Aforizmalar

Lev Tolstoy

2020 27. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2020 01:26
Gerçekten mutlu muyuz yoksa mutluymuşuz gibi mi davranıyoruz. . Galiba hepimiz mutlu rolünü yapan iyi birer oyuncuyuz. Bizim için mutluluk nedir? Sevdiğimiz bir işte çalışmak, sevmek,aşık olmak veya sahip olduğumuz bir eşya... bunları çoğaltabiliriz.. İşte Tolstoy un aforizmasında bunları değerlendiriyor.. Hayatın her noktasını...
AforizmalarLev Tolstoy · Prof Kitap · 20201,287 okunma
2022 248. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2022 22:18
Tolstoy'un Diriliş'ine başladım. Kendi kendime sorduğum nasıl gidiyor sorusuna 'kafama tokmak ine ine' diyeyim. Aforizma deyince de sensin Tolstoy. Kendimi buluyorum bir çoğunda. Hayatta benden başkası bu hissi bilemez dediğim şeyleri sende okuyorum. Müthiş bir olay. Yalnız değilim dedirtmen müthiş olan. Şunu kimseye anlatabildiğimi düşünmüyorum mesela: "Onun bana kendisinden, benden değil başka şeylerden söz etmesi öyle gülünç görünürdü ki. Bizim dışımızda olup bitenler vız gelirdi bana!" Gerçekten müthiş demekten kendimi alamıyorum. Tolstoy bizim olsun isterdim demişim bir keresinde. Bunu nasıl bir hissiyatla söyledim bilmiyorum şimdi ama büyük ihtimalle yine böyle bir okuma sonrası yazdıklarında herhangi bir manada kendimi bulmuş, öyle hissetmiş söylemişimdir. Herkes için Savaş ve Barış olabilir Tolstoy, benim için Anna Karenin'dir. O bir başyapıt. Net. Diriliş'in başında sayılırım ama Sefiller tadı alıyorum, tabii belli de olmaz. Bir ara Savaş ve Barış'ı da tekrar okuyacağım çünkü ortaokul sıralarındaki seren değilim artık. Eminim bu yaşımda bambaşka şeyler okuyacağıma. İNŞALLAH. NOT: 19. Gün/ Millim millim okuyabiliyorum... Hâlâ. O yüzden Diriliş binbesyuz sene sonra da bitebilir. Bari aforizma okuyayım dedim. Kendimi idare ediyorum da diyebilirim. Hayatımda kendime bu kadar üzüldüğüm bir yoksunluk daha yaşamadım galiba. Ben tiryakiymişim. Öyle ya da böyle kuralları da ihlal ediyorum kendimi de ihmal. Gücümü zorluyorum okumamak için. Ağzına kadar dolu olduğu için çevrildiğinde akmayan bir şişe gibiyim. Vakit vardır bütün bir ayını bir meteliğe verirsin; vakit vardır yarım saatine paha biçemezsin. Hiçbir şeyi kanıtlamak istemiyorum, kendimden başka kimseye zarar vermeden sadece yaşamak istiyorum. Buna hakkım var değil mi?
AforizmalarLev Tolstoy · Prof Kitap · 20201,287 okunma
2021 16. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2021 09:25
Aforizmaları okudukça sadece o insanın hayatta neye odaklandığını neyin üzerine çalıştığını fark etmekle kalmayıp onu hangi açıdan baktığına de fark ediyorsun.. Ve bu da onun hangi ruh hali içerisinde olduğunu çok güzel gösteriyor.. Tolstoy galiba mutluluk, emek, kadınlar varoluşsal sancılar üzerine odaklanmış daha çok. Tesviye ederim 10 üzerinden 8
2021 37. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2021 10:23
Lev Tolstoy hayata bakış açısını,düşüncelerini yalın bir şekilde bu kitapta toplamış. Kitaptaki duygu ve düşünceler çok tanıdık geldi. Herkesin kendisinden bir parça bulabileceği güzel bir eser.
