Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
İmam Şafi رَحِمَہُمَ اللّہُ şöyle demiştir:
Günahlardan kaçınmak ve seni ilgilendirmeyen şeylerden uzak durmak kalbi parlatır. Siyeru A'lâmi'n-Nubela 10/98.
Cây-ı ibret bir hâdise:
Bir vakit, İmam-ı Ali Radıyallahu Anh, bir kâfiri yere atmış. Kılıcını çekip keseceği zaman, o kâfir O'na tükürmüş. O kâfiri bırakmış, kesmemiş. O kâfir, O'na demiş ki: --- Neden beni kesmedin? Dedi: --- Seni Allah için kesecektim. Fakat bana tükürdün; hiddete geldim. Nefsimin hissesi karıştığı için ihlâsım zedelendi. Onun için seni kesmedim. O kâfir, O'na dedi: --- Beni çabuk kesmen için seni hiddete getirmekti. Madem dininiz bu derece sâfi ve hâlistir; o din haktır, dedi.
Sayfa 26
Reklam
Bütün tartışmalarda galip gelmeye çalışma; Bazen kalpleri kazanmak, tartışmayı kazanmaktan daha evlâ olabilir!. "" İmam ŞAFİ (ks.) ""
“Kaynayan su patatesi yumuşatır, Yumurtayı ise sertleştirir. Seni farklı kılan ortam değil, kendi özündür.” —İmam Şafi
İmam Şafi'î (rahimehullah) dedi ki: "Rasulullah (ﷺ)'in bir sünnetinin kendisine açıkça ulaştığı kişinin, bu sünneti insanlardan herhangi birinin sözü sebebiyle terk etmesinin caiz olmadığına insanlar icmâ etmişlerdir. " 📗(İ'lem el-Muvaki'în 2/201.)
Reklam
İMAM Şafi
İmam Şafi'den (r.aleyh) şöyle bir söz zikretmektedir: "Yanıma her ne zaman sıkıntı veren, can sıkan ağır biri otursa; oturduğu yerin diğer tarafa göre aşağıya çekildiğini görürüm"
Bütün fani nimetler bir kişide toplansa ve o, huzur ve saadet içinde bin yıl yaşasa ne fayda! .. Sonunda gireceği yer, şu bastığımız kara toprağın altı değil midir?! İnsan ibret almaz mı ki, her fani varlığın tazelik ve zindeliği zaman değirmeninde daimi bir sürette öğütülmektedir. Ahiretten habersiz yaşanan bir dünyada nefsani hayatı besleyen iltifatları kalıcı, dünya oyuncaklarını da sahici zannetmek, ebedi istikbal adına ne korkunç bir aldanıştır! .. İmam Şafi Hazretleri'nin ifadesiyle: "Kervanların, yolculuk esnasında ev inşa etmeleri akıl kârı mıdır?" Böyle gafilane yaşanan bir hayat; çocuklukta oyun, gençlikte şehvet, erginlikte gaflet, ihtiyarlıkta elden gidenlere hasret, bin bir türlü çırpınış ve nedametten ibarettir. Halbuki ölüm, insanı her an pusuda beklemektedir. Ahiret düşüncesinden mahrum bir vaziyette dünya ferahlığı elde etmek için dünya süslerine bürünerek son gününe kadar fani lezzetlerle yorulanların hali, ne hazin bir ömür israfı ve ne acı bir tükeniştir! .. Hiç ölmeyecekmiş gibi zamanlarını helak edenler, bir gün o ziyan ettikleri zamanlar için ne büyük bir nedamet ve hasret duyacaklardır! ..
Sayfa 121 - Otto YayınlarıKitabı okudu
Ta'zir Cezaları Beşeri Orijinlidir
Ta'zîr, azarlamak, edeblendirmek demektir. Hadd ve cinâyet olmayan her suç ve günahta fâilin ta'zîr edilmesi (münasip bir cezâ ile cezalandırılması) hükümet ve hatta muayyen şartlarda cemiyetin her ferdi için meşrudur; hatta İmam Şafi'î dışındaki üç imama göre bir vazifedir. Ta'zîr suç ve cezaları üç kısımdır. 1-İslâm hukuku
📜İbnu Kayyım el-Cevziyye rahimehullah el-Cevabu'l-Kafi li men Se'ele ani'd-Deva'i'ş-Şafi isimli eserinde diyor ki: Allah teala'ya şirk koşma türlerinden biri de Allah'tan başkası adına yemin etmede olduğu gibi konuşmada yapılan şirktir. Nitekim İmam Ahmed ve Ebû Dâvûd, Peygamber sallallahu aleyhi ve
Reklam
Zina Haddi
Hadd suçu olan zinā, birbirleriyle evlilik ve mülkiyet gibi bir bağ bulunmayan iki tam ehliyetli, görebilen ve konuşabilen Müslüman veya zimmînin, isteyerek sarhoş olsa bile, kendi rızaları ile cinsî temasta bulunması ve bunu yaparken dört erkek, hür, adil Müslüman tarafından yakalanması demektir. Dolayısıyla tabiî olmayan cinsî münasebetler
Kasıt Harici Adam Öldürme Suçları
B-Şibh-i Amd ile Katl (Kasıt Benzeri Katl) Buna kasden öldürmeğe benzeyen katl de denir. Bu, katl âletleri ile olmayan öldürmektir. Küçük taş, küçük sopa ile döğerek veya İmam Ebû Hanife'ye göre kuyuya, dağdan, damdan aşağı atarak öldürmek böyledir. Şibh-i âmd ile katlde kaved lâzım gelmez. Kâtile keffâret yapması ve âkılesinin ağır diyet
Sayfa 324 - Kaved: Kısas Keffaret:60 gün aralıksız oruçKitabı okuyor
Bir gün Hz. Musa (a.s) Allah’a; “Ya Rabbi! Beni ne yüzden kendine sâfi (seçkin dost) yaptın?” diye sorar. Ulu Allah (c.c) da; “Yarattıklarıma karşı merhametli davrandığın için” diye cevap verir.
imam-ı şafi der ki, "teheccüdde yapılan dua, hedefi şaşmayan ok gibidir."
Akıllı kimsenin dili kalbinde, cahil kişinin kalbi ağzındadır. İmam Şafi Rahmetullahi aleyh
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.