Amok Koşucusu

Stefan Zweig

Amok olmak
2020 8. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2020 08:53
Günün ilk ışığıyla uyanıp, Napoli limanında meydana gelen olay diye başlayan cümle ile tanık olmak. Bir amok koşucusu edasıyla , amok koşucusu kitabını okumak... Vicdani yükümlülük ile karmaşık duyguları arasında sıkışıp kalan bir adamın hikayesini dinlemek, bazen O na ortak olmak, bazen de O nu dinleyen olmak. Belki de amok koşucularının birbirini anlamasına ön ayak olmasındandır, benlikte derin izler bırakışı. Fırat KAPLAN
2020 1. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2020 21:41
Doktor olmak zor, kadın olmak daha da zor . Her yerde kitabın doktorun vicdan yüküyle savaşı olduğundan söz ediliyor. Oysa kitaptaki asıl vurucu nokta yardım isteyen bir kadının sessiz çığlığı... Kocası ve çevresinin sırrını öğrenmesindense ölmeyi yeğleyen bir kadının çaresiz ama güçlü ruhu... Bazı yüklerin bu hayatta sadece kadına yüklenmesi her çağda aynı, her çağda kadınların mücadelesi aynı... çok dokundu içime ölmeyi seçmesi.
2021 4. kitabı
"Nasıl oluyor da insan böyle anlarda yanındakiyle birlikte ölmüyor... nasıl oluyor da insan ertesi sabah uykudan uyanıyor..." Sevginin ve verilmiş söze olan sadakatin en içtenlikle hissedilebileceği bir eser. Bir kez daha teşekkürler Zweig...
2020 15. kitabı
“ Bir doktorun girdiği bunalım ve bu bunalımdan çıkmak için çocuğunu aldırmak isteyen bir İngiliz kadının peşine takılır . Bu kadının peşinden koşarken istemsizce amok adlı sinir hastalığına yakalanır . Bu kadın kimdir ? Nereden gelmiştir ? İlgi ile okuyacağınız sayfalarda yer almaktadır. ” Öncelikle kitabın çok derin olduğunu söylemeliyim .Kitaptaki benzetmeler dikkatimi çekti . Stefan Zweig ' ten yine harika bir kitap . Herkese tavsiye ederim . İyi okumalar
2020 18. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2020 15:22
Herkes, kendi hayatında bir Amok Koşucusuymuş aslında... Stefan Zweig'ı okudukça daha çok seviyorum. Kalemi hayran bırakıyor kendine... Hele o betimlemeleri. Şimdiye kadar okuyup beğenmediğim, kendimden bir şeyler bulmadığım hiç bir kitabı olmadı. Okumaya zevkle devam edeceğim. Kitap epey kısa olduğundan konuya hiç değinmek istemiyorum istemeden de olsa spoiler veririm diye endişe ediyorum. Mazur görün. Okuyun, okutturun efenim :) Keyifli okumalar... (Kanalımda kitabın seslendirmesi mevcut, dileyen göz atabilir, destek olmak isteyen kanala abone olarak şu kulun yüzünü güldürebilir. Sevgiler, saygılar.) youtube.com/channel/UCYV7st...
2020 94. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2020 23:00
Kitabın son zamanlarda fazla ilgi gördüğü bariz bir şekilde ortada, ilk başladığım zaman dedim ki galiba boşuna bu kadar ilgi görüyor, sonrasındaysa okudukça zevk almaya başladım. Tek solukta bitirdim diyebilirim. Stefan Zweig'in her kitabında okuyucuya fazlasıyla yansıttığı duygu yoğunlukları var zaten, bu kitabında da onu görebiliyoruz. Doktorun sırrını her şeyi pahasına koruması, sırrı pahasına ölümü bile göze alması... O küçük çocuğa vurması, çocuğa vurduğunda diyorum ki daha ne kadar fazlası olabilir, ama o birde çocuğu öldürmek istediğini söylüyor. Hepsi sanki içimde bir yerlere oturdu. Başta ki düşüncelerim olumsuz yönde olsa da sonrasında iyi ki okumuşum dedim. Okuyacak olan arkadaşlarıma iyi okumalar dilerim.
Amok Koşucusu...
2022 25. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2022 16:46