2021 55. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2021 00:10
Öncelikle kitaptaki alıntıları çok beğendim ve çoğunu da paylaştım ama için için paylaşmadıklarıma dert yanmadım desem yalan olur:) Tolstoy bizi bu kitabıyla derin düşüncelere gömüyor.Aslında bu yazarımız o kadar hayattan ki kitabı okuduktan sonra evet,bunların hepsi gerçek bunu da Tolstoy sayesinde düşünmüş olduk diyorsunuz. Tolstoy hayata bakışını,düşüncelerini,duygularını bu kitap sayesinde bize aktarmış ve bizim de duygularımıza tercüman olmuş adeta. Kitap kesinlikle ders verici nitelikte.Tekrar tekrar okunması gereken bir kitap.Yani bir başucu kitabı. En kısa zamanda tekrardan sayfalarını çevireceğimden eminim. Sizler de umarım seversiniz. İyi okumalar:)
Düşünce
2021 73. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2021 17:11
Okuyup çoktan bitirdiğim halde buraya işaretlemeyi unutmuşum :) Bu aralar aforizmalara takmış durumdayım. Aşırı derece de ruhumu temizliyorlar. Ve sanki birebir yazarla sohbet eder gibi minik minik konuşmalarımız oluyor. Bu gibi kitapların herkesin başucunda olmasını öneririm. Kendinizi çıkmaz da hissettiğinizde, yada yalnız, yada çaresiz, yada konuşacak kimseniz yokken elinize alacağız tek şey yazarların aforizmaları olmalı :) Bana şu son 2 3 günde çok çok iyi gelmişti. Hepinize de aynı duyguları yaşatması dileğiyle . Sevgiyle ve kitapla kalın. Hoşça kalın
2020 64. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2020 09:35
evet dünyadan bir Tolstoy geçti.. mutluluk nedir mutluluğu bulabilir miyiz ya da şu mutluluk denilen şey şu fani hayatta var mıdır gibi soruları bu kitapta rahatlıkla bulabilirsiniz. yazarın mutluluk ile ilgili bir deyişine değinmek istiyorum "insan kendisini aldatmasının bir faydası yok her şey boş mutlu kişi henüz doğmamış olandır" diyor Tolstoy bana göre de şu fani dünyada mutluluğu aramak beyhudedir çünkü bu dünya acılarla yoğrulmuş bir dünyadır kişi bazen ne kadar mutluyum dese de bu uzun vadede bir mutluluk değildir genellikle kısa sürer ve tam bir mutluluk tatmini yaşamaz. belki de bu hayata mutlu olmak için gelmemişizdir sadece cefa acı ızdırap çekmek için varızdır zaten dünya kaostan acıdan ızdıraptan beslenmiyor mu gerçekten hayatta mutlu olmak için ne kadar da az sebep var bütüncül bakarsak. bir aforizma kitabı olan Tolstoy'un bu eseri birbirinden değerli sözlerinin toplamı bunu aklımızdan çıkarmayalım bazen bir söz bir cümle hayatımıza yön verip şekillendirebilir ve bunu Tolstoy'da yaşamak mümkün keyifli okumalar dilerim.
Bütün Mutluluklar Birbirine BenzerLev Tolstoy · Aylak Adam Yayınları · 20161,287 okunma
Puan vermedi·120 syf.·
2022 28. kitabı
Kitabın içinden kendime aldığım; Sevgi hayattır. Anladığım her şeyi sadece sevgim sayesinde anlayabiliyorum. Her şey, var olan her şey ben sevdiğim için var. Her şey sevgi sayesinde bütündür. Sevgi Tanrı’dır ve aslında ölüm, küçük birer sevgi kırıntısı olan bizlerin büyük ve sonsuz sevgi kaynağına geri dönmenizden başka bir şey değildir.
