Alkestis: Ölümün Devredilebilirliği Üzerine Bir Tragedya
Euripides’in Alkestis’i, Antik Yunan tragedyaları içinde yapısal olarak “hafif” görünür; ama düşünsel olarak son derece rahatsız edicidir. Çünkü oyun, genelde kutsal ve dokunulmaz kabul edilen bir şeyi pazarlığa açar: ölüm. Alkestis, ölümü bir kader olmaktan çıkarıp devredilebilir bir yük hâline getirir. Bu, tragedyanın asıl kırılma noktasıdır.
1. Ölüm Bir Yazgı Değil, Bir Anlaşmadır
Admetos’un ölmemesi tanrısal bir lütuf değil, tanrılarla yapılmış bir sözleşmenin sonucudur. Ancak bu sözleşmenin ahlaki bedeli vardır: Bir başkası onun yerine ölecektir.
Burada Euripides, kader kavramını parçalar. Ölüm artık “herkes için eşit” değildir; ikame edilebilir hâle gelir. Bu durum tragedyanın merkezinde şu soruyu doğurur:
Bir insan, kendi yaşamını başkasının ölümü pahasına sürdürüyorsa, hâlâ masum mudur?
Euripides bu soruya doğrudan cevap vermez; ama Admetos’un tutumunu özellikle rahatsız edici bir belirsizlikte bırakır.
2. Alkestis’in Fedakârlığı: Yücelik mi, Sessiz Zorunluluk mu?
Geleneksel okumalarda Alkestis “ideal eş”, “erdemli kadın” olarak sunulur. Ancak oyunun alt metni daha karanlıktır.
Alkestis ölümü seçer, ama bu seçim özgür mü?
Anne ve baba ölmeyi reddettiğinde toplum onları kınamaz; ama Alkestis reddetseydi ne olurdu?
Euripides burada açıkça söylemez ama ima eder:
Alkestis’in fedakârlığı, bireysel bir kahramanlıktan çok, toplumsal rolün sessiz baskısıdır. Kadın, eşi yaşasın diye ölür; bu, yüce bir erdem gibi sunulur ama aynı zamanda sorgulanmaz bir beklentidir.
Bu yüzden Alkestis konuşurken bile sanki kendini değil, ardında bırakacağı düzeni düşünür: çocuklar, ev, soy, hatıra. Ölümü kişisel bir kayıp değil, işlevsel bir devretme gibi yaşar.
3. Admetos: Trajik Kahraman mı, Ahlaki Kaçak mı?
Admetos,