Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Aziz anneciğim, Türk işlerini, Türkler kendileri hallettiler. Gerçi bu hususta oldukça sert bir usul kullandılar, ama, bizi uzun ve yorucu bir bekleyişten kurtardıkları için gene iyi bir şey yapmış oldular. Bu görüş noktasından, Yunan dostlarımızı iyice hırpalamış ol- malarına rağmen, kendilerine teşekkür etmeliyiz, zira, mesele bizim
Captain Gerald Jackson ReadKitabı okudu
İntihar eden yazar ve şairler (9)
Anne Sexton: Amerikalı şairdi. 1974 yılında karbon monoksit zehirlenmesiyle intihar etti. "Live or Die" adlı şiir koleksiyonuyla Pulitzer Ödülü'nü kazandı. Romain Gary: Fransız yazar ve diplomat. 1980 yılında evinde silahla intihar etti. Eserleri arasında "Promise at Dawn" ve "The Roots of Heaven" bulunmaktadır. Sylvia Plath: Amerikalı şair ve yazardı. 1963 yılında gaz zehirlenmesiyle intihar etti. Otobiyografik romanı "Cam Kavanozdaki Kız" ve şiirleriyle tanınır. Paul Celan: Romanya doğumlu Alman şairdi. 1970 yılında Seine Nehri'ne atlayarak intihar etti. Holocaust deneyimlerini işlediği şiirleriyle tanınır. Hart Crane: Amerikalı şairdi. 1932 yılında Atlantik Okyanusu'na atlayarak intihar etti. Eserleri arasında "The Bridge" bulunmaktadır. Sarah Kane: İngiliz oyun yazarıydı. 1999 yılında kendini asarak intihar etti. Eserleri arasında "Blasted" ve "4.48 Psychosis" bulunur. Hunter S. Thompson: Amerikalı gazeteci ve yazardı, "Fear and Loathing in Las Vegas" adlı eseriyle ün kazandı. 2005 yılında silahla intihar etti.
Reklam
Aralık ayında, başıbozuk kuvvetlerin durumu daha da karıştı. Birçokları yeni orduya geçti; fakat Ethem’in etrafında hâlâ kuvvetli bir kısım bulunuyordu. Miralay Arif, Anadolu İhtilâli hakkındaki hatıralarında bundan epeyce bahseder. Yazdığına göre, Ethem’in üç bin kişilik kuvveti, ayrıca yüz makineli tüfeği ve dört topu varmış. Onların fikir
XIX. yüzyılda, bir Fransız diplomat İngiliz Başbakanı Palmerston’a, Fransa’nın Palmerston’un gömleğinin manşetinden diplomatik kart çıkarmasına alışık olduğunu söyleyince (kâğıt oyununda hile yapmak anlamında) cesur İngiliz “Kartları oraya Tanrı koydu” demişti.
Dönemin diplomat ve siyaset adamlarının çoğu, Osmanlıların Balkanlar'daki varlığını, Yakın Doğu üzerindeki eski İngiliz-Rus rekabetinin sonucunda ortaya çıkmış bir garabet, stratejik konumdaki Osmanlıların yere düşürülmesine izin verilmemesi siyasetinin gereği olarak devam ettirilmesine izin verilmiş bir askeri işgal gibi görerek Türk ve Müslüman unsurun yüzyıllardır Balkanlar'da yaşadığından bihaber görünüyorlardı. Arkada yatan hissiyat bu olunca, Osmanlıların Avrupa'dan atılışını da sevinç nidalarıyla karşılamışlardı.