2020 4. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2020 16:26
Bir çok alıntısını paylaştım, alıntısını yapmayıp ama altını çizdiğim o kadar söz var ki adeta kitabı yalnız okumayıp onunla sohbet ediyorsunuz. Kesinlikle kafası müthiş çalışan bir dahi. Derin düşüncelere odaklanarak müthiş gözlem ve tespitlerle iliklerinize işliyor. Hayatını, yaşamın amacını bulmakla ugraşırken çıktığı düşünsel yolcuklarda; insanın kişisel ve genel sorunlarında oldugu gibi; savaşlar, insan hakları, kadın hakları, hayvan hakları konularında da görüşleri var . Bu kadar düşünüp dert edinen pek çok kişi gibi içindeki karamsarlığı sözlerine yansıtarak yaşam hakkında çok ağır eleştirilerde bulunuyor.
2017 47. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2017 11:50
Aylak Adam Aforizma Serisinin 3. kitabı. Benim ise bu seriden 4. kitabım oldu. 120 sayfalık Tolstoy'un tüm kitaplarından seçme aforizma, özdeyişlerden oluşuyor. Çok çok güzel anlamlı özdeyişler. Bu seriyi okumayı çok seviyorum; evet alıntıları çok ama öylesine anlamlı cümleler var ki gerçekten ders niteliğinde. Tolstoy'un romanlarındaki karakteri görüyorsunuz, nasıl düşündüğünü, nelere önem verdiğini anlamaya çalışıyorsunuz. İnançlar, kadınlar, aşk, sevgi, dürüstlük, aile, toplumsal bütünlük vb. yazarın fikirlerine dair tüm sosyal düşünceleri barındıran mükemmel bir eser. Diğer okuduğum aforizma eserlerinden bir tık daha iyi buldum ve özenle okudum. 120 sayfalık eser 1 günde bitebilir ama gerçekten öylesine hayata geçirmemiz ve ders almamız gereken cümleler var ki bana yazar kitaplarını merak ettirdi ve okutmayı sağladı. En güzel Tolstoy eserini sıkıca takip edip tez zamanda bir Tolstoy okumak istiyorum. Kesinlikle bir başucu kitabı. Açıp açıp okunabilir ve ders alınabilir. Kesinlikle tavsiye ederim.
Felsefe

Lev TolstoyYazar · 205 kitap
Lev Tolstoy 28 Ağustos 1828 tarihinde Moskova'da doğdu. Babası Kont Nikolay İlyiç Tolstoy, 1812 Napolyon Savaşlarına katılmış emekli bir yarbaydı. Tolstoy romanlarında, insanoğlunun ne kadar değişik karakterli olduğunu vurgular. ''Savaş ve Barış'', ''Anna Karanina'' insan tahlileri ve canlı tasvirler bakımından birer baş eserdir. Lev Tolstoy'un kendini arayış serüveni ölünceye kadar sürdü. Karısı bile onu anlamadı. Tolstoy, bir çocuk gibi hayata küstü ve kaçtı. Seksen iki yaşındaki karanlık ve yağışlı bir Ekim gecesinde köyünden ayrıldı. Yolda hastalandı 7 Kasım 1910'da küçük bir tren istasyonunda hayata veda etti. Lev Tolstoy zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı. Lev Tolstoy Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarını ele aldığı izlenimlerle ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854'te Kırım savaşı'na subay olarak katıldı. Sonra askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Bir kısım eserlerini oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı. Almanya, Fransa, İsviçre'de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi. Lev Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs kendisinden 16 yaş küçük olup henüz 18 yaşındaydı. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilikten 13 çocukları oldu; bu çocukların 3'ü bebek iken, biri 5 diğeri de henüz 7 yaşında iken öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı" bu dönemde yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ın düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir. Lev Tolstoy Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır. Lev Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında öldü. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda zatürre'den öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular. 82 yaşında vefat eden Lev Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır. Marksizm'den etkilenerek oluşturduğu mülkiyet konusundaki radikal fikirleri nedeniyle bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Bu sebeple ailesiyle arası açıldı. Hıristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı kitabı "tanrının egemenliği içimizdedir" kitabıyla yeni bir hristiyanlık akımı tanımlaması, Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulundu. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı. Eserlerinde bunu eksiksiz olarak yansıtmayı hedef edinmiş en büyük Rus yazarlarından birisi olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı.