner efsanesi, tufan kahramanı olarak büyük bir selden kurtulmak için bir gemi inşa eden rahip-kral Ziusudra'yı gösterir. M.Ö. 2000 ile 1800 arasında, ünlü Babilli Gılgameş Destanı'nın kahramanı, tufanı Utnapishtirn adlı bir atasından öğrenir. Toprak tanrısı Ea tarafından, tanrıların bir tufanla tüm yaşamı yok etmek üzere oldukları konusunda uyarılarak, Utnapishtirn'e bir kenan 120 kubit (lHO fcet) olan küp biçiminde, her biri dokuz bölüme ayrılan yedi katı olan bir gemi yapması ve yaşayan her canlıdan bir çifti gemiye alması ernredildi. Gılgarneş tufan öyküsü, Yakın Doğu'da yüzyıllar boyunca yayıldı (sözcük oyununu affedin) ve İbraniler'in Filistin'e gelmesinden önce biliniyordu. Yazınsal karşılaştırma onun, Nuh tufanı öyküsü üzerindeki etkisini açığa çıkarmaktadır."
Altın Bilek Yayınları - Duane T. Gish'le Bir Akşam
Reklam
95 syf.
·
Puan vermedi
Gılgamış isminin anlamı "her şeyi bilen, gören" demek. Peki kim bu Gilgameş? M.Ö. 2700'lü yıllarda yaşadığı düşünülen, tufandan sonra kurulan beş şehirden biri olan Uruk şehrinin kralı. 126 yıl yaşamış. Halkı için çalışmış, sevilen, akıllı, bilgili, şeref düşkünü, acımasız biri. Soyu göz önüne getirildiğinde yarı Tanrı bir kral.
Gilgameş
GilgameşMuazzez İlmiye Çığ · Kaynak Yayınları · 20131,439 okunma
95 syf.
10/10 puan verdi
·
11 saatte okudu
"Bu küçük kitap, Sümerlilerin bundan binlerce yıl önce yaşamış olan kahraman kralı Gilgameş'in serüvenlerini kapsayan bir öyküdür. Aslında bu öyküde olan konular, Gılgames'in yaşadığı çağdan itibaren yüzyıllar boyunca ağızdan ağıza geçtikten sonra çivi yazısıyla destan halinde tabletlere yazılmıştır." Bulunan tabletlerde yapılan inceleme sonucunda tabletlerde eksiklik olduğu için destanın tam metni oluşturulamamış. Bu nedenle M. İlmiye Çığ destanın var olan kısımlarına sadık kalarak destanı öykü şeklinde kaleme almış. Oldukça akıcı ve sürükleyici bir eser olmuş. Kitabın sonunda Gilgameş hakkında ve bulunan tabletler hakkında bilgiler mevcut.
Gilgameş
GilgameşMuazzez İlmiye Çığ · Kaynak Yayınları · 20131,439 okunma
Edebiyat sözcüğüne dair farklı bir teori
Sümerler, üstüne yazı yazdıkları toprak parçasına "dub" adını verir. Toprak parçasının üstündeki metin bir şiir ya da destan ise, Sümer dilinde onun adı "edubba"dır. Edebiyat sözcüğünün kökeni olan en eski edubba, Gılgameş Destanı'dır.
95 syf.
7/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Gılgameş
Kitap güzeldi gerçekten . Gılgameş destanı daha çok hikayeleştirilerek anlatılmış . Okuması zevkli bir kitap oldu. Tarihe ışık tutan güzel bir kitap.
Gilgameş
GilgameşMuazzez İlmiye Çığ · Kaynak Yayınları · 20131,439 okunma
Reklam
Destanlar, muhtelif Türk kavimleri arasında birbirinden çok farklı birçok şekiller göstermektedir. Turanî kavimlerden olduğu tahmin edilen Sümerlerin Gılgameş Destanı bunun en eski ve en tam örneğidir. Daha yakın devirlerde Oğuz Destanı, Uygur Destanı ve Kırgız Destanıı en iyi bilinenleridir.
Sayfa 499 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Mabet Fahişeliği ve Örtünme
Mabetlerde, özellikle İnanna'nın mabetlerinde rahibelerin özel bir görevi de genel kadınlık, bir tür fahişelikti. Bunlartanrıya hizmet ettiklerinden kutsal sayılıyordu. Tapınak fahişesini Gilgameş Destanı'nda görüyoruz. Gilgameş'e arkadaş yapılmak istenen Enkidu bir orman adamıydı. Ormanda hayvanlarla yiyip içiyor, onlarla
Sayfa 78 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Kütüphanemdeki Kitaplarım: 1.Halil Cibran - Ermiş 2. Halil Cibran - Ermişin bahçesi 3. Halil Cibran - Kum ve köpük 4. Halil Cibran - Gezgin 5. Halil Cibran - Kırık kanatlar 6. Franz Kafka - Dönüşüm 7. İngiliz ve Amerikan edebiyatında kısa öykünün büyük ustaları 8. Jules Verne - Zacharius usta 9. F.Scott Fitzgerald - Benjamin Button’un tuhaf
157 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.