Sayfa 232
Sabitfikir Dergisi 158.Sayı 12.Sayfa'dan
Kendilerine "Üzerine güneş batmayan imparatorluk" diyen İngiliz "ego" manyası, iki asır boyunca Hindistan'ı karanlıkta bıraktı... "Demokrasi" masalı ile binlerce yıllık uygarlığı, hegemonyanın adresi yaptı... Hintli diplomat Shashi Tharoor, "Utanç İmparatorluğu: İngilizler Hindistan'da Ne Yaptı?" adlı kitabında bu sorunun yanıtını her yönden cevapladı... Ateş ve kılıç kullanarak bir ülkeyi talan eden İngiliz sömürgesinin simgesi ise Kraliçe'nin tacındaki elmasta saklıydı... (Yazan: Rabun Güneş)
Reklam
·
Puan vermedi
Çoğrafyanın Kaderi: İngiliz Dış Politikası
Çoğrafyanın Kaderi: İngiliz Dış Politikası            ༄ ༄ ༄ Yer altı değerli madenleri çıkartma, işletme, her türlü alanda kullanıp; temel ihtiyaçlar olan ulaşım ve günlük tüketim alanlarında bunun pazar alanı geliştirmek bir keşif ve güçtür. Devlet ve toplum birlikteliği halinde hammadde, üretim ve pazarlama keşif ve gücünü İspanya ve
İngiltere Ortadoğu'ya Nasıl Girdi?
İngiltere Ortadoğu'ya Nasıl Girdi?Nurcan Özkaplan Yurdakul · Kronik Kitap Yayınevi · 201836 okunma
“Ne var ki Osmanlı ordusunda astsubay sınıfının ya da günümüzdeki anlamıyla erat ve subaylar arasında köprü rolü oynayan kuvvetli bir ara sınıfın bulunmaması Osmanlıların Alman askeri sistemine geçişi kabul etmelerinden daha önceye uzanan bir sorundur. Fransız diplomat Eduard Engelhardt Tanzimat Dönemi üzerine yazdığı eserinde Fransız ordusunun önemli komutanlarından olan Mareşal Arnaud'un henüz Kırım Savaşı yıllarında (1853- 1856) ‘...Türk ordusunda iki unsur var; komutan ve askerler. Ara rütbe aramayın. Subay, hele astsubay hiç yetişmemiş...’ dediğini, aynı savaşta Doğu Anadolu'da konuşlanan Osmanlı kuvvetleri ile beraber Ruslara karşı mücadele eden İngiliz General Fenwick Williams'ın ise ’...Başka bir orduda daha iyi elemanlar bulunabileceğinden şüpheliyim; iyi bir askerde bulunması gereken bütün özelliklere sahip. Fakat bu doğuştan yetenekler ara rütbelerin eksikliği nedeniyle acze düşmektedir...’ şeklinde beyanat vererek Osmanlı ordusunda astsubay sıkıntısına dikkat çektiğini vurgulamaktadır.“
Sir Percy Loraine (İngiliz diplomat)
Peki ne yaptı Atatürk? O parlak askerlik hayatının dışında neler başardı? Mutlak bir yönetimin küllerinden ve zihniyetinden yepyeni bir devlet çıkardı. Felaketlerle dolu bir savaşta artık her şeyin kaybolur gibi olduğu bir sırada onun Türk halkına karşı inancı bir an bile sarsılmadı. Bu savaş, övünç verici bir askeri geçmişe sahip bir ulus için çok acı bir denemeydi. İşte Atatürk Türk halkının kendi kendine olan güvenini yeniden canlandırdı, zihinlerini özgürlüğe kavuşturup güçlerini harekete geçirdi. Eskimiş bir geçmişi gömüp ulusuna geleceğin kapılarını açtı ve bu ulusa sonuna kadar inandı.
İngiliz diplomat/tarihçi Michael Llewellyn-Smith, Venizelos'un Trabzon'u kurulması düşünülen bir Ermeni devletine bırakmak istemesinin iki sebebi olduğunu yazmaktadır. Birincisi Trabzon, Yunanistan'dan çok uzaktı. İkincisi, bölgede yaşayan Rumlar sayıca az oldukları için korunmalar zor olacaktı. Llewellyn-Smith, Venizelos'un Doğu Karadeniz Rumları'nın bağımsız bir Pontus Rum Devleti kurulması yönündeki taleplerine yüz vermemesini "akıllıca" bulmaktadır.
Sayfa 70 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
208 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.