Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Andronikos garip bir ikilik içinde duyuyor kendini. Hem bunları hatırlıyor, düşünüyor, hem de bunları hatırlayan, düşünen kişi olarak görüyor kendini. Uzaktan, başkasına bakar gibi.
Mesnevi beytinde şöyle geçer:
İnsanda ikilik vardır. İnsanın nefsi küfür ile ruhu da iman ve irfan iledir. Ruhaniyet üstün gelirse balık, nefsaniyet üstün gelirse olta olur. (Müthiş bir teşbih) İnsanın yarısı mümin, yarısı ateşe tapan kafirdir. Yarısı hırslı, yarısı sabırlıdır. İnsan alaca öküz gibidir. Sol tarafı kapkara, öbür tarafı Ay gibi aktır.
Reklam
İnsan evrendeki en ulvi varlıktır ama yaratılışındaki hikmet icabı, kendisinde ikilik vardır. Kutsal olan ruh; iyiden, doğrudan, güzelden yana olmak isterken benliğimiz; bunun tam tersini istemektedir. Onun için insan içten içe daimi bir mücadele ve dalgalanma halindedir.
İnançlar Sanrılara Dönüşürken
Oysa yıllarca, keşiş olarak, din ada­mı olarak, bu inancı yaşadım, bu inanca bağlılığımı her türlü kuş­kunun üzerinde, ötesinde saydım. İnsanlara, yeterince inanma­dıkları için ilendim, saldırdım. İnancın, her türlü zenginliğin, her türlü acının üstünde olduğuna, her türlü dünya malı ile dünya acı­sının üstünde olduğuna, zengini de, yoksulu da,
Sayfa 36 - Metis
Sen kendi nefsini bildiğin zaman ikilik (isneyniyyet) ortadan kalkar. Zîrâ O'ndan başka mevcûd yoktur (Lâ mevcûde illâ hû).
Yaz Kitabı
Haliç'te akşam buğusuyla öyle kalpten Bütün bir yaz usanmadan gün aşırı Bir japongülünü açıp kapamışım Her yaz çok olur bu bana, kâbus desek Yerindedir, kıştan kalanları çıkarıp Çıkarıp okşayışım. Her şeyin ve her şeyin, Sırasıyla, ve sonra Balığın yırtılmış ağzıyla bu yazlarda apışıp kalışım. Yaşlı yorgun bir ikilik içimde dönüp duran dönüp duran hâlâ bu ben nereden ışık alıyor ve ne bu karanlıkla bakışım.
Reklam
DİN-YOBAZLIK: Atsız ilk olarak 1932 yılında, "Aynı tarihî yanlışlığa düşüyoruz” başlıklı yazıda din konusuna temas eder. Konuya bir tespit ve bir soruyla girer: "Bugün din hayatta birinci safta bir rol oynamıyor. Devlet dini bit kenara atmıştır. Fakat din, halk yığınları üzerindeki büyük nüfuzunu yapmakta devam ediyor. Ve Bolşevik Rusya
“– Pris sevgilim, aradığına çok sevindim. – Sahi mi? – Gerçekten. Tanrı’yla şeytan mahkeme dışında anlaşmaya varsa, iyi ile kötü arasındaki o komik kavgayı bitirseler, dünyanın dindarlarına öldürmek ve yağmalamak için özür tanıyan o bitmez kavgası son bulsa, nice güzel romanın konusunu mahveden bu ikilik ortadan kalksa, ancak bu kadar sevinebilirdim.”
Sayfa 363 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Ey Yunus Hakk'ı bilen söylemez hergiz yalan İkilik ile gelen doğru yol bulmuş değil
"iki çizginin birisi ikrar, digeri inkârdir. Inkârın varlığı ikrarin gölgesidir. Bu nedenle aslinda iki çizgi tektir birdir. Eğer bir çizgi olsa o vakit ikilik ortaya çıkabilirdi."
Sayfa 143Kitabı okudu
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.