“Bütün yaşamımı geride bırakıp bilinmeze doğru delice bir koşu tutturmuştum, Amok koşusu…” “Amok koşucusu boş bakışlarla koşar, ama nereye gittiğini bilmez.” Amok… ani şekilde gelişerek bir anda alevlenen bir cinnet geçirme hâli… Amok Koşucusu… Geri çevirdiği bir yardım çığlığının pişmanlığı ile amok geçiren bir doktorun öyküsü… “İnsanın kendi yaşamı, kendi sorumluluğu işin içine girince biter. Bi’ yerde bitmeli de…” Kapısı aniden çalar doktorun. Gelen bir yardım çığlığıdır. Ama kibirli ve gururundan asla ödün vermeyen bir kadından gelen bir yardım çığlığı. Gördüğü kibir karşısında duygularını kontrol edemez doktor ve geri çevirir yardımı. İşte tam da orda başlıyor azabı… Çünkü, “Birisi zor durumdaysa ona yardımcı olmak bir görevdir.” Gururundan asla ödün vermeyen bu kadının evini terkedişi ardından, Amok başlar. Nasıl böyle bir şey yapmıştı doktor. Ona bir el uzatılmış, yardım isteniyordu. İçine içine atılan çığlıkları duyuluyordu. Bu azap karşısında,bir anda ona bağlanır doktor. Ona karşı muhteşem bir sevgi duyar, yardımını tekrar kabul etmesi uğruna canına kıyacağı bir kadındır o artık… Ama her şey için çok geçtir artık. Her şey için epeyce geç… “Evet, bir an gelir görev biter. İnsanın elinden bir şey gelmeyince. Evet, o zaman…” Stefan Zweig’in kaleminden Amok Koşucusu… Kitap fazlasıyla düşündüren bir kitap. Hayatı, yaşamayı düşündüren bir kitap. Açık söylemek gerekirse; doktorun bu kadına, hem de hiç tanımadığı bu kadına karşı böylesine bir sevgi duyması beni şaşırttı. Zweig diğer kitaplarında da ani sevgilerden bahsediyor. Ama hiç biri bu kadar şaşırtmamıştı beni. Sevmek bu kadar kolay değil, olmamalıydı. Diğer yandan; kitap, düşünmeyi öğretiyor. Bir şeyin üzerine iyice düşünmenin ne kadar mühim olduğunu öğretiyor. Bana kalırsa Zweig kitapları için bir
2021 75. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2021 08:45
İnsanlar size Kendilerini anlattıkları gibi değil, Size yaşattıkları gibidirler.             Kimini erken,             Kimini geç öğrenirsiniz.            Ama öğrenirsiniz...... Bazen çok acı,bazen çok üzücü olur.
Amok KoşucusuStefan Zweig · Oscar Yayınları · 2020134,8bin okunma
"Söyledim ya, ben bir ' amok koşucusu'ydum.."
2021 4. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2021 07:30
Şuana kadar okuduğum en ama en iyi Zweig kitaplarından biriydi! Az önce kitabın son sayfasını okumuş oldum ve damarlarımda dolaşan o adlandıramadığım hissin esiriyim hala. Şakaklarım zonkluyor çünkü bu kitap beni öylesine hazırlıksız yakaladı ki. Bu kadar iyi olmasını beklemiyordum... Size burda satırlarca yazabilirim üzerimde bıraktığı etkiyi. Amok Koşucusu... etrafındaki hiçbir şeyi, hiç kimseyi görmeden hedefe odaklanan o saplantılı kişi. Ölümüne bağnaz o kişi. Sadece hedefe odaklanıp; sebepleri, amaçları, asıl hisleri ve kuralları... Her şeyi ama her şeyi, önüne çıkan her varlığı yok edecek ve sonrasında yok olacak o kişi. Biraz düşününce.. biz de o koşuculardan sadece bir tanesiyiz. Günün birinde etrafımızda "amok! amok!" diye bağıracak insanları devireceğiz ve devrileceğiz. Açıkçası, insanın böyle bir deliliğe sürüklenmesini asla istemem. Umarım bunu yaşayanlardan olmayız. İliklerime kadar hissettim tüm bunları ama birleştiremiyorum kelimeleri. Mazur görün bu kopuk incelemeyi. Alın elinize ve başlayın lütfen. Bir saatte bir yazar bir okuru nasıl çıkılamayacak bir etki altına alır, işte kanıtı. Hoşça kalın, kitaplarla kalın.. ★
Amok Koşucusu
2021 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2021 20:17
Betimlemeleri uzatan klasik bir Stefan Zweig eseri bazen nerden buraya geldik diye geriye gittiğim bir eserdi. 1 - 2 saatte bitirilebileceğiniz çok olay olmayan durum hikayesi... Zaten kısa bir kitap olduğu için sizi çok sıkmayacağını düşünüyorum...

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.