Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ebu'l Vefa b. Ukeyl der ki: “Ben kesinlikle biliyorum ki sahabeler ölürken bile cevherin, arazın ne olduğunu bilmiyorlardı. Eğer onlar gibi olmak istiyorsan ol. Eğer kelamcıların yolunun daha iyi olduğunu görüyorsan ne kötü bir haldir bu. Zira kelam ilmi birçok kimseleri şüpheye düşürürken birçoklarını da inkâra sürüklemiştir. En azından sözlerinden inkâr kokusu gelmektedir. Çünkü onlar evvelkilerin yetindikleriyle yetinmediler ve hakkı, akılla aramaya koyuldular. Oysa akıl sadece Allah'ın bildiği hikmeti idrak etmekten acizdir. Allah-u Teâlâ bildiği tüm bilgileri yaratıklarına söylemez. Başlangıçta ömrümün uzunluğunu mübalağa edip kitaplara daldım, mezhepleri araştırdım ama şimdi de geri adım attım ve selefe baktım ki onların yolu en sağlam ve en salim yoldur. Çünkü onlar incelemenin en uç noktasına kadar gittiler ve aklın idrak etmekten aciz olduğu bazı hikmetlerin olduğunu fark ettiler. Bunun için İslam hududuna bağlı kaldılar ve her şeyde bir illet ve sebep aramaktan vazgeçtiler. Akıl da üstünde bir ilahi hikmetin var olduğunu gördü ve o hikmet-i ilahiye teslim oldu.”
“ Demek nazım Hikmet sensin” demiş de oturmanı teklif etmeden ukala ukala bir kaç kelam etmiş ve “ Gidebilirsiniz” demiş ya sana Sen de tam kapıdan çıkarken durmuş ve müfettişe: “Ömer Hayyam adını duydunuzmu?” diye sormuşsun. Müfettiş hemen atılmış: Kim bilmez Hayyam”ı diyerek sen ise “Hayyam zamanında İran hükümdarı kimdi?” diye sorunca müfettiş şaşırmış ve bilmiyorum dedikten sonra senin cevabın muhteşem olmuş: “Görüyorsunuz, sanaçıyı anımsadınız ama hükümdarı anımsamadınız. Yıllar sonra beni dünya anımsayacak ama dönemin adalet bakanını ve sizi kimse anımsamayacak.”
Reklam
Mem u Zin
Sernameyê name, namê Ellah Bê namê wî natemam e wellah Ey metle`ê husnê `işqibazî Mehbûbê heqîqî û mecazî Namê te ye lewhê nameya `işq ismê te ye neqşê xameya `işq
Yine buyurur: - «Hikmet, müminin yitiğidir, bulduğu yerde alır." Âvam halkın dilinde olan kelâm, LEVH-Ü MAHFUZ'dan iner; orası ceberut âlemidir. Derece itibarı ile hesaplanır. Hakka vasıl erlerin dilinden akıp gelen cümleler en büyük makamdan coşar.. Orası yakınlık ilidir; arada vasıta yoktur. Her şey aslına dönecektir. Bu sebeple kalbin dirilmesi için, ehl-i telkini arayıp bulmak gerek.. Bu farzdır. Peygamber S.A. efendimizin şu Hadis-i Şerifi buna işaret eder: - «İlim, her Müslüman kadın ve erkeğe farzdır.»
Bakara Suresi Tefsiri
Bakara Sûresi 1–5 Tefsiri; Çoğu Mekke’de nâzil olan yirmi dokuz sûrenin başında ya bir âyet ya da bir âyetin başlangıcı olarak, kelime oluşturmayan bazı harfler yer almakta olup bunlara hurûf-ı mukattaa (ayrı ayrı harfler) denir. Bunlar Arap alfabesinin on dört harfidir ve bazı sûrelerin başında tek harf olarak, bazılarının başında ise birden
Belâgatlı Söz
Eğer iştihanın açılmasıyla üslûb denilen hakikatın şişesindeki zülâl-i mana nasıl kendine muvafık ve nasıl imtizac etmesini seyretmek ve o zülâli içmeye iştihan var ise meyhaneye git ve de: "Ey meyhaneci, kelâm-ı beliğ nedir?" Elbette onun san'atı onu şöyle söylettirecek: Kelâm-ı beliğ, ilim denilen çömleklerde pişirilen ve hikmet denilen büyük küplerde duran ve fehm denilen süzgeç ile süzülen âb-ı hayat gibi bir manayı, zürefa denilen sâkiler döndürüp efkâr içer; esrarda temeşşi etmekle hissiyatı ihtizaza getiren kelâmdır. Muhakemat - 91
Reklam
Yuhanna Gospeli ve Paganizm
Lorenzo kısa bir şaşkınlıktan sonra "Ya Roma Kilisesi Yuhanna Gospeli'ndeki fikirlere nasıl katlanmış, hayret. Büyük Konstantin işini süratle halletmek isterken aslında Hristiyan inancının içine bir Truva atı yerleştirilmesine müsaade etmiş desenize!" diye konuştu. Frer Jean "Çok güzel benzetme. Biliyorsun ki Sofia, Logos gibi kavramların Hristiyanlıkla uzlaşır tarafı yoktur. Roma Kilisesi daha sonraki yıllarda bu gnostik kavramlarla ölümüne bir mücadeleye girişecektir. Heretica Pessima'nın Kathar inancı da payına düşeni fazlasıyla alacaktır. Biliyorsun, bu kavramlar tamamen Helen kültürüne aittir. Sofia, Eski Yunancada Hikmet, Logos ise Kelam anlamına gelir. Bunlar pagan inancının temel şifreleridir. Başlangıçta Kelam vardı ve 0, Tanrı'yla birlikteydi. Böylece ortodoks itikadı anlatan gospellerde Tanrı'nın Oğlu olduğu söylenen Mesih İsa, heterodoks Yuhanna'nın gospelinde paganların Logos'u yapılmıştı. Bir de Tanrı'yla birlikte olmak önermesi kesinlikle Hristiyanlığa değil pagan filozoflara aittir. Bu gospelde İsa, Tanrı'nın Hikmeti hâline dönüştürülerek pagan Helenlerin Sofia'si ile özdeşleştirilmişti. Böylece Hristiyan olmamakta direnen paganlara onları devlete bağımlı hâle getirecek zimni bir teşvik verilmiş oluyordu." dedi.
Sayfa 200Kitabı okudu
Batı felsefesini okuyup anlamadıklarında bir hikmet var zannettiler fakat İslam Felsefe ve Kelam'ına göz ucuyla şöyle bir baktıklarında, görmekten aciz oldukları o hikmeti, "içi boş gevezelikler" şeklinde tesmiye ettiler.
Sayfa 120Kitabı okudu
“Ben vedaları sevmem albayım. Hiç gitmesin insanlar. Hele gelmemek üzere giderlerse, çok üzülürüm albayım, dayanamam. Gelmemek üzere gidenler çok sevdiklerim olur genelde. Bir de bir hikaye bırakır ki geride, noksanlığın daniskası içinde. Ölse, öldü dersin, ama ölmez onlar. Ölmesinler de. Ölürlerse bir kere daha üzülürüm. Çünkü koklayamazlar bir
“Ondan, bir zaman mefhûmu ile haber sormak da imkânsızdır, hâsılı kelâm onun için ne vaktin, ne zamanların, ne yerin, ne altın, ne de üstün, ne de onunla beraber bir mevcûdun varlığı düşünülebilir, O’nu istiab edecek yâni içine alacak ve barındıracak bir mekân da düşünülemez.”
271 